Je bent 17 weken zwanger

Je bent 17 weken zwanger

De baby krijgt vingerafdrukken

De baby in week 17:

baby 17 weken zwanger

Deze week kan de baby voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurige blootstelling aan heel harde geluiden kan er gehoorschade ontstaan. Vermijd daarom tijdens concerten en festivals de gebieden waar het geluid heel hard is of stel je bezoek uit tot na de geboorte ;)

De hersenen zijn overigens nog niet voldoende ontwikkeld om geluiden ook te kunnen interpreteren.

Er ontstaat een vetlaagje op de huid van de baby, het huidsmeer. Dit beschermt de huid van de baby tegen de invloeden van het vruchtwater en zorgt ervoor dat de huid zacht en heel blijft.

Ook ontstaan er kussentjes in de vingers en krijgt de baby zijn eigen typerende vingerafdruk. De baby kan zijn vingers nu ook buigen en een vuist maken. Ook de vingernagels zijn aan het ontwikkelen.

Je verloskundige kan, als de baby er goed voor ligt, het geslacht op een echo zien.

Jij 17 weken zwanger:

Je buik bij 17 weken:

groei zwangerschapsbuik per week

Als dit je eerste kindje is, dan zullen nog niet veel mensen aan je vragen of je zwanger bent. Meestal heb je nu nog niet echt een dikke buik. Als je bloot op je rug ligt kan je de welving van de baarmoeder wel zien, maar met kleren aan zien de meeste mensen nog niets.

De bovenkant van je baarmoeder reikt nu tot ongeveer 2-3 vingers onder je navel. Je kunt dit zelf voelen door je vlakke hand op je buik te leggen en je buik iets in te drukken. Vervolgens beweeg je je hand langzaam naar beneden. Op een gegeven moment voel je een wat hardere rand; de bovenkant van je baarmoeder.

Natuurlijk komt het ook voor dat het al wel duidelijk zichtbaar is dat je zwanger bent. Ieder lijf is tenslotte anders. Maar als je nog niet echt iets ziet, maak je geen zorgen. het komt echt wel dat iedereen je gaat aanspreken op je zwangerschap. Soms tot vervelends toe ?

Als je al eerder een kind hebt gehad, dan zal je merken dat de buik nu flink begint te groeien. Je moet nu toch echt positiekleding gaan dragen.
Bij een tweede of volgende kind kan je hele buik en maagstreek al vrij vroeg gaan uitzetten, terwijl de baarmoeder daar nog helemaal niet zit.
Dit komt omdat je lichaam een soort herinnering heeft aan de vorige keer. Je spieren weten dat ze toch weer worden opgerekt en verslappen al snel, het lijkt dan of je al een gigantische dikke buik hebt.

Niet alleen je buik wordt dikker...

Zwangere vrouwen stralen is een veelgehoorde kreet. Door de betere doorbloeding van je lichaam krijgt je huid ook een andere uitstraling, dat is wat men ziet.

Daarnaast is je haar vaak wat voller in de zwangerschap. Door de andere hormonen in je lijf valt er minder haar uit dan buiten de zwangerschap én de betere doorbloeding van de haarzakjes zorgt voor meer groei van haar.

Geniet van je stralende uiterlijk. Geef je huid en haar de extra aandacht die het verdient, maar doe het zoveel mogelijk met natuurlijke producten.

Dagelijks kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Van veel chemische stoffen, waar je echt tig keer per dag mee in contact komt, blijkt uit onderzoek dat ze waarschijnlijk hormoonverstorend werken op je baby.

Klachten bij 17 weken:

Bij een tweede kindje kun je, door de verslapping van de buikspieren, nu al last hebben van harde buiken en lage rugpijn. Een zwangerschapssteunband kan helpen tegen dit soort klachten.

Koop wel een goede steunband, er zijn heel goedkope te koop, maar die bieden amper steun is onze ervaring.

Rond deze tijd kun je ook meer last krijgen van maagzuur. Hoewel je baarmoeder nog onder je navel ligt moeten alle andere organen in je buik opschuiven om ruimte te maken voor je baby. De maag komt hierdoor al snel in de verdrukking waardoor het maagzuur makkelijker omhoog komt.

Ook duizeligheid komt vaker voor in deze periode, net als hartkloppingen. Niets om je zorgen over te maken en gelukkig kun je er wel wat aan doen. Klik op de linken hiervoor om te lezen wat je kunt doen om de klachten te verminderen.

Wow, hoe groot worden mijn borsten?

Je lichaam is zich al volop aan het voorbereiden op de periode na de geboorte. Zo zet je lijf extra vet af omdat het ervan uitgaat dat je borstvoeding gaat geven en borstvoeding vraagt veel energie. Door een extra vetlaag aan te leggen kan je lichaam die energie halen uit je vetreserves mocht je niet voldoende eten.

Maar ook je borsten worden al voorbereid op het geven van borstvoeding. De melkklieren ontwikkelen zich en er gaat extra bloed naar je borsten. Hierdoor kunnen ze wel tot 3 cupmaten groeien.

Maak je geen zorgen als jij (nog) niks merkt aan je borsten. Ieder lijf is anders en het wel of niet groter worden van je borsten zegt niets over het al dan niet slagen van de borstvoeding straks.

Volop bezig met het shoppen voor je babyuitzet?

Vergeet onze babyuitzet gids niet te lezen! Je vindt hier niet alleen de complete uitzetlijst, maar ook onafhankelijke informatie over alle producten die je nodig hebt voor je baby (en jezelf).
Enkele artikelen die we extra onder je aandacht willen brengen:

Krijg jij voldoende calcium binnen?

Tijdens de zwangerschap is je calciumbehoefte verhoogd. het advies is om 1000 mg calcium per dag binnen te krijgen. Gebruik je geen dierlijke melkproducten dan zijn er voldoende producten te koop waar calcium aan is toegevoegd, in ieder supermarkt kun je ze vinden. Check bij jezelf hoeveel calcium je binnenkrijgt en als dit echt te weinig is neem dan een supplement.

Oriënteren op zwangerschapscursussen:

Het wordt tijd om je te gaan oriënteren op bevalcursussen. Met een goede voorbereiding op je bevalling sta jij echt met 1-0 voor.

Er is een gigantisch aanbod van verschillende cursussen. We willen je 1 tip meegeven in je beslissing welke cursus jij gaat volgen:

Kies altijd een cursus die gegeven wordt door een deskundige. In Nederland is er helaas nog geen keurmerk voor zwangerschapscursussen. Hierdoor kan iedereen een cursus gaan aanbieden en dat gebeurt helaas ook. Vrouwen die zelf een keer bevallen zijn en een korte cursus volgen om vervolgens les te mogen geven in hoe jij het beste kunt bevallen....
Een goede voorbereiding valt en staat bij een goede docent die kennis heeft van het geboorteproces. Let hier aub op als je een cursus gaat kiezen.

Verzekerd zijn van een goede docent en gewoon lekker thuis (eventueel samen met je partner) je goed voorbereiden op je bevalling kan met de online cursussen die wij ontwikkeld hebben. Kijk er eens naar, we bieden verschillende cursussen aan zodat er altijd één is die bij jou past.

Meest gestelde vragen 17 weken zwanger:

Als dit je eerste kindje is, is het nog een beetje vroeg om je baby al te voelen, maar het kan wel.

De eerst schopjes worden vaak omschreven als plopjes of een borrelig gevoel in je buik. Een beetