Deel:  

Groenten baby

Zelfgemaakt:
Lekkere groentesoorten om mee te starten zijn (op alfabetische volgorde): aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, doperwtjes, komkommer, peultjes, pompoen, snijbonen, sperzieboontjes, witlof of worteltjes. 
Kies een groente die jezelf lekker vindt en/of zelf op het menu hebt staan. Je kunt ook groente uit de diepvries nemen waar geen saus/room aan is toegevoegd. Groente uit pot of blik bevat te veel zout. Als je borstvoeding geeft of hebt gegeven, heeft jouw baby via de moedermelk bovendien al kennisgemaakt met jullie gezinspot en kies je voor jouw kindje waarschijnlijk ook de groentesoorten die je zelf eet, waardoor jouw zelfgemaakte eten al een beetje vertrouwder smaakt.
Kook de groente in weinig water zonder zout gaar, stomen is ook prima. Als de rest van het gezin ook gekookte groente op het menu heeft staan, kun je deze groente meestal ook gebruiken als je er niets aan toegevoegd hebt. Pureer de groente of maak de groente fijn met een vork. Klaargemaakte voeding kun je afgedekt in de koelkast maximaal twee dagen bewaren. Je kunt ook extra hoeveelheden klaarmaken en die in eenpersoonsporties invriezen. Doe dit alleen met nitraatarme groente. 

Babygroente uit een potje
In de winkel zijn verschillende merken kant-en-klare babygroente verkrijgbaar, er zijn ook winkels die producten van hun eigen huismerk verkopen. Al deze voedingen moeten aan strenge eisen voldoen wat betreft samenstelling en hygiëne. Qua smaak is er heel wat keuze, zodat ook variatie geen probleem hoeft te zijn. De smaak van potjes babyvoeding is vaak wat minder uitgesproken. Sommige kinderen accepteren daarom potjes gemakkelijker dan zelfgekookte groente, maar het kan als nadeel hebben dat kinderen daarna moeilijker sterkere smaken willen eten en een goede smaak ontwikkelen. Let erop dat je, als dat mogelijk is, tijdig overstapt naar een grovere variant.
Start met een potje met één soort groente, let op de leeftijdaanduiding op de verpakking. Schep er een beetje uit en zet de rest afgedekt in de koelkast. Zo kun je de groente uit een potje een paar dagen achtereen gebruiken.
Aandachtspunten groente:

  • geef eerst één groentesoort tegelijk, zodat je kind kan wennen aan een nieuwe smaak. Geef een paar dagen achter elkaar dezelfde groente. (opletten met nitraatrijke groente)
  • Na een tijdje kun je lekker afwisselen en desgewenst combinaties maken. Iedere groentesoort heeft zijn eigen specifieke samenstelling en smaak, dus variatie is prima.
  • Baby’s zijn gevoeliger voor infecties dan volwassenen, let daarom extra op de hygiëne. Gebruik schone en verse producten en materialen. Bewaar klaargemaakte voeding of een geopend potje maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast.
  • Voeg geen zout toe (en geen andere smaakmakers met zout, zoals ketjap of bouillon). Een zoute smaak is (vaak als kind) aangeleerd, jong geleerd is oud gedaan. Geef geen groente uit blik of pot, omdat daar zout aan toegevoegd is. Groente uit de diepvries, zonder saus of crème, kun je wel gebruiken. Een baby in huis is een mooi moment om aan de eigen voeding minder of geen zout toe te gaan voegen.
  • Check of de temperatuur van het hapje goed is.
  • Sommige groentesoorten bevatten veel nitraat. Tijdens het bewaren en opwarmen van deze groentesoorten kan het nitraat in nitriet worden omgezet. Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is. In potjes babyvoeding worden deze groentes soms wel gebruikt, maar dan is gecontroleerd of het nitraatgehalte niet te hoog is. Geef, als je kindje ouder is dan 6 maanden, maximaal twee keer per week een nitraatrijke groente. Combineer geen nitraatrijke groente met vis, omdat dan kankerverwekkende nitrosamines gevormd kunnen worden.
  • Koolsoorten, ui en prei vormen gas en zijn nog te zwaar voor de darmen van baby’s.
  • Sommige kinderen reageren overgevoelig op gluten (eiwitten uit granen). Daarom wordt meestal geadviseerd om pas na zes maanden producten te geven waarin gluten voorkomen (beschuit, brood, macaroni, bloem). De granen tarwe, haver, rogge en gerst bevatten gluten. Als je het groentehapje wilt binden, kun je, als jouw kindje nog geen zes maanden oud is, wel rijstebloem of glutenvrije kinderbiscuit gebruiken.

Als je kindje groente en fruit krijgt, zal zijn ontlasting veranderen. Hij zal minder vaak poepen en het zal sterker ruiken. Daarnaast zal de ontlasting donkerder van kleur worden. Het is heel normaal dat je stukjes onverteerd voedsel in de ontlasting van