De kraamtijd

Wat gebeurt er veel!

Een hectisch weekje, gelukkig heb je een kraamverzorgster die je overal wegwijs in maakt. Lees per dag wat je kunt verwachten tijdens de kraamweek.

De kraamtijd

Wat gebeurt er veel!

Een hectisch weekje, gelukkig heb je een kraamverzorgster die je overal wegwijs in maakt. Lees per dag wat je kunt verwachten tijdens de kraamweek.

Tijdens de kraamtijd gebeurt er veel

Zowel op emotioneel als op medisch vlak.

Eerst moet de baby leren drinken en zich op temperatuur proberen te houden. Dan komen bij veel vrouwen de kraamtranen, hechtingen waar je wat last van krijgt, stuwing en een baby die lang niet altijd 's nachts slaapt.

Maar natuurlijk ook genieten van dit nieuwe wondertje. Jullie wondertje waar je alles wel van wilt weten. Hier vind je alle informatie over de kraamdagen, wat er zo leuk is, maar ook de minder leuke dingen.

Geniet van je kraamweek, het is zo weer voorbij.

Naast alle info over de kraamdagen die je hieronder per dag leest willen we je wijzen op een aantal andere belangrijke onderwerpen rondom de kraamtijd:

Persoonlijke verhalen:

Overzicht onderwerpen

    Kraamdag 1

    De eerste dag na de geboorte

    Net na de geboorte zijn heel veel baby’s erg wakker. Ze kijken met grote ogen de wereld rond en lijken alle nieuwe dingen in zich op te willen nemen. Als je borstvoeding wilt geven, is dit ook het moment om de baby voor de eerste keer aan te leggen (de kraamverzorgster of verloskundige helpt je hierbij). Juist zo kort na de geboorte hebben veel baby’s een sterk zuigreflex en hiervan moet je profiteren. (zie aanleggen)

    De baby kan de eerste dag misselijk zijn en spugen

    Dit komt door het vruchtwater wat hij heeft binnengekregen. De meeste baby’s hebben een flinke bult op hun hoofdje, die is veroorzaakt door het persen en de aanpassing van het hoofdje door het nauwe geboortekanaal. Deze bult trekt binnen een paar dagen weg.

    Het is heel belangrijk dat je de baby goed warm houdt. De baby is een temperatuur van 37 graden gewend en moet dus erg wennen aan de kou waar hij nu in terecht is gekomen. Je houdt je baby het makkelijkst warm als je hem lekker tussen jullie in legt. De normale temperatuur van een baby is tussen de 36,5 en 37,5 graden.

    Als je de baby een schone luier moet omdoen, smeer dan de billetjes in met vette zalf. Hierdoor voorkom je dat het meconium (de zwarte ontlasting die baby’s in het begin hebben) blijft plakken aan de billetjes. Als je geen zalf gebruikt zal je merken dat je meconium erg moeilijk van de billetjes afkrijgt.

    Als jullie een dochter hebben gekregen, kan ze iets bloed verliezen uit de vagina, dit wordt pseudo-menstruatie genoemd en wordt veroorzaakt door de hormonen die ze van moeder heeft meegekregen.

    Als je flesvoeding geeft mag je baby iedere 3 uur 10 tot 15 cc drinken. Dit lijkt erg weinig, maar de darmen van de baby moeten nog gaan werken en de baby moet dus langzaam wennen aan voedsel.

    Als je een normale bevalling hebt gehad, mag je meestal onder de douche, maar je hoeft niet! Als je moe bent is het vaak veel prettiger om je op bed te laten wassen door de kraamverzorgster.

    Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de bevalling probeert te plassen. Vaak voel je geen aandrang omdat alles wat pijnlijk is en vreemd aanvoelt, maar je blaas vult zich meestal snel na de bevalling, omdat al het extra vocht wat je in de zwangerschap bij je had, nu weer verdwijnt.

    Door een te volle blaas kun je veel bloedverlies krijgen (de baarmoeder kan zich door de volle blaas niet samentrekken), probeer dan ook regelmatig of je kunt plassen!

    Als je uit bed wil komen, ga dan eerst langzaam overeind zitten en bungel een poosje met je benen over de rand. Als je je raar voelt in je hoofd, ga dan weer liggen, want anders is de kans groot dat je op de wc of onder de douche flauwvalt.

