Wiegendood

Wat is wiegendood?

Over wiegendood is nog steeds heel veel onduidelijk. De oorzaak weten we niet, maar gelukkig weten we inmiddels wel hoe je het risico op wiegendood zo klein mogelijk kunt maken.

Wiegendood

Wat is wiegendood?

Over wiegendood is nog steeds heel veel onduidelijk. De oorzaak weten we niet, maar gelukkig weten we inmiddels wel hoe je het risico op wiegendood zo klein mogelijk kunt maken.

Wat is wiegendood

In Nederland sterven ongeveer 10 kinderen in het eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Dit is de laagste incidentie in westerse landen.
In 1986 stierven nog 120 kinderen in hun eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Sinds 1987, toen o.a. werd geadviseerd een baby niet op de buik te laten slapen, is het aantal sterk afgenomen.

Wiegendood is de benaming voor het onverwacht en in hun slaap overlijden van kinderen tussen de 0 en 2 jaar, waarbij er geen oorzaak wordt gevonden voor het overlijden.

Met andere woorden, als een baby in haar slaap overlijd en er wordt geen reden gevonden voor dit overlijden, dan noemen we het wiegendood.

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van wiegendood en helaas weten we dit nog steeds niet. Wel weten we door al het onderzoek dat er situaties zijn die het risico op wiegendood verhogen. Daar gaan we in deze blog verder op in.

Overzicht onderwerpen

    Tips wiegendood voorkomen

    Met onderstaande tips willen we je zoveel mogelijk richtlijnen geven om wiegendood te proberen te voorkomen.

    In de praktijk horen we veel ouders zeggen: "De ene keer moeten we dit en de andere keer dat, het verandert steeds". Dat is voor een deel ook waar, maar de wetenschap blijft bezig met onderzoek naar wiegendood en hierdoor worden steeds nieuwe aanwijzingen gevonden voor risicoverhogende factoren.

    Vandaar de meest recente adviezen nog een keer duidelijk op een rij:

    • Leg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen.
      De kans op wiegendood is sterk verhoogd als een baby op de buik te slapen wordt gelegd. In rugligging is er het minste risico dat een baby met zijn gezichtje onder of tegen een dekentje of matrasje komt te liggen. Zijligging wordt afgeraden omdat een baby na de geboorte al in staat is om vanaf de zij op de buik te draaien. Vanaf ongeveer 3 maanden kunnen baby´s uit zichzelf op hun buik draaien. Een babyslaapzak kan dit voorkomen. Als je baby een maand of 9 is en zich heel makkelijk van buik naar rug en andersom kan draaien, dan mag je kind zelf bepalen of hij op zijn buik of rug wil slapen.
      Door de baby vanaf de geboorte op de rug te laten slapen bestaat er wel het risico dat er een scheefgroei van het hoofdje ontstaat als de baby een voorkeurskant heeft waar hij heen draait met het hoofdje. Op de site kan je ook lezen wat je kan doen om een scheef hoofdje te voorkomen. Het is in elk geval goed voor de motorische ontwikkeling om de baby overdag, als hij wakker is, regelmatig op de buik te leggen, maar wel onder toezicht.
    • Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers voor baby
      Tot de leeftijd van 2 jaar zijn dekbedjes, kussens, slappe matrassen, hoofdbeschermers en lamsvachten ongeschikt. Ook een deken in een hoes is waarschijnlijk niet veilig. Als een baby met zijn neus en mond tegen dergelijk materiaal komt te liggen is de kans groot dat hij een deel van zijn eigen uitademingslucht weer inademt. Hierdoor stijgt het CO2 gehalte van de baby en dit kan levensbedreigend zijn.Een dekbed is veel te warm. Het risico op warmtestuwing is groot. In de eerste maanden zijn één of twee dekens meestal voldoende. Daarna is het aan te raden om een trappelzak te gebruiken in combinatie met een deken of lakentje. Je kan controleren of de baby het niet te koud heeft door de voetjes te voelen. Als die warm aanvoelen is het goed. Dekbedden en hoesdekens mogen pas vanaf 2 jaar gebruikt worden.Kleed baby niet te warm
      Als het nekje aangenaam, lauw, aanvoelt heeft je baby het warm genoeg. Voelt het nekje echt warm, dan is het te warm. Doe je baby minder kleding aan in bed.
      Een goede kamertemperatuur om in te slagen ligt tussen de 16 en 18 graden. In de zomer zal dat soms niet haalbaar zijn, kleed je kind dan nog iets luchtiger.
      Gebruik 's nachts geen mutsje meer als je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden, vaak een paar dagen na de geboorte. Je baby reguleert zijn temperatuur via het hoofdje en een mutsje kan ervoor zorgen dat je baby het te warm krijgt.
    • Ventileer de slaapkamer van je baby goed
      Frisse lucht is erg belangrijk, zet regelmatig een raam open (gebruik een hor in het muggenseizoen). Zie je druppels op de ramen dan is er onvoldoende ventilatie.
    • Laat de baby niet bij jullie in bed slapen.
      Hoewel het duidelijk is dat tussenin slapen veel voordelen heeft, het is goed voor de intieme relatie en het is makkelijker tijdens het borstvoeden, zijn er toch aanwijzingen dat dit de kans op wiegendood vergroot.
      Leg de baby de eerste 4 maanden bij voorkeur te slapen in een wieg naast jullie bed en leg de baby na het voeden terug voordat je in slaap valt samen. Bij te vroeg geboren baby's (< 37 weken) of kinderen die blootgesteld zijn aan sigarettenrook is het risico verhoogd tot de leeftijd van 6 maanden.
      Slapen op een bank of waterbed wordt zeer sterk afgeraden. Ligt de baby bij je in bed, dan mag het zeker niet op de zij liggen. Bij zijligging is het gevaar groot dat het gezicht van de baby tegen je aan komt of tegen het kussen.
    • Houd je baby vrij van rook
      Roken verhoogt het risico op wiegendood 4,7 keer in vergelijking met niet roken, ook wierook is schadelijk
      Het inademen van tabaksrook verhoogt de kans op wiegendood aanmerkelijk, en wel des te meer naarmate er in huis meer wordt gerookt. Ook roken in de zwangerschap lijkt de kans op wiegendood te verhogen. Zijn er rokers in jullie gezin? Vraag ze echt om buiten te roken.
    • Gebruik een speen voor het slapen
      Diverse studies laten zien dat gebruik van een speen voor het slapen beschermt tegen het optreden van wiegendood. Het mechanisme achter dit beschermende effect is nog onduidelijk. Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen werd lange tijd afgeraden een speen te gebruiken. Recentere onderzoeken laten zien dat het gebruik van een speen de duur van de borstvoeding niet negatief beïnvloedt. Een speen mag dus gebruikt worden bij borstvoeding zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen.
    • Tweelingen niet in 1 bed
      Tweelingen worden vaak in 1 bed gelegd (‘co-bedding’), zowel in het ziekenhuis als thuis. Omdat meerlingen vaker te vroeg geboren zijn zijn en een laag geboortegewicht (< 2500 g) hebben, is het risico op wiegendood verhoogd. Bij ‘co-bedding’ is er meer kans op ‘rebreathing’, warmtestuwing en ademhalingsobstructie door de andere helft van de tweeling. Tevens worden tweelingen die bij elkaar liggen vaak in zijligging gelegd, een risicofactor op zich.
    • Tot slot:
      Een baby die 's nachts in een wieg / cosleeper of ledikantje bij de ouders op de kamer slaapt en overdag in de woonkamer, heeft vermoedelijk minder kans op wiegendood dan een baby die alleen in een kamertje slaapt. In het laatste geval kunnen de ouders namelijk niet reageren op ongewone geluiden.

    Meer lezen

    Voorkom verbranding baby
    Zesde ziekte baby
    Vijfde ziekte baby
    Waterpokken baby
    RS virus
    Slapen – BabyUitzet

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Titel

    Subtitel

    Inleiding

    Titel

    Subtitel

    Inleiding

    Overzicht onderwerpen

      Meer lezen

      Voorkom verbranding baby
      Zesde ziekte baby
      Vijfde ziekte baby
      Waterpokken baby
      RS virus
      Slapen – BabyUitzet

      Dit bericht delen of bewaren?

      Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

      Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

      Gerelateerde berichten
      borstvoeding en alcohol
      Alcohol borstvoeding

      Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

      zwangerschapsverlof voorbij
      Weer aan het werk na bevalling

      Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

      Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
      Borstvoeding na de 6e maand

      Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

      geboorteaangifte
      De baby aangeven

      Wat neem je mee en hoe werkt het?

      jaloers op baby
      Jaloers zijn

      Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

      lachen baby
      Lachen van de baby

      De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?