Baby's eerste jaar

De ontwikkeling gaat razendsnel

Je zult versteld staan wat je baby allemaal leert in het eerste jaar. Jeugdarts Nelleke vertelt je per maand wat je zoal aan veranderingen zou kunnen zien bij je baby. Maar let op, de leeftijd is slechts een indicatie. Iedere baby ontwikkeld zich op zijn eigen tempo.

Baby's eerste jaar

De ontwikkeling gaat razendsnel

Je zult versteld staan wat je baby allemaal leert in het eerste jaar. Jeugdarts Nelleke vertelt je per maand wat je zoal aan veranderingen zou kunnen zien bij je baby. Maar let op, de leeftijd is slechts een indicatie. Iedere baby ontwikkeld zich op zijn eigen tempo.

Baby's eerste jaar, wat leert hij veel!

Je zult misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan.

Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel: de hersenen en de zenuwbanen. Sommige vaardigheden kan een baby pas vanaf een bepaalde leeftijd leren, ook al zou je de vaardigheid heel vaak oefenen!

"Wanneer je kind zich eenmaal begint te ontwikkelen, is er geen houden meer aan".
Ontwikkeling is iets complexs en gebeurt op verschillende niveaus, te weten op lichamelijk, geestelijk en sociaal niveau.

Zeker in het eerste jaar verlopen de groei en ontwikkeling bijzonder snel, razend snel zelfs. Het gaat in deze periode om steeds meer, nieuwe en betere uitingen van functioneren. De basis hiervan is zonder twijfel het zenuwstelsel en de zintuigen.

De herseninhoud van een baby verdubbelt zich qua gewicht; dit heeft te maken met niet alleen de groei van het aantal hersencellen maar ook met de gigantische toename in het aantal verbindingen tussen de verschillende cellen en hersendelen.

Zorg goed voor de hersenontwikkeling van je kindje door je kindje dagelijks omega-3 vetzuren te geven.

Dit heeft een bewezen effect op de ontwikkeling van de hersenen van babys en kinderen.

Het gewicht, voor een baby met een gemiddeld geboortegewicht, verdriedubbelt en de lengte neemt toe met gemiddeld 25 cm.

Groeien is niet alleen groter, maar ook anders worden. Dit gebeurt doordat de afzonderlijke lichaamsdelen niet evenveel groeien: de lichaamsverhoudingen veranderen – bij de geboorte zijn het hoofd groot en de ledematen relatief kort. De ledematen zullen harder groeien dan het hoofd. Maar ook de functies van elke lichaamsdeel zullen veranderen en zich aanpassen aan elke levensfase. De mogelijkheden van het nieuwe wezen als geheel worden steeds groter.

In dit stuk zullen we het hebben over wat je kunt verwachten van de ontwikkeling van een baby, in zijn eerste levensjaar. De aangegeven leeftijden dienen slechts als indicatie genomen te worden. Iedere baby is uniek, ook in zijn ontwikkeling.

Bij baby’s heeft men tot nu toe een aantal leeftijden ontdekt, waarop hersenveranderingen plaatsvinden. Op al die leeftijden zie je dat de ontwikkeling van je baby ook een duidelijke sprong maakt. Bij elke sprong ontwikkelt zich plotseling en heel snel iets nieuws in de baby. Zo’n nieuw vermogen beïnvloedt zijn hele gedrag en opent de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren.

Toch ontwikkelen niet alle baby's zich hetzelfde: het ene kind zal snel praten terwijl een ander veel eerder gaat lopen. Dat komt doordat een baby voor een deel zelf bepaald wanneer hij gebruik gaat maken van zijn nieuwe vermogens.
Ja, jouw baby met zijn eigen aanleg, zijn voorkeur en zijn temperament, maakt zijn eigen keuze uit de brede aanbod aan mogelijkheden.  Wannéér hij zich wat eigen maakt, hangt af van de interesse van de baby en de gelegenheid die hij krijgt.  Het enige wat jij kan doen is hem volgen en hem helpen bij zijn keuzes.

Bij elke sprong ontwikkelt zich plotseling en heel snel iets nieuws in de baby.

Naast het feit dat ieder baby dus op basis van interesses andere ontwikkelingskeuzes maakt, verloopt de rijping van de hersenen van iedere baby niet even snel. Ook daardoor  heeft iedere baby zijn eigen ontwikkeltempo.

Door de levensmaand van je kindje aan te klikken kan je lezen welke ontwikkelingsstappen de meeste baby's maken in deze maand.
Als je dingen leest die jouw kindje nog niet kan bedenk dan dat elk kind zijn eigen ontwikkelingstempo heeft!
Bespreek eventuele twijfels op het consultatiebureau en laat de CB-arts eens extra goed naar de ontwikkeling van je kindje kijken.

Wist jij dat het heel goed is voor ontwikkeling van de hersenen van je baby als je hem regelmatig vette vis geeft. Ook al houd jij misschien niet van vis, probeer je kindje wekelijks (vanaf dat hij vaste voeding krijgt) vette vis te geven.

In de periode dat je baby alleen nog borstvoeding krijgt is het verstandig om zelf extra vis te eten of een omega 3 supplement te gebruiken.

Vanwege de leesbaarheid wordt de baby met "hij" aangeduid.

Teksten:
Nelleke Wensink, jeugdarts
Overzicht onderwerpen

    De bevalling, dat is waar de meeste (toekomstige) ouders zich op richten. Hoe het daarna gaat, dat zie je vanzelf wel... Toch?

    Bereid je voor op de babytijd en leer wat je baby precies van je vraagt. Hoe zie je dat je baby moe is, honger heeft, wilt spelen of juist niet wilt spelen? En wat kun je het beste doen met deze signalen?

    Zorg voor die soepele overgang van zwanger zijn naar ouders zijn. Deze online cursus helpt je hierbij.

    Ontwikkeling baby 1 maand

    Een baby lijkt hulpeloos ter wereld te komen, toch kan hij al heel wat. En iedere dag leert hij wel weer wat bij. De ontwikkeling gaat ontzettend snel.

    Wat ziet een pasgeboren baby?

    Een pasgeboren baby ziet waarschijnlijk een netwerk van licht en schaduwbeelden zonder duidelijke contouren te herkennen. Een baby zal automatisch het licht en de contrasten opzoeken.

    Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama’s gezicht prima zien.
    Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen. Aan het einde van de eerste maand is het vermogen om de ogen scherp te stellen al zover verbeterd dat een baby grote vlakken scherp kan zien. Kleine details zijn nog niet zichtbaar.

    Wat hoort een pasgeboren baby?

    Een baby kan in de baarmoeder al horen. Vanaf 28 weken zwangerschap reageren baby’s op geluiden van buiten de baarmoeder.

    Als je baby geboren wordt, kan hij dus normaal horen. Wel worden de geluiden de eerste dagen gedempt omdat er nog vruchtwater in het middenoor zit. Met een paar dagen verdampt dit vruchtwater, waardoor de geluiden steeds minder gedempt worden. Na een paar dagen hoort je baby dus hetzelfde als jij.

    Een pasgeboren baby hoort stemmen en geluiden en herkent uit alle geluiden de vertrouwde stemmen van mama, papa en eventuele broertjes en zusjes. Als je de baby in de baarmoeder vertrouwd hebt gemaakt met een bepaald geluid, bv. een liedje, dan zullen de meeste baby’s ook na de geboorte dit liedje associëren met de veiligheid van de baarmoeder en kan dit ze rustig maken.

    Wat ruikt een pasgeboren baby?

    De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken.

    Alle baby’s worden aangetrokken door de geur van borsten. Borst gevoede kinderen hebben een duidelijke voorkeur voor de geur van moeders borsten, de geur van borsten van een andere vrouw trekt de borst gevoede baby veel minder aan.
    De baby leert de andere ouder het snelst herkennen als je de baby vlak na de geboorte bloot op de blote huid van de andere ouder legt. Door dit regelmatig te doen zal de baby de geur van de andere ouder snel gaan herkennen.

    Wat proeft een baby?

    Testen hebben aangetoond dat een ongeboren kind al smaak heeft. Het vruchtwater is zoet van smaak, hierdoor hebben de meeste baby’s een voorkeur voor zoet. Maar als moeder gedurende de zwangerschap bepaalde sterke stoffen eet, zoals bijvoorbeeld knoflook, dan gaat het vruchtwater hier naar ruiken en smaken. Je baby zal hier dan tijdens de borstvoedingsperiode meestal ook geen last van hebben.
    Door in je zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding zo gevarieerd mogelijk te eten leert je baby al vele smaken kennen waardoor men denkt dat een kind een makkelijkere eter wordt.

    Houding en beweging

    In de eerste maanden hebben baby’s een typische houding: beentjes en armpjes opgetrokken, handjes gebald en teentjes gekromd. Dit komt doordat de buigspieren veel meer op spanning staan dan de spieren die kunnen strekken. Een baby kan zijn spieren nog niet beheersen. Alle bewegingen die hij maakt zijn nog ongecontroleerd.

    Het vermogen om de spieren te beheersen en bewuste bewegingen te maken begint pas later, in de 2e maand, wanneer hersenen en zenuwstelsel weer meer gerijpt zijn.

    De eerste bewegingen die baby’s maken zijn reflexbewegingen. Hij maakt deze bewegingen niet doelbewust, maar ze worden automatisch opgewekt door bepaalde prikkels. Zo zal hij reflexmatig gaan zuigen zodra er iets tussen zijn lippen wordt gestopt. Op die manier gaat hij automatisch drinken als hij de borst of de fles aangeboden krijgt.

    Slapen van een baby

    Je baby zal in het begin nog veel slapen. Het is geen uitzondering als een baby de eerste weken van voeding tot voeding slaapt.