    Je kunt de eerste dag na de bevalling flinke bloedstolsels verliezen. Een stolsel van 10 cm rondom is niks gek.

    Wel is belangrijk dat je na het verliezen van een stolsel niet blijft doorbloeden. Dus als je een stolsel verliest en daarna verlies je druppelsgewijs wat bloed, dat is normaal.

    Verlies je een stolsel en daarna verlies je bloed in kleine straaltjes, dan moet je de kraamverzorgster waarschuwen, of, als de kraamverzorgster al weg is, de verloskundige bellen.

    Voor de partner is dit een drukke dag, aangeven, kaartjes regelen en boodschappen doen, en dit alles na zo’n indrukwekkende gebeurtenis. De meeste partners zijn aan het eind van de dag doodop en slapen als een roos.

    Eerste nacht baby, spannend!

    Veel jonge ouders vinden het best eng om voor het eerst alleen te zijn met de baby. Het motto is: "Laat je gezonde verstand werken, dan lukt het vaak het beste. Ga af op je eigen intuïtie en laat je niet gek praten door alle goedbedoelde adviezen van omstanders"

    De eerste uren na de geboorte zijn veel baby’s erg alert. Ze kijken rond en nemen alles in zich op. Daarna vallen ze vaak een paar uur in slaap, moe van de bevalling en alle indrukken die ze hebben opgedaan. Als de baby dan weer wakker wordt en hij ligt alleen in bed, dan is de kans groot dat hij gaat huilen.

    Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen...

    9 maanden lang was hij lekker warm en beschermt bij mama, en opeens is alles weg. Geen geluiden meer van mama’s hart en darmen, geen warm omringend water en een klein beschermend nestje. Logisch dat hij zich verloren voelt. Om de baby zo goed mogelijk te laten wennen aan de buitenwereld kan je het wiegje het beste naast jouw bed neerzetten, bovendien is het advies ter voorkoming van de wiegendood om de baby op jullie kamer te laten slapen. De baby is vaak wakker en zal zich vertrouwder voelen als je in de buurt bent.

    Bovendien is het makkelijk om de baby al strelend te troosten als hij naast jouw bed staat. Eerder werd wel geadviseerd om de baby bij je in bed te laten slapen, lekker tussenin. Hoewel de baby dit het prettigst zal vinden is het toch beter om dit niet te doen, uit onderzoek is gebleken dat wiegendood vaker voorkomt bij kinderen die tussenin liggen. Zie hoofdstuk Tips ter preventie van wiegendood.

    De eerste nacht na de bevalling slapen de meeste moeders meestal niet veel.

    Hoewel je tijdens de bevalling misschien geroepen hebt dat je alleen nog maar wilde slapen, zijn de meeste vrouwen zo onder de indruk van alles wat er gebeurd is dat ze de eerste nacht klaarwakker blijven en de bevalling nog een aantal keer in hun hoofd herbeleven.

    Als je moet plassen, maak dan je partner wakker en doe de wc-deur niet op slot. Het kan voorkomen dat je plotseling duizelig bent of flauwvalt op de wc, het is dan wel zo prettig dat je partner wakker is en in de gaten heeft dat er iets niet in orde is.

    Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen. Borst tegen borst en dan de dekens over jullie heen. Doe dit alleen als je goed wakker bent! Ter voorkoming van de wiegendood is het advies om niet op deze manier met je baby samen in slaap te vallen.

    Honger hebben de meeste baby’s de eerste dag na de geboorte niet, ze hebben voldoende reserves vanuit de baarmoeder meegekregen.

    Maar de baby kan wel zuigbehoefte hebben, als je borstvoeding geeft is het goed om de baby regelmatig aan te leggen om de productie van de borstvoeding te stimuleren. Als je flesvoeding geeft, mag je de baby natuurlijk wat voeding geven als hij huilt.

    Als je gevoed hebt en je baby blijft huilen, probeer dan eens je (schone) pink in z’n mondje te stoppen, veel baby's hebben niet zozeer honger als wel een heel grote zuigbehoefte.

    Je verloskundige of kraamverzorgster vertelt je of jullie baby 's nachts een kruik nodig heeft.

    Kraamdag 2

    Vandaag gaat je baby meestal voor het eerst in bad en wordt meestal gewogen.

    Normaal gesproken worden baby’s direct na de geboorte niet in bad gedaan omdat het huidsmeer nog in moet trekken.

    De kraamverzorgster zal het badje bij jullie op de slaapkamer zetten zodat je vanuit bed mee kunt kijken. De meeste baby’s vinden het badje zelf heerlijk, het herinnert ze aan het warme water in de baarmoeder. Maar zodra de baby uit het badje gehaald wordt, zal hij waarschijnlijk flink gaan schreeuwen.

    Hoewel je ervoor zorgt dat de kamer lekker warm is, blijft het voor de baby erg koud en dat bevalt hem maar niks.

    Bijna alle baby’s vallen de eerste paar dagen af.

    De borstvoeding moet nog flink gestimuleerd worden, vooral bij een eerste kindje komt er de 2e dag meestal nog geen voeding. Let wel op dat de baby de tepel goed in zijn mondje heeft, hij mag niet sabbelen want dit verhoogt de kans op tepelkloven.

    Als je flesvoeding geeft krijgt de baby vandaag 20 tot 25 cc per keer. Om aan zijn zuigbehoefte te voldoen is het belangrijk dat de baby de fles niet te snel leeg heeft. Een speen met een klein gaatje is het meest geschikt.

    Als je vanavond bezoek krijgt, schroom dan niet om ze om 21.00 uur weg te sturen...

    De baby kan op de tweede dag van de kraamdagen nog wat misselijk zijn, maar meestal is het al een stuk minder.
    Zelf ben je meestal voldoende opgeknapt om te gaan douchen, als je je slap voelt is het beter om een plastic stoeltje onder de douche te zetten en zo zittend te douchen.

    Het bloedverlies is meestal nog ruim en je kan ook nog een stolsel verliezen. Als je hechtingen hebt, probeer dan goed op je beide billen te gaan zitten. Dit is even vervelend, maar het remt het ontstaan van zwellingen en bevordert de genezing van de knip op het scheurtje.

    Je zult vandaag waarschijnlijk nog geen ontlasting krijgen. Bij de bevalling zijn je darmen zo leeg geperst, dat het meestal een dag of 4 duurt voor je weer ontlasting hebt.

    Waarschijnlijk heb je vannacht niet veel geslapen. Probeer je middagdutje dan ook goed te benutten, je weet maar niet wat komende nacht weer brengt.

    Ook voor je partner is het verstandig om lekker een paar uur bij je in bed te kruipen. Hij/zij heeft het tenslotte ook knap druk gehad en zal door alle emoties ook behoorlijk moe zijn. Bovendien is het voor jullie contact goed om samen een poosje naar bed te gaan.

    Vaak heb je zo veel visite dat je amper aan elkaar toe komt, het middagdutje is dan een goed moment om even dicht bij elkaar te liggen en alle emoties met elkaar te bespreken.

    Als je vanavond bezoek krijgt, schroom dan niet om ze om 21.00 uur weg te sturen. Voordat jullie dan kunnen gaan slapen ben je zo 1 ½ uur verder. Je moet de kleine nog voeden en verschonen en je hebt samen nog wel wat na te praten. Als je tegen de visite zegt dat je moe bent en de baby nog moet voeden, zal niemand er vreemd van opkijken als je ze vraagt weg te gaan.

    Kraamdag 3

    Meestal is dag 3 van je kraamweek qua gezondheid een rustige dag.

    De meeste baby’s zien nog niet geel, soms een klein beetje, en zelf ben je weer wat fitter. Het bloedverlies neemt wat af en je borsten beginnen iets te stuwen.

    Als je flesvoeding geeft is het belangrijk dat je de borsten zoveel mogelijk met rust laat. Draag een stevige, goed passende bh, die je vrij strak omdoet. Ook onder de douche de borsten niet stimuleren, de sproeier NIET op de borsten zetten, op dat moment kan dat wel even lekker zijn, maar je stimuleert de melkproductie, waardoor je alleen maar meer stuwing krijgt.

    Als je borstvoeding geeft, dan begint de voeding vanaf vandaag meestal op gang te komen. Leg je baby aan als hij wakker is, maar wees alert op sabbelen.

    De derde dag kun je, als je je goed voelt, een keer naar beneden gaan om koffie te drinken..

    Tip 1: Een handig en ouderwets hulpmiddel bij stuwing:  smeer je borsten in met kwark of yoghurt.  Laat het max 10 minuten zitten en spoel af met lauw water. Dit mag je een paar keer per dag herhalen. Een ander alternatief tegen stuwing zijn gekneusde koolbladeren op je borst .
    Beiden werken verkoelend en bacterie remmend.

    Tip 2: Als je last hebt van beginnende tepelkloven, houd je tepels dan zo goed mogelijk droog. Als je veel lekt, is het beter om borstschelpen te dragen in plaats van tepelkompressen. De kompressen blijven namelijk vochtig en dit maakt je huid week. Ook is het voor de genezing van kloven goed om bloot te slapen, je tepels blijven goed droog en er komt veel zuurstof bij wat de genezing bevordert.

    Tip 3: Heb je erge kloven, vraag je verloskundige of kraamverzorgster welke zalf zij adviseren om kloven te laten genezen. Bij erge pijn kan het fijn zijn om tijdelijk te gaan kolven, zo krijgen de kloven meer kans om te genezen. Natuurlijk geef je de afgekolfde melk aan je baby  ;-). Kloven zijn vaak een teken dat je baby niet goed aangelegd wordt. Let hier echt goed op, en lees de info over goed aanleggen nog eens na.

    Tip 4: Heb je vannacht weer niet geslapen, vraag de kraamverzorgster dan om tijdens je middagdutje de baby mee naar beneden te nemen, trek de stekker uit de telefoon en doe de deurbel af. Zo kan het stil zijn in huis en kun je een paar uur slapen.

    De derde dag kun je, als je je goed voelt, een keer naar beneden gaan om koffie te drinken of te eten. Ga nog niet naar beneden als er visite is, dit vraagt toch vaak teveel van je.

    De bevalling, dat is waar de meeste (toekomstige) ouders zich op richten. Hoe het daarna gaat, dat zie je vanzelf wel... Toch?

    Bereid je voor op de babytijd en leer wat je baby precies van je vraagt. Hoe zie je dat je baby moe is, honger heeft, wilt spelen of juist niet wilt spelen? En wat kun je het beste doen met deze signalen?

    Zorg voor die soepele overgang van zwanger zijn naar ouders zijn. Deze online cursus helpt je hierbij.

    Kraamdag 4

    De meeste baby’s worden rond dag 4 van de kraamdagen wat geel, je kraamverzorgster en verloskundige zullen hier goed op letten om te zien of het niet te erg is.

    Waarschijnlijk vindt vandaag de hielprik en de gehoortest plaats.

    De hielprik wordt bij alle baby’s gedaan ter controle van vele (stofwisselings)ziekten! Alle ziekten waarop getest wordt met de hielprik zijn goed te behandelen en als de behandeling op tijd wordt gestart kunnen ernstige handicaps voorkomen worden.

    Als je zorgt dat het hieltje goed warm is, dan stroomt het bloed er makkelijker uit en huilen de meeste baby’s maar heel even. Geef na de prik voeding om de baby te troosten.

    De 4e dag ben je zelf vaak wat labiel, de bekende kraamtranen horen er voor veel vrouwen bij. Onderdruk dit niet, het is heel normaal dat je het even niet ziet zitten en je kunt hier beter over praten. Door er over te praten kan je omgeving beter beoordelen of het ‘de normale tranen’ zijn, of dat er misschien iets meer aan de hand is.
    Veel moeders vinden de 4e dag een rotdag, je bent labiel, hebt last van stuwing of van kloven, de hechtingen doen zeer en als de baby dan ook nog geprikt moet worden omdat hij te geel is, dan is het helemaal genoeg. Kortom: Wat nou genieten van je kraamtijd!

    Gelukkig is dit na één dag meestal weer over. Geef aan als je vindt dat er teveel visite komt. De kraamverzorgster kan dat prima voor je verminderen. Als de kraamverzorgster tegen de visite zegt dat ze bv. maar 10 minuten boven mogen blijven, dan zal niemand daar boos over worden.

    Probeer vanavond geen bezoek te krijgen.

    Vaak krijg je de 4e dag na de bevalling voor het eerst weer ontlasting.

    Veel vrouwen zien hier erg tegenop. Vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf hoor je van alle vrouwen dat het erg is meegevallen en geen pijn deed. Neem de tijd voor je ontlasting, ga rustig met een boekje op de wc zitten als je het gevoel hebt dat je moet poepen en ga niet als een bezetene zitten drukken, het komt vanzelf wel een keer.

    Tip: heb je erg veel last van één bepaalde hechting, vraag dan of de verloskundige die eruit kan halen. Vaak is het de achterste hechting waar je last van hebt en meestal kan die er de 4e dag wel uit.

    Kraamdag 5

    Dag 5 van je kraamdagen: meestal een rustige dag.

    De verloskundige slaat een dagje over, tenzij er iets bijzonders aan de hand is. Ziet je baby bijvoorbeeld erg geel, dan komt je verloskundige uiteraard om dit te controleren.

    Je knapt zelf zienderogen op en vaak doe je vandaag de baby voor het eerst in bad. De baby zal vanaf vandaag meestal weer gaan groeien.

    Als de borstvoeding nog niet zo goed loopt zie dan: tips ter bevordering van de borstvoeding.

    Ook al voel je je superfit, hou voldoende rust. Al die ‘flinke’ vrouwen, die na een paar dagen weer volledig uit bed zijn en doen of er niets gebeurd is, komen zichzelf vaak na de kraamtijd tegen. De kraamdagen zijn er echt niet voor niks, je hebt ze nodig om te herstellen en als je te snel van alles gaat doen, dan krijg je vaak na 2 weken een fikse terugslag.

    Natuurlijk kun je zo langzamerhand wat meer uit bed en naar beneden, maar luister goed naar je eigen lichaam en hou je niet groter dan je bent.

    Kraamdag 6

    Je kunt je al behoorlijk redden met de baby, de kraamverzorgster kijkt over je schouder mee, maar waarschijnlijk kan je het best wel zelf.

    Vandaag gaan je hechtingen eruit. Wees hier niet te bang voor, het is geen prettig gevoel, maar het doet niet echt pijn. En de opluchting is groot als ze eruit zijn.

    Probeer wat meer uit bed te zijn. Het eind van de kraamtijd komt met rasse schreden naderbij en je moet weer wennen aan lichaamsactiviteit. Ga ‘s middags nog wel een poosje rusten.

    Als de baby iets geel is geweest, dan wordt het vanaf vandaag meestal al weer wat minder.
    Het navelstompje zal nu zwart van kleur zijn, dit wil zeggen dat het goed is ingedroogd(zie navelstomp verzorging). Meestal valt het navelstompje tussen de 6e en de 8e dag af.

    Het navelhofje kan soms iets pussig zijn of iets bloeden. Houd het dan schoon met een steriel gaasje met alcohol en vouw de luier onder het navelhofje, zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij kan komen, dit bevordert de genezing. Als het navelhofje mooi droog is, hoef je er verder niets aan te doen.

    Normaal gesproken krijg je vandaag een recept vitamine K van je verloskundige. Vitamine K is voor je baby en moet, meestal, vanaf de 8e dag gegeven worden. Er zijn echter ook doseringen vitamine K die direct vanaf de geboorte gegeven moeten worden, het is dus maar net welke dosering jullie verloskundige voorschrijft.

    Kraamdag 7

    Normaal gesproken ben je op dag 7 van je kraamdagen al aardig op de been en kan je jezelf redden. Natuurlijk ben je nog sneller moe, voordat je weer volledig de oude bent, ben je wel een paar maanden verder. Het middagdutje heb je voorlopig nog wel nodig.

    De baby is een heel ander mensje geworden in de afgelopen week. Meestal heeft z’n hoofdje de normale vorm gekregen en de oogjes zijn niet meer dik. Ook begint hij wat meer te wennen aan het leven buiten de baarmoeder, maar het liefst is hij toch in de buurt van mamma of pappa.

    Knuffel veel met je baby, hij heeft dit nodig om zich beschermd en geborgen te voelen.
    Als je het gevoel hebt dat je nog niet goed uit bed kunt zijn, bespreek dit dan met de kraamverzorgster en verloskundige. Er kunnen vele oorzaken zijn waarom je de zorg en het uit bed zijn nog niet aankan, soms is het mogelijk om de kraamzorg een paar dagen te verlengen. De verloskundige moet dit beoordelen en aanvragen bij het kraamcentrum.

