Deel:  

Wanneer vrijen?

Bij een cyclus van 28 dagen heb je rond dag 14 van je cyclus een eisprong.

Een eicel leeft gemiddeld zo’n 24 uur. Maar de kans op bevruchting is het grootst net na de eisprong. Hoe langer de eicel leeft zonder dat er een zaadcel is binnengedrongen, hoe moeilijker het wordt voor een zaadcel om binnen te dringen.

Zaadcellen daarentegen leven veel langer, tussen de 3 en 7 dagen.
Zaadcellen moeten een lange reis afleggen van de vagina naar de eileider (waar de bevruchting plaatsvindt). Deze reis duurt 12 tot 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen. De meeste kans op bevruchting bestaat als de zaadcellen klaarliggen in de eierstokken als de eicel springt.

Wil je graag zwanger worden? vrij dan het liefst een dag voor je eisprong.

Is je cyclus onregelmatig dan is het lastig te bepalen wanneer je eisprong hebt.  Het is dan belangrijk dat je regelmatig gemeenschap hebt in de periode halverwege je cyclus. Is er echt geen peil te trekken op de duur van je cyclus, dan kan een ovulatietest uitkomst bieden.

Tijdens een zaadlozing komen er miljoenen zaadcellen vrij. Deze zaadcellen hebben heel wat te overwinnen voordat ze in de eileider komen. Allereerst is daar de slijmprop die de baarmoedermond (de ingang van de baarmoeder) afsluit. Deze slijmprop is het grootste deel van je cyclus zeer moeilijk doordringbaar voor zaadcellen.
Maar in de dagen voor je eisprong verandert de samenstelling van de slijmprop. Hij wordt beter doorgankelijk voor de zaadcellen. Vrouwen die hun lichaam goed kennen, kunnen dit merken. De afscheiding wordt dunner en je kunt er draden mee trekken. Als je het slijm tussen je duim en wijsvinger houdt en je beweegt je vingers voorzichtig uit elkaar dan zie je echt draden verschijnen, dit is een teken dat je eisprong niet lang meer op zich laat wachten…

Let op met  glijmiddel, veel van deze middelen bevatten zaaddodende pasta

Als de zaadcellen de eerste horde hebben overwonnen komen ze in de baarmoeder. Het milieu in de baarmoeder is vijandig voor de zaadcellen, velen zullen hier sterven. Maar ook hier verandert iets in de periode net voor je eisprong. Het milieu verandert en de zaadcellen kunnen beter overleven in de baarmoeder. Toch zullen de meeste zaadcellen de reis niet overleven, alleen de allersterkste zullen de reis naar de eileider overleven en komen zo’n 12 tot 24 uur na de zaadlozing aan in de eileider.

Als er binnen enkele dagen na de zaadlozing een eisprong is, dan liggen de zaadcellen  te wachten op de eicel en zullen allen zo snel ze kunnen naar de eicel zwemmen. In een cirkel zwermen ze om de eicel heen en proberen in de eicel door te dringen.
Om tot de eicel te kunnen doordringen en dus daadwerkelijk te bevruchten moeten de zaadcellen stoffen gaan uitscheiden die de wand van de eicel doorgankelijk gaan maken. De wand van de eicel is normaal gesproken niet doordringbaar en zit een beschermende laag om de eicel die moet oplossen onder invloed van stoffen die de zaadcellen moeten produceren. Als de beschermlaag voldoende opgelost is kan slechts 1 zaadcel de eicel binnendringen.
Zodra dit één zaadcel is gelukt sluit de beschermlaag zich weer en kunnen er geen andere zaadcellen meer binnendringen.

Één eicel wordt dan ook altijd bevrucht door slechts één zaadcel. Nadat de zaadcel de eicel is binnengedrongen verliest de zaadcel zijn staart. De kop van de zaadcel komt bij de kern van de eicel en versmelten daar verder. Direct hierna begint de eerste deling van de bevruchte eicel en is de eerste belangrijke stap gezet naar de vorming van een heel nieuw mens.

Zaadcel en eicel bevatten afzonderlijk van elkaar 23 chormosomen in hun kernen. Door de samensmelting van beide kernen komt het aantal chromosomen weer terug op 46, het normale aantal voor de mens. Het geslacht, alle uiterlijke kenmerken en een belangrijk deel van het karakter liggen nu vast. Ook het feit of je kindje wel of geen chromosomale afwijkingen heeft wordt nu bepaald. Als er tijdens de samensmelting van de kernen van eicel en zaadcel iets niet goed gaat kan dit een reden zijn voor aangeboren afwijkingen, natuurlijk kan er later in het delingsproces ook nog van alles mis gaan, maar de eerste aanzet tot een gezond kindje is nu gemaakt.


Gerelateerde artikelen

Wanneer ben je vruchtbaar

Zoals al eerder vermeld, heb je 14 dagen voor de verwachte menstruatiedatum eisprong en kan de eicel bevrucht worden. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het moeilijk om te zeggen wanneer je vruchtbaar bent, je kunt dat dan zelf controleren door een temperatuurcurve bij te houden. Begin met het meten van je normale temperatuur […]

meer lezen ...
De cyclus

Hoewel we altijd zeggen dat een normale cyclus 28 dagen duurt, heeft slechts een klein deel van de vrouwen een cyclus die exact 28 dagen duurt.  De lengte van je cyclus bepaal je door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie, dag 1, tot de eerste dag van je volgende […]

meer lezen ...
Hoe werkt je lichaam

Al tijdens de zwangerschap worden bij de vrouwelijke foetus alle eicellen gemaakt voor haar hele leven. Als de foetus zo ongeveer 6 maanden oud is bevatten de eierstokken zo’n 6 tot 7 miljoen eicellen. Veel van deze eicellen sterven voor de geboorte al af, bij de geboorte heeft de vrouwelijke baby nog zo’n 2 miljoen […]

meer lezen ...