    Gemiddeld slapen baby’s de eerste maand 16-20 uur per etmaal. In de praktijk betekent dat dat een baby rond de voeding één uur wakker is en daarna weer voor 2- 3 uur in slaap zal vallen.
    Moeders kunnen door een (zware) bevalling en het overslaan van de nacht waarin je beviel erg moe zijn. Door de nachtvoeding is echter de komende tijd je dag- nachtritme nog verstoord. Het is daarom verstandig om je ritme aan te passen aan je baby als dat kan. Dus als hij overdag in slaap valt, doe dan zelf ook een dutje. Je zal zien dat je ervan opknapt.

    In de eerste maand ontwikkelt een baby zich op ontzettend veel vlakken tegelijk

    Ontwikkeling baby 2 maanden

    Rond de 5 weken en soms al rond de 4, maken de zintuigen van de baby een snelle groei door. Maar je baby kan nog steeds alle indrukken niet goed verwerken.

    Daardoor raakt hij wat eerder van slag, huilt soms meer en verlangt hij terug naar zijn meest vertrouwde plek: de warme, zachte, rustige buik van zijn mama. Rond deze leeftijd zoeken baby's meer lichaamscontact en aandacht, ze zijn onrustiger, ze kunnen slechter slapen, ze huilen meer.

    Je baby heeft in deze periode een grote behoefte aan veiligheid en troost.

    Geef aan die behoefte van je baby net zoveel toe als je zelf aankunt. Leg je hem vaker aan de borst, als hij daar behoefte aan heeft; draag hem lekker bij je als hij wakker is. Je hoeft niet bang te zijn dat je op deze manier je baby verwent.

    Een baby die vaak en liefdevol getroost wordt, leert zich veilig en geborgen bij jou te voelen. Bedenk wel dat het huilen en jengelen van je baby ook kan beteken dat hij moe is.

    Gun hem wel zijn rust en leer hem om zelf in slaap te vallen. Lees daarover meer bij het hoofdstuk rust en regelmaat.

    Je baby heeft in deze periode een grote behoefte aan veiligheid en troost.

    banner herstellen na bevalling

    Lichamelijke veranderingen bij baby 2 maanden

    Lichamelijke veranderingen zijn ook waar te nemen: hij ademt regelmatiger, schrikt minder, traant als hij huilt en groeit over de meeste spijsverteringsstoornissen heen.

    Het maag-darm stelsel is weer verder ontwikkeld en daardoor verslikt hij zich minder, spuugt hij minder en heeft hij minder last van boeren. Zijn bewegingen zijn nog steeds grof, maar al meer gevarieerd.

    Zintuigen baby 2 maanden

    Je baby is langer wakker is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Hij leert vanaf 4 weken zijn ogen scherp te stellen. Je baby kijkt vooral naar grote vlakken, de details ontgaan hem nog. Zo lang een baby nog niet scherp kan zien zal hij af en toe behoorlijk scheel kijken.

    Je krijgt in de tweede maand steeds duidelijker oogcontact. Ook zie je hem vaker en langer ergens naartoe kijken. Hij luistert vaker met meer aandacht ergens naar. Hij reageert duidelijker op aanrakingen, geuren en hij lacht voor het eerst gericht.

    Motoriek baby 2 maanden

    Als je baby op zijn buik ligt kan hij zijn hoofdje al steeds beter omhoog richten. Het is goed om je baby een paar keer per dag op zijn buik te leggen. Op die manier oefent hij zijn nekspieren goed en voorkom je een afgeplat hoofdje

    De handjes van je baby zijn al meer ontspannen en gaan af en toe al open. De beentjes liggen ook al niet meer zo opgetrokken.

    Ontwikkeling baby 3 maanden

    Na twee maanden beleeft de baby de wereld en zichzelf niet meer als één geheel. Hij begint vaste "patronen" te onderscheiden. Bijvoorbeeld: hij ontdekt zijn handjes. Hij bekijkt ze verbaasd en draait ze rond. En nu hij weet dat zijn handen er zijn, kan hij ze gaan gebruiken om bijvoorbeeld speelgoed proberen te pakken. Verder begint hij ook zijn knietjes en voeten te ontdekken. Het is leuk om je baby de kans te geven om ze te bestuderen. Hiervoor heeft je baby ruimte nodig. Leg bijvoorbeeld een groot badlaken of een plaid op de vloer. En als het lekker warm is, laat hem dan eens bloot spelen.

    Het zien

    Jouw baby begint nu mensen langer te bekijken en te volgen met de ogen en hoofd. Bewegende beelden en voorwerpen boeien hem. Loop met je baby op de arm door het huis of in de winkel terwijl je de dingen benoemt waar jullie langs lopen.

    Jouw baby begint nu mensen langer te bekijken en te volgen met de ogen en hoofd.

    Motoriek baby 3 maanden

    In buikligging drukt de baby zich nu op en hij kan al naar links en rechts kijken. Als hij goed wakker is probeert hij het hoofd zelf rechtop te houden. Hij wil ook vaak zitten, op schoot. De meeste baby’s vinden het heerlijk om zichzelf te latten optrekken van half-zit tot zit. Of van zit tot staan.

    Spraak- en taalontwikkeling baby 3 maanden

    Baby’s van 2-3 maanden maken korte stootgeluiden en af en toe maken ze een serie van die geluiden, ze mompelen en murmelen, alsof ze heel veel te vertellen hebben. Als je het uitlokt doet hij diezelfde geluidjes na, net of jullie grote gesprekken hebben. Hij "praat" en lacht ook tegen knuffels.

    Ontwikkeling baby 4 maanden

    Je baby gaat na 3 maanden voor het eerst dingen "bewust" zien, horen , ruiken, proeven, en voelen. De reflexen doven uit. Zo zal een baby in plaats van reflexmatig drinken, bewust gaan zuigen en slikken. Misschien heb je al gemerkt dat het drinken de laatste tijd niet meer zo makkelijk verloopt. Het kan goed zijn dat dat veroorzaakt wordt doordat je kindje net bezig is om bewust te leren drinken. Na een poosje zal het drinken weer als vanouds gaan, want oefening baart kunst!

    Motoriek baby 4 maanden

    Je baby ontdekt dat hij al veel zelf kan. Hij leert bijvoorbeeld, om geleidelijk van de ene houding naar de andere te gaan.

    Hij kan nu voelen hoe zijn arm rustiger naar een speeltje kan gaan. Het bewegingspatroon van je baby wordt langzamerhand minder houterig en schokkerig van kwaliteit. Hij lijkt "bewuster" te bewegen en dat is goed te zien aan de hoofd motoriek. Het hoofd hoeft amper nog gesteund te worden en alle bewegingen lopen vloeiend, de reacties op geluid verlopen sneller en soepeler.

    Je baby is nu ook actiever, hij spartelt en draait alle kanten om.

    Je baby is nu ook actiever, hij spartelt en draait alle kanten om. Veel baby’s proberen te rollen, maar bijna allemaal hebben ze hier hulp voor nodig. Hij pakt steeds vaker zijn voetjes en stopt de teentjes in de mond. Het zich optrekken tot zit en staan verloopt nu veel gemakkelijker, met minder steun.

    Het grijpen wordt gerichter en vaker worden beide handen ervoor gebruikt. De handen worden naar de middellijn gebracht en eroverheen. Steeds meer bestudeert je baby jouw handen, gezicht, ogen, mond, haren en kleding. Zijn handjes en voetjes worden ook aan een gedetailleerde onderzoek geworpen. Alles wordt in de mond gestopt.

    Zintuigen

    Na 3 tot 4 maanden kan een baby hetzelfde zien als een volwassene. Hij ziet kleuren en heeft besef van diepte.

    Spraak- en taalontwikkeling baby 4 maanden

    De baby ontdekt nieuwe geluiden, zoals gillen en kraaien en keelgeluiden. Hij gaat van hoog naar laag, en andersom met zijn stemmetje. Vaak ligt of zit hij ergens en "vertelt" hij hele verhalen. Jouw baby laat nu ook duidelijk merken als hij iets leuk vindt door te blijven kijken, luisteren, grijpen of door te "praten"en dan wachten op jouw antwoord. Een baby houdt op deze leeftijd van veel afwisseling.

    Slapen baby 4 maanden

    Sommige baby's kunnen nu al zo'n 9 uur achter elkaar slapen. Overdag is hij soms 2 uur wakker tussen de voedingen door. Niet alleen het dag-nacht ritme van de slaap verandert maar ook de kwaliteit van de slaap: 's nachts zal hij dieper gaan slapen en overdag meer lichte dutjes doen.

    Lukt het nog niet zo erg met het slapen van je baby? Kijk naar onze info bij slaapproblemen jonge baby's
    Of volg de online cursus Leer je baby kennen waar veel aandacht is voor het ontwikkelen van een goed dag- en nachtritme én je super veel tips krijgt om je baby beter te laten slapen.

    Ontwikkeling baby 5 maanden

    Na 4 maanden hebben de meeste baby's het dag-nacht ritme goed te pakken. Ook ouders geven aan dat hun leventje weer een nieuwe balans aan het krijgen is. Je baby kan steeds meer en zal steeds duidelijker kunnen aangeven waar hij behoefte aan heeft.

    Motoriek baby 5 maanden

    Wanneer hij plat op zijn buik ligt, rekt hij zich uit en "speelt vliegtuigje": met armen en benen omhoog alleen steunend op zijn buik. Je baby zal proberen om liggend op zijn rug op zijn zij en op zijn buik te rollen. Ook al denk je dat je baby nog niet zover is, laat hem niet alleen op de commode liggen. Voor je het weet is hij er afgerold!

    Je baby probeert nu alles te pakken waar hij bij kan, en wordt zelfs ongeduldig als het niet lukt. Hang en leg een paar gekleurde dingen in de box waar hij het gebruik van zijn handjes en vingertjes mee kan oefenen.

    Je baby zal als het goed is beide handjes ongeveer evenveel gebruiken. Dit wijst op een goede ontwikkeling van beide hersenhelften.

    Hij steekt zijn armpjes uit als hij opgepakt wil worden, steekt zijn handjes uit naar borst of fles als hij honger heeft, en duwt deze weer weg als hij klaar is met drinken.

    Hoewel de motoriek en de waarnemingsvermogen van je baby al bewuster en vloeiender is, stopt hij er na iedere beweging of na iedere waarneming mee. Meer kan hij nog niet bevatten.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 5 maanden

    Er komen steeds meer geluiden uit je kind: van gemurmel en gekir tot hardop lachen als je hem kietelt.
    Hij herkent bekende stemmen heel goed. Hij kan verschil horen in de manier van spreken: snapt het verschil tussen een goedkeurende, een tedere en een verbiedende stem. Van een verbiedende stem kan hij schrikken en gaan huilen.
    Welke woorden je gebruikt zal hem nu nog niet veel uitmaken. Hij luistert vooral naar de toon. Het is voor beide partijen nu leuk om samen te gaan praten: jij zegt op lieve toon iets tegen je kind (maakt niet uit wat!) en hij zal reageren met een lachje of een geluidje terug.

    Slapen

    's Nachts slaapt je kind nu gemiddeld 8 tot 10 uur en overdag gemiddeld 4 tot 5 uur, verdeeld over 2 of 3 dutjes.

    Ontwikkeling baby 6 maanden

    Na 5-6 maanden gaat je baby de wereld om hem heen steeds bewuster ontdekken. Je zal zelf ervaren dat je baby steeds meer een medemens van je wordt, waarmee je communiceert en ervaringen uitwisselt.

    Het kan ook voorkomen dat je baby eenkennig begint te worden: hij kan opeens gaan huilen als een vreemde naar hem kijkt en in mamma's of pappa's vertrouwde armen willen wegkruipen. Soms is hij zelfs bang van bekenden zoals opa of oma. Niet alle kinderen hebben last van eenkennigheid.

    Nu begint je baby het vermogen te krijgen om bewegingen aan elkaar te "plakken" en op verschillende manieren te combineren. Hij kan zo een paar vloeiende bewegingen achter elkaar maken, herhalen en combineren. Door dit nieuwe vermogen kan hij alles wat binnen zijn bereik komt, uitgebreid onderzoeken.

    Je baby kan nu al "aangeven" wanneer hij opgepakt wil worden door zijn armpjes uit te steken. Hij smakt als hij honger heeft en zwaait er soms bij met armpjes en beentjes, hij doet zijn mond open en reikt uit naar je eten of drinken. Bij het voeden, duwt hij de fles/borst weg als hij genoeg heeft, of draait er van af. Je baby is er aan toe om vaste voeding te gaan eten. Hij kan vanaf nu een lepeltje leren eten.

    Bij het beginnen van vaste voeding creëer je weer een hele set aan nieuwe ervaringen voor je kindje.

    Jonge babys krijgen niet als eerste vis te eten en dat terwijl ze omega-3 heel goed kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van hun hersenen en ogen.

    Motoriek baby 6 maanden

    Op de grond of in de box, wordt hij heel actief en de meeste baby’s leren deze maanden van buik naar rug te rollen, en soms ook al omgekeerd. In buikligging kan hij zijn armen helemaal strekken en zijn hoofdje helemaal omhoog tillen. Je baby wilt ook steeds vaker rechtop zitten en op schoot lukt dat ook al.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 6 maanden

    Het gekeuvel van jouw baby wordt afgewisseld met een afwisseling van medeklinkers en klinkers. Hij brabbelt en doet dit later ook terwijl hij een speeltje onderzoekt. Hij gebruikt zijn eerste "woordjes": mummum, baba, abba, hada-hada, data, tata, etc..

    Baby’s overal ter wereld gaan op deze leeftijd allemaal met dezelfde klanken brabbelen. Vervolgens zal iedere baby dit "gebrabbel" verder uitwerken tot de taal die om hem heen het meest wordt gepraat.

    Je baby kan nu een korte serie van klanken horen en herkennen. Hij wordt geboeid door een serie omhooggaande en dalende geluiden. Zo reageert hij nu op iedere stem die goedkeuring laat blijken, en schrikt hij van een verbiedende stemmen.

    Hij reageert op zijn eigen naam, maar kan doet ook met andere geluiden in de kamer. Een liedje kan hij nu herkennen. Baby’s gaan nu ook de eerste woordjes begrijpen. Bijvoorbeeld, als je vraagt "waar is het beertje" zoekt hij het beertje op.

    Je baby kan zich ook gaan "aanstellen". Bijvoorbeeld: als de ouders aandacht geven aan het hoesten, dan hoest hij lachend nog een keer. Hij begint ongeduld te vertonen door te gaan gillen als iets niet lukt.

    Zien

    Je baby kan geboeid kijken naar een korte serie van beelden of patronen, zoals: het stuiteren van een bal, het op en neer schudden van zijn fles, het roeren in een pan, een deur die open en dicht gaat, het borstelen van haren.
    Verder kijkt je baby geboeid naar je lippen en tong als je praat; hij zoekt je, kijkt ook om. Je baby kan ook naar een speeltje zoeken dat buiten zijn gezichtsveld ligt. Hij reageert op zijn spiegelbeeld, lacht erom of is bang.

    Ontwikkeling baby 7 maanden

    Je baby kan nu voor het eerst allerlei soort "relaties" waarnemen en uitvoeren.

    De hele wereld hangt aan elkaar van relaties. Het ene heeft altijd iets met het andere te maken. Je baby is bijvoorbeeld gefascineerd door oorzaak-gevolg verbanden: het overhalen van de schakelaar van het lichtknopje en het donker of licht worden in de kamer. Hij kan ook eindeloos bezig zijn een balletje vanaf de kinderstoel naar beneden te gooien om zo het principe van de zwaartekracht te ontdekken.

    Het dringt tot hem door dat mensen en dingen zich altijd op een bepaalde afstand van elkaar bevinden. Dat blijkt het sterkst uit de interactie met zijn moeder. Als zij wegloopt protesteert hij heftig. Je baby wordt bang als hij merkt dat moeder onvoorspelbaar is, dat ze elk moment weg kan lopen. Met andere woorden, hij voelt dat hij geen controle heeft over de afstand tussen hem en zijn moeder. Als hij bezig is maakt hij steeds contact met mama. Zolang hij haar kan zien is het goed. Kiekeboe spelen is een manier om hem te leren dat datgene wat even uit het zicht is verdwenen niet echt weg is en weer terug kan komen.

    Je baby is gefascineerd door oorzaak-gevolg verbanden

    Tandjes

    Deze maand komt meestal het eerste tandje door. Als eerste komen de onderste twee snijtandjes door. Doorkomende tandjes geven vaak pijn en jeuk. De baby zal veel met zijn vingers in zijn mond zitten en ook veel kwijlen of zeveren. De baby kan in deze periode ook moeite hebben met eten of slapen, rusteloos, zeurderig en huilerig worden. Bij de drogist en apotheek zijn middeltjes te koop die de pijn bij doorkomende tandjes kunnen verlichten.

    Motoriek baby 7 maanden

    In een kinderstoel met verkleinkussen kan je baby steeds steviger zitten. Verder is hij erg bezig met de bewegingen van zijn mond: hij steekt zijn tong uit, hij zuigt op zijn lippen en trekt leuke mondjes. Je baby kan nu misschien zelf al een koekje of een broodkorstje uit de hand eten. Als hij rechtop gehouden wordt kan hij met zijn beentjes een beetje zijn lichaam ondersteunen. Hij kan (met wat steun) zitten. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling! Zittend ziet hij meer en hij heeft nu zijn handjes vrij om allerlei dingen te gaan pakken. Hij is daarmee al iets minder afhankelijk van zijn verzorgers geworden. Hij kan zelf speeltjes overpakken van de ene naar de andere hand.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 7 maanden

    Je baby probeert om de woorden die hij hoort te herkennen. Hij luistert goed en probeert de woorden en geluiden te imiteren. Misschien maakt hij al wel een keer een geluid dat op 'mama' of 'dada' lijkt. Hij 'praat' op verschillende toonhoogtes en geluidssterkten en maakt geluiden terug als je tegen hem praat.

    Je baby kan nu ook verbanden leggen tussen woorden en daden: hij begrijpt korte commando’s, zoals "nee", "niet doen", en "kom we gaan", "klap eens in je handen". Hij luistert heel aandachtig als je iets uitlegt, naar een stem door de telefoon, naar een diergeluid dat bij een plaatje van dat dier past. Geluiden die bij bepaalde handelingen horen, of die hij zelf maakt vindt hij heel boeiend, bijvoorbeeld bij het zemen van de ramen, het krassen met zijn nagels over het behang, of het knarsen met zijn tanden.

    Ontwikkeling baby 8 maanden

    De eerste tandjes zijn door en je kindje eet net als jij groenten, fruit en brood.

    Je baby snapt al veel meer van de wereld om hem heen, hij begint te begrijpen dat hij een eigen persoontje is.

    Zijn geheugen is al veel beter geworden zodat hij ook beseft dat zijn ouders of verzorgers er niet zijn. Dit kan leiden tot eenkennigheid, angst voor vreemden of angst om alleen gelaten te worden.

    Hij is nu ook gevoeliger voor stemmingen van anderen, als een ander kind huilt zal hij misschien mee gaan huilen. Hij kan bepaalde mensen en dieren herkennen van bijvoorbeeld een prentenboek of een foto.

    Vanaf nu gaat zijn motorisch ontwikkeling met grote sprongen voorruit!

    Wilde spelletjes zijn dan ook erg leuk. Laat je kind eens door de lucht vliegen (goed vasthouden!) of speel "boerenpaard" en laat je kind op schoot heen en weer hobbelen. Rollen met een bal met een muziekje erin is ook leuk.

    Je baby snapt al veel meer van de wereld om hem heen, hij begint te begrijpen dat hij een eigen persoontje is.

    Motoriek baby 8 maanden

    Je kindje kan nu zelf zitten. Hij kan zichzelf ondersteunen als hij rechtop gehouden wordt onder zijn okseltjes.

    Hij kan voorwerpen gaan aanwijzen en een klein voorwerpje in de pincet greep (tussen duim en wijsvinger) pakken. Hij kan zelf een koekje uit de hand eten. Als hij een stem hoort draait hij zijn hoofd in die richting van het geluid. Misschien trekt hij zich met wat hulp al op van zit tot staan.

    Kruipen of tijgeren

    Als je je baby op zijn buik legt, dan zal hij kruipbewegingen gaan maken. Vaak eerst achteruit en dan pas vooruit. Sommige baby’s beginnen wat te tijgeren, de snelle baby’s zijn misschien al aan het kruipen.

    Hij leert eerst om met zijn voetjes af te zetten, pas daarna om de billen en de buik omhoog van de grond te bewegen zodat het kruipen makkelijker gaat. Zodra een baby zich zelfstandig kan voortbewegen kan hij op onderzoek uit en gaat het kindje een enorme sprong vooruit in zijn ontwikkeling.

    Laat hem dan ook regelmatig op zijn buik spelen om het kruipen te oefenen.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 8 maanden

    De geluidjes die je baby maakt worden streed gevarieerder. Hij kan ook al klanken achter elkaar plakken: da-da-da, ma-ma-ma. Zo ontstaat vaak het eerste woordje: mama of papa.

    Ontwikkeling baby 9 maanden

    Je baby begrijpt nu ook dat mensen en dieren hun bewegingen op elkaar afstemmen. Hij kijkt aandachtig naar de bewegingen van een mens of dier, vooral als die anders dan normaal doet. Hij kijkt afwisselend van het ene voorwerp naar het andere, als hij het in zijn handen heeft. Hij onderzoekt zijn eigen lichaam. Hij begint veel aandacht te hebben voor kleine details of onderdelen aan of op speelgoed, zoals etiketten aan handdoeken en  stickertjes op speelgoed.

    Motoriek baby 9 maanden

    Vanaf nu kan je baby steeds beter gaan kruipen. Hij kruipt overal in, onder en heen. Soms zelfs over lage verhogingen. Hij kan proberen zelf te gaan zitten of zich op te trekken tot staan en weer gaan zitten.

    Je kindje zal alles in de huiskamer willen ontdekken. Geef hem de ruimte maar zorg wel voor een veilige omgeving.

    Verder voelt je baby nu dat hij de bewegingen van zijn lijf en ledematen op elkaar kan afstemmen en dat ze kunnen samenwerken. Als hij dat aanvoelt kan hij méér met zijn speelgoed gaan doen. Hij klapt bijvoorbeeld in zijn handen en gaat zijn duim en wijsvinger gebruiken om dingen te pakken en voelen.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 9 maanden

    Je baby gaat steeds meer begrijpen. Sommige kinderen kunnen nu bewust korte woorden of klanken die erop lijken, gaan gebruiken: "mamma" zeggen tegen mamma en "beer" tegen de knuffelbeer. Luister naar je kind en laat het merken hoe trots je op hem bent en hoe goed je hem verstaat.

    Probeer niet zijn uitspraak te verbeteren, wat je wel kan doen is steeds het goede woord te gebruiken. Je kunt praten aantrekkelijk maken door veel tegen je baby te praten bijvoorbeeld, door de alledaagse dingen te benoemen, door vragen te stellen, door versjes te laten horen en zangspelletjes met hem te spelen.

    Je kind begrijpt al veel meer woorden dan hij kan zeggen. Probeer het eens met korte opdrachtjes zoals "kom hier" of kijk of hij de goede kant uitkijkt als jij vraagt "waar is het hondje?"

    Ontwikkeling baby 10 maanden

    Je kindje kan steeds meer en je zal merken dat je kind ook steeds vaker alles zelf wil doen en dat hij zich actief verzet tegen hulp: zelf eten, zichzelf aankleden, zelf tanden poetsen, etc.. "Helpen" in de huishouding vinden de meeste kinderen fantastisch, ook komt het niet altijd even goed uit voor moeder.

    Let extra goed op je kind, hij kent immers geen gevaar en bovendien kan hij bijna overal bij. Je kind denkt alles zelf te kunnen, en als het niet lukt raakt hij behoorlijk gefrustreerd. Dat ben je niet van je baby gewend, je denkt gauw dat hij tegendraads is. Soms krijg je het gevoel dat je alleen maar bezig bent met verbieden en afpakken.

    Als je goed naar je kind kijkt zie je vaak dat hij eigenlijk bezig is met "zelf doen" en "zelf beslissen". En misschien voelt hij zich soms tegengewerkt omdat hij iets niet mag en niet omdat het niet lukt, en dan gaat hij "vervelend" doen.

    Probeer hem af te leiden met iets dat hij leuk vindt. Toon begrip voor zijn frustraties en geef hem soms de ruimte om te experimenteren en beslissen. Probeer daarin consequent te zijn.

    Hij bladert ook bewust in een boekje en "leest" erin: hij benoemt de plaatjes of brabbelt er flink op los terwijl hij naar de plaatjes kijkt.

    Als je het gevoel krijgt dat je kind je aan het "uitproberen" is (wat kinderen van deze leeftijd beginnen te doen), en iets fout doet, mag je hem dat laten weten, d.w.z. je grenzen stellen. En als hij iets goed doet, prijs hem dan ook. Zo leert hij zelfvertrouwen te kweken.

    Motoriek baby 10 maanden

    Zijn motoriek vertoont weer nieuwe ontwikkelingen. Het kruipen gaat steeds soepeler en wordt ook gebruikt om achterstevoren van de trap, bank of stoel af te gaan. Veel kinderen kunnen al voor hun eerste verjaardag (enkele stapjes) los lopen.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 10 maanden

    Het vermogen om mensen, dieren of dingen te koppelen aan een geluid of woord neemt toe: hij wijst van alles aan wat jij opnoemt om vervolgens zelf mensen, dieren en objecten te gaan aanwijzen zodat jij ze zelf benoemt. Je baby begint zelf actief te benoemen wat hij ziet en aanwijst. Hij bladert ook bewust in een boekje en "leest" erin: hij benoemt de plaatjes of brabbelt er flink op los terwijl hij naar de plaatjes kijkt.

    Ontwikkeling baby 11 maanden

    Sommige kindjes kunnen nu aan de hand lopen en even los staan. Snelle kindjes kunnen al wat lopen, maar de meeste leren dat pas echt goed tussen de 13 en 16 maanden. In elk geval is dat hele kleine baby-achtige er nu wel van af. Je baby wordt nu een echte dreumes.

    Sommige baby’s kunnen op deze leeftijd eindeloos bezig zijn met onderzoeken.

    Zij kunnen keer op keer het ene voorwerp op de grond laten vallen, om hetzelfde hierna te herhalen met iets anders. Geduldig observeren, eindeloos herhalen, systematisch experimenteren, zoeken naar nieuwe oplossingen. Net als een kleine wetenschapper, zo leert je kind hoe de wereld, en hijzelf in elkaar zit. Spelen is niet zomaar "een spelletje". Het is hard, nuttig werken. "Al doende leert men", niet waar?

    Het ontdekken van een eigen wil is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kleine!

    Motoriek baby 11 maanden

    Je baby probeert of doet nu weer nieuwe dingen. Je merkt dat hij "wijzer" met mensen en speelgoed omgaat, dat hij andere dingen leuk vindt. Hij merkt ook dat hij zelf kan bepalen in welke volgorde hij bepaalde handelingen verricht.

    Hij kan bijvoorbeeld tijdens het eten, na iedere hap ervoor kiezen om weer een tweede hap te nemen of liever een slok; of twee, maar ook om het eten weer uit te spugen….Als je baby dit door heeft gaat hij vervolgens steeds meer uitproberen. Hij moet natuurlijk nog wel leren wat de gevolgen van die verschillende keuzes zijn.

    Behalve zelf keuzes maken in zijn handelingen kan je kind ook handelingen van anderen waarnemen en, nog belangrijker, weigeren.

    Daar heeft hij ook een keus in en dat botst vaak met de wensen en plannen van zijn ouders. Geen wonder dat er op deze leeftijd vaak driftbuien ontstaan.

    Laat je niet van de kaart brengen. Het ontdekken van een eigen wil is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kleine!

    Hoe frustrerend dat ook soms voor jezelf is bedenk dat het voor je kind nog moeilijker is. Hij moet nog met zijn frustraties leren omgaan, en jij bent degene die hem daarin moet begeleiden.

    Als je merkt dat je kind zelf initiatief vertoont, en dat hij je wil helpen, probeer dan blij te zijn met zijn hulp. Laat hem je soms ook helpen met kleine dingetjes halen of wegbrengen. Je zult zien hoe hij ervan zal genieten.

    Taal- en spraakontwikkeling baby 10 maanden

    "Praten" vindt je kind ook leuk. Veel baby’s van een jaar vertellen hele "verhalen", compleet met vragen, pauzes en uitroepen.

    Ze verwachten dan van jou ook een antwoord!

    Neem zijn verhalen serieus, ook versta je niet altijd alles wat hij zegt.

    Veel kinderen luisteren graag naar een eenvoudig, kort kinderliedje. Je kunt ze nu de bijbehorende gebaren leren. Anderen vinden het ook leuk om zelf muziek te maken. Trommels, piano’s en toeters zijn heel geliefd.

    Je kind vertoont nu ook veel interesse in verhaaltjes en andere activiteiten. Je kunt zelf een verhaaltje vertellen, met of zonder prentenboek, maar je kunt hem dat ook op tv/tablet of telefoon laten kijken. Het verhaal moet wel aansluiten op datgene wat hij meemaakt of interessant vindt. Geef hem ook wel eens de kans om zelf een verhaal te "vertellen" als jullie samen een prentenboek bekijken.

    Meer lezen

    Vitamine K voor je baby
    10 tips voor een gelukkige baby
    Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby
    Alles over poep
    Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet
    Op vakantie met je baby

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?