    Het bloedverlies is nu een stuk minder en meestal kan je het met normaal maandverband af. Ook nu kun je nog wel eens een stolsel verliezen.

    Als de borstvoeding nog steeds niet goed gaat, neem dan contact op met een lactatiekundige. Dit zijn vrouwen die een opleiding hebben gehad om vrouwen te begeleiden bij problemen met borstvoeding. De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen geeft ook bijscholing aan kraamverzorgsters en verloskundigen omtrent de borstvoeding. Zij zijn de aangewezen personen om hulp te vragen bij problemen met borstvoeding. Meer informatie kun je krijgen op tel 079 3290096, hier krijg je ook het nummer van een lactatiekundige bij jou in de buurt. Als het nodig is komt een lactatiekundige bij je thuis om je te helpen de borstvoeding alsnog te laten slagen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de inschakeling van een lactatiekundige.

    Kraamdag 8

    Vaak een dag met tegenstrijdige gevoelens, enerzijds is het fijn dat je straks met je eigen gezin bent en je eigen boel weer draaiende kunt houden.

    Hoe fijn de kraamverzorgster ook was, het is en blijft een ‘vreemde’ in je huis waar je rekening mee houdt. Anderzijds de angst dat je straks alles zelf moet kunnen en dat er geen kraamverzorgster meer is waar je van alles aan kan vragen.

    De meeste vrouwen zijn nog wat onwennig en je komt tijd te kort voor van alles.
    Verwacht niet teveel van jezelf. De kraamdagen zijn dan wel voorbij, maar je bent nog lang niet herstelt van de bevalling.

    Het kan nog maanden duren voordat je je weer volledig de oude voelt.Ben je constant moe, laat dan eens je Hb prikken, wellicht heb je bloedarmoede. Als blijkt dat dit niet zo is ga dan een vitaminen preparaat gebruiken. Als je borstvoeding geeft let dan wel op dat je een vitaminen preparaat koopt wat speciaal geschikt is voor borstvoeding.

    Ook je verloskundige komt vandaag voor het laatst. Zij zal waarschijnlijk een afsluitend gesprekje met je hebben over het verloop van de bevalling en wat je vanaf nu kunt verwachten:

    • Bloedverlies: het bloedverlies wordt meestal weer iets meer als je volop in beweging komt. Gemiddeld houdt het vloeien 4 tot 6 weken aan, waarbij het steeds minder wordt en later overgaat in een bruinige en dan gele afscheiding. Je kan nog steeds een stolsel verliezen, die kan wel zo groot zijn als een gebalde vuist.
    • Rust houden: verwacht niet teveel van jezelf. Als je jezelf, de baby en het eten kan verzorgen dan kun je tevreden zijn. Veel vrouwen verwachten dat ze meteen weer het hele huishouden tip top in orde kunnen houden. Meestal lukt dit niet.
      Schroom niet om hulp te vragen aan partner of moeder.
      Luister goed naar je lichaam. Vooral bij een eerste kindje ben je vaak onzeker en wil je zo graag alles goed doen. Je doet het goed als je op tijd je rust neemt en erkent dat je niet alles nog aankan. Als je maar door blijft gaan en teveel van jezelf verwacht, geniet je niet van je baby, raak je gestresst en wordt je baby ook onrustig. Je zit dan zo in een neerwaartse spiraal waar je maar moeilijk uit kan komen.
      Dus: Luister naar je lichaam, rust op tijd, laat de boel de boel en probeer van je baby te genieten in plaats van een goede huisvrouw te zijn.
      Je zult merken dat na een aantal weken tot maanden je vanzelf een ritme te pakken krijgt waarbij je alles onder controle hebt.
    • Geslachtsgemeenschap: wij adviseren om de eerste 3 weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De baarmoedermond moet zich nog volledig sluiten, en zolang dit niet gebeurd is kan er een infectie optreden. Hoe schoon je ook bent, met de penis worden altijd bacteriën naar binnen gebracht en het zou jammer zijn als je van een potje vrijen een ontsteking zou krijgen. De meeste vrouwen, en zeker ook de mannen, vinden het doodeng om voor het eerst weer te vrijen. Maar hoe lang je het ook uitstelt, de eerste keer komt. Voor tips om het zo aangenaam mogelijk te maken zie: De eerste keer vrijen na een bevalling.
    • De baby wegen na het kraambed: Als de baby al goed groeit, hoef je de baby niet meer te wegen als de kraamdagen afgesloten zijn. Doe de weegschaal weg, want als je hem laat staan, heb je snel de neiging om toch te wegen en hier word je alleen maar onzeker van. Als je borstvoeding geeft merk je over het algemeen aan het gedrag van de baby wel of hij genoeg heeft. Hij is dan tevreden en rustig tussen de voedingen door. Komt je baby plotseling om de twee uur, dan kan het zijn dat je voeding wat is teruggelopen. Als je twijfelt of de baby genoeg voeding krijgt kan je altijd een keer naar het weegspreekuur gaan op het consultatiebureau. De meeste bureaus hebben een paar keer per week een weeguurtje, waar je zonder afspraak terecht kunt. Informatie hierover vind je in het Groene boekje. Zie: Regeldagen.
    • Middagdutje: probeer ‘s middags een poosje te rusten. Je lichaam heeft dit nodig. Als je geen zin hebt om te slapen, of als je niet naar bed kunt in verband met andere kinderen, ga dan lekker op de bank liggen met een boek of een film.
      Het duurt enkele maanden voordat je volledig hersteld bent van een bevalling en tot die tijd moet je niet meer doen dan je kunt. Ook het nachtelijk voeden zorgt ervoor dat je overdag een rustperiode nodig hebt.
    • Oefening van de bekkenbodemspier: deze spier heeft een gigantische optater gehad van de bevalling. Het is heel belangrijk om deze spier weer goed in conditie te krijgen. Niet alleen omdat je hiermee weer beter controle krijgt over je urine en ontlasting, maar zeker ook om problemen laten te voorkomen. Denk hierbij aan incontinentie en verzakkingen.

     

    Verwaarloos het huishouden maar een beetje, het is veel belangrijker dat het goed gaat met jou en de baby dan dat de ramen blinken. Het is heel normaal dat je niet gelijk alles aan kan. Voorlopig mag je blij zijn als je de verzorging van de baby, jezelf, de boodschappen en het eten aankan. Veel meer tijd voor andere dingen heb je gewoon niet. Waarschijnlijk vraag je je af hoe andere moeders dit toch doen, geloof me maar die konden het ook niet allemaal ineens.

    Moederschap is een rol waar je in moet groeien. Langzaam maar zeker merk je dat je steeds meer dingen aankan en na verloop van tijd merk je ineens dat je het hele huishouden weer aan kan en zelfs nog tijd over hebt om iets leuks te doen. Maar voorlopig ben je nog niet zover. Verwacht dit ook niet en probeer alleen maar te genieten van je baby. De rest komt wel.

    Het moment dat de verloskundige het kraambed afsluit kun je ook gebruiken om dingen te bespreken die je minder prettig hebt gevonden in de zorg die zij geleverd heeft. Veel verloskundigen vrager er naar aan het eind van het kraambed, maar als jouw verloskundige er niet zelf naar vraagt, begin er dan over als je klachten hebt.

    Het hoeven geen grote dingen te zijn, maar ook kleine irritaties zijn belangrijk. Ik denk dat iedere verloskundige haar best doet om zo goed mogelijk te begeleiden, maar het zijn ook maar mensen. Zij kunnen dingen alleen veranderen als ze erop geattendeerd worden dat iets niet zo prettig is verlopen. Veelal horen ze van de kraamvrouwen alleen maar hoe fijn ze de begeleiding hebben gevonden en dat is natuurlijk heel erg leuk om te horen. Maar ze kunnen meer leren van hun ‘fouten’. Dus is er iets wat je minder prettig vond, bespreek dat dan. Ik zeg altijd:" Ben je tevreden zeg dat aan een ander, heb je klachten vertel het mij".

    banner herstellen na bevalling

    Borstvoeding in de kraamdagen

    Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

    Lees op deze pagina alles over de onderstaande onderwerpen:

    • Waarom borstvoeding?;
    • Aanleggen na de bevalling;
    • Goed aanleggen;
    • Voedingshoudingen;
    • Tips ter stimulering;
    • Weigeren van de borst.

    Tips partner kraamtijd

    Als vader of duomoeder heb je veel te doen tijdens de kraamtijd

    Jullie hebben net een zeer inspannende gebeurtenis achter de rug (de bevalling) en zijn allebei aan wat extra rust toe. Voor de kraamvrouw is dat meestal geen probleem, die mag heerlijk in bed liggen en zich laten verwennen als een prinses, ze heeft het ook verdiend en hard nodig.

    Probeer de kraamtijd zo te regelen dat het meeste bezoek komt als de kraamverzorgster er is, zodat jullie de avonden met z’n drieen zijn.

    Maar als partner kom je er heel wat slechter vanaf. Van de ‘jonge’ vader /duomoeder wordt verwacht dat hij/zij de kaartjes regelt, boodschappen doet en de baby aangeeft.
    Kortom je rent je rot, terwijl je eigenlijk ook heel moe bent van alle emoties en vaak heb je ook een nacht slaap gemist.

    Bovendien slapen baby’s geen hele nacht en je kunt er dus op rekenen dat je de komende nachten ook niet al te veel slaap zult krijgen. Dan moet je na een paar dagen nog weer gaan werken ook…..

    Tips voor de partner in de kraamweek

    • Het kraamverlof is 5 dagen, maar misschien wil je er een paar overhouden voor na de kraamdagen? Probeer in ieder geval 2 dagen vrij te nemen en overleg of je daarna een uurtje later kunt beginnen.
      De eerste dagen na een geboorte zijn voor jou ook zeer vermoeiend, het is dan ook heel verstandig om samen met je vrouw een middagdutje te doen. Dit is niet alleen goed omdat je moe bent, maar het is ook heerlijk om een paar uurtjes samen te zijn.
      Vaak wordt je in de kraamdagen overlopen door bezoek, heel leuk en lief allemaal, maar je hebt dan amper tijd voor elkaar en voor elkaars emoties. Het gezamenlijke middagdutje kan je dan goed benutten door even bij elkaar in de armen te liggen en je even te uiten. Kijk ook eens naar het aanvullend geboorteverlof voor partners, misschien is dat wat voor jou?
    • De meeste partners gaan na een paar dagen weer werken, probeer dan ook in de eerste dagen de baby te verschonen en in badje te doen. De kraamverzorgster zal je helpen en je alles leren.
    • Om een innig contact met je baby op te bouwen is het goed om dagelijks een poosje met de baby op bed te gaan liggen. Leg de baby bloot op jouw blote borst en bedek jullie samen met het dekbed. Zo blijft de baby lekker warm. De baby kan scherp zien op een afstand van ongeveer 20 cm. Door hem zo dicht bij je te leggen, zal hij dus snel aan jouw gezicht wennen. Brabbel of praat veel met je baby. Als je in de baarmoeder al veel met hem gesproken hebt, zal hij je stem snel herkennen.
    • Wees alert op teveel bezoek ’s avonds. Er zijn mensen die denken dat ze gezellig tot 23.00 uur kunnen blijven zitten. Sta dit niet toe. Jullie hebben beiden je slaap hard nodig en voordat jullie kunnen gaan slapen ben je zo een uur verder. Het bezoek moet uiterlijk om 21.30 uur vertrekken zodat jullie rond 22.30 kunnen gaan slapen. Je weet maar niet wat de nacht weer gaat brengen, dus op tijd naar bed is geen overbodige luxe.Als er veel onaangekondigd bezoek komt ’s avonds en jullie zijn het zat, trek dan de stekker uit de telefoon, zet je mobiel op stil, doe de deurbel eraf en sluit de gordijnen. Je kunt een briefje op de deur hangen met de tekst: Wij zijn even moe en slapen al. Niemand zal je hier lelijk op aankijken.

    Vinden jullie het belangrijk om een rustige start te hebben met jullie nieuwe gezinslid, kijk dan ook eens naar het (deels) betaalde ouderschapsverlof.

    Meer lezen

    Een koortslip baby kan levensbedreigend zijn.
    De babyhuid
    Kraamvisite of babyborrel
    Op pad met je baby
    Borstvoeding in de kraamdagen
    Hielprik

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?