Je bent 10 weken zwanger

Je bent 10 weken zwanger

10 weken zwanger, je baby:

10 weken met uitleg

Vanaf nu heet je baby een foetus en zo blijft hij heten tot de geboorte.

Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer 4 cm van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan.

De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien.

Deze week produceert de maag spijsverteringssappen en maken de nieren grotere hoeveelheden urine aan. Je baby plast in het vruchtwater en drinkt dit ook weer op. Dit klinkt misschien een beetje vies, maar de urine is steriel (net als bij ons overigens).

Botten en kraakbeen vormen zich deze week, knieën en enkels beginnen vorm te krijgen en kleine ellebogen werken al!

De baby kan al flink bewegen, alleen voel jij er nog niets van.
Dit is ook logisch, want het is nog zo klein en de bewegingen zijn nog zo zachtjes dat dit nog niet doordringt tot de aanstaande moeder.

De spieren van je baby zijn nog volop in ontwikkeling en hebben nog maar heel weinig kracht, vandaar dat je alle buitelingen die je baby nu al maakt nog niet kunt voelen.

Jij 10 weken zwanger

Is jouw voeding zwanger proof???

Gezond eten, niet teveel, maar zeker niet te weinig. De juiste keuzes maken om ervoor te zorgen dat jouw kindje niets te kort komt en goed kan groeien. Weet jij precies of je het wel goed doet??

Kijk eens naar onze online cursus Gezond zwanger door diëtiste Anouk Bolhaar.

Kraamzorg regelen:

Heb je al nagedacht over kraamzorg?
Kraamzorg is niet verplicht, maar wel heel erg aan te raden. Als je thuis wilt bevallen kun je niet zonder kraamzorg, zij is de assistente van de verloskundige tijdens de bevalling.

Maar ook al beval je niet thuis, kraamzorg is en blijft heel belangrijk. Een kraamverzorgster is jullie vraagbaak gedurende de kraamdagen. Zij helpt jullie met de zorg voor de baby, leert jullie alles over voeding, badderen enzovoort en verzorgt de kraamvrouw.

Daarnaast houdt ze de verloskundige op de hoogte van hoe het lichamelijk en geestelijk met jullie gaat.

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

Je kunt wachten tot na de 12 weken, maar als je werkt met chemische stoffen of er andere mogelijke risico’s zijn in je werk is het verstandig het eerder te vertellen. Alles over recht en plichten rondom je werk lees je hier

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weten we allemaal.
Dat geldt zeker voor een goede voorbereiding op je bevalling. Daarom hebben wij online zwangerschapscursussen ontwikkeld, die worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Gegeven door verloskundigen; wie anders weet precies wat jij nodig hebt op welk moment van je bevalling!

Naast onze bevalcursussen hebben we ook een cursus rondom voeding in de zwangerschap ontwikkeld.

Er gaan zoveel broodjes aap rond over wat je wel of juist niet zou moeten eten dat wij het tijd vonden om een gedegen (online) cursus aan te bieden zodat jij straks precies weet hoe makkelijk een gezonde leefstijl in te passen is in jouw leven en je je niets meer laat wijsmaken door alle verhalen die overal rondzwerven.

Je buik 10 weken zwanger

groei zwangerschapsbuik per week

Veel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt). Maar als je van jezelf slank bent kun je misschien de eerste opbolling zien als je op je rug op gaat liggen.

Wanneer je buik voor anderen zichtbaar wordt verschilt heel erg per persoon. Net zoals het heel erg scheelt hoe dik je buik uiteindelijk wordt. Trek je niets aan van alle opmerkingen die je hierover ongetwijfeld gaat krijgen. Bij de één vindt men de buik wel heel erg dik en bij de ander roept men dat het niet goed kan zijn omdat ze nog zo weinig buik heeft. Vertrouw op je verloskundige als zij zegt dat je baby goed groeit en trek je niets aan van alle zelfbenoemde deskundigen over van alles in je zwangerschap.

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit en ligt nog achter je schaambot.

Interessant om te lezen als je 10 weken zwanger bent:

Meest gestelde vragen 10 weken zwanger:

Op deze vraag is onmogelijk een goed antwoord te geven. Waar de één nog niets is aangekomen, of zelfs wat is afgevallen omdat ze zo misselijk is, groeit de ander al best veel. Er zijn zeker richtlijnen hoeveel jij, met jouw gewicht, zou mogen aankomen in de zwangerschap, probeer je daar aan te houden. 

Dat ligt eraan of je al een echo hebt gehad. Als je na 8 weken zwangerschap een echo hebt gehad en daar was een goed kloppend hartje te zien en een foetus die volgens verwachting groeit, dan is de kans op alsnog een miskraam erg klein.

Heb je nog geen echo gehad, dan is de kans op een miskraam net zo hoog als bij iedere zwangere namelijk zo rond de 10%.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.