Genieten van zwangerschap? Ammehoela.

Genieten van zwangerschap? Ammehoela.

‘Geniet ervan.’ Voel je de agressie opborrelen bij deze zin? Dan ben je ongetwijfeld zwanger. En of die zwangerschap nu gepaard gaat met stress, een hechte relatie met de toiletpot of ritjes in een ambulance… een roze wolk is verplicht.
Zes weken van te voren met zwangerschapsverlof? Wat een flauwekul. Al vroeg in mijn zwangerschap bepaal ik fulltime door te werken tot vier weken voor mijn uitgerekende datum. Dat geklaag van vrouwen over misselijkheid en gezwollen enkels begin ik als stoere chick natuurlijk niet aan. Helaas wordt me al snel duidelijk dat ik beter mijn grote mond had kunnen houden. Bloedarmoede, maagproblemen, gebroken nachten en beurse ribben; de combinatie van zwangerschap en een drukke baan valt me zwaar. Zes weken voor ik ben uitgerekend, zwaai ik dan ook opgelucht mijn collega’s gedag. Weg met de wekker: op met de tijdschriften en koppen thee.
Vastgegespt in ambulance
Manlief en ik besluiten mijn zwangerschapsverlof feestelijk te beginnen en boeken een lang weekend weg. In ons vakantiehuis aangekomen, duik ik rechtstreeks in het grote bad en laat de stress van de afgelopen maanden van me afspoelen. ZESTIEN WEKEN VRIJ, knal ik vrolijk op Facebook. De rest van de dag doen we samen alleen maar leuke dingen en ik geniet van mijn nieuw verworven vrijheid. Gelukkig, want nog diezelfde nacht lig ik vastgegespt in een gillende ambulance naar het ziekenhuis in Emmen.
Méér dan zat
Vanwege ernstig bloedverlies word ik opgenomen. Onderzoek na onderzoek volgt, maar de artsen vinden geen oorzaak. Na vier dagen mogen baby en ik per ambulance naar onze eigen woonplaats. Pas daar in het ziekenhuis merk ik hoe erg ik er doorheen zit na al die maanden. Mijn stresslevel schiet door het dak en als ik eerlijk ben, ben ik die zwangerschap al heel lang méér dan zat. In plaats van genieten, tel ik de minuten af tot de bevalling.
Loslaten
Helaas hebben de artsen een heel ander plan: tijd rekken. Minstens van de huidige 34 weken tot 37. En ondertussen aarzelen de verpleegsters geen moment om me te vertellen dat ik vooral moet genieten. ‘Loslaten meid. Bekijk het per dag.’ Als ware controlfreak verdring ik de neiging om één van de tijdschriften op mijn nachtkastje op te rollen en… nou ja. Loslaten lijkt nu inderdaad de enige optie. Maar hoe? Op dit moment probeer ik maar de grap van deze situatie in te zien. Ik wilde tenslotte een lang weekend weg? Check. Tijdschriften lezen? Check. Uitslapen? Check. En dat ik na de bevalling twee weken verlof kwijt ben omdat ik eerder vrij heb genomen? Ach. Zoals Alanis Morissette in haar nummer Ironic ooit zong: “It’s a free ride. When you’ve already paid.” 

Genieten van zwangerschap, soms is het wel heel lastig.

Marlene Rooseman, tekstschrijver en zwanger van haar eerste kindje.
Ook last van stress tijdens de zwangerschap? Lees in onderstaand artikel hoe je hiermee kunt omgaan en welke oefeningen jou mogelijk helpen.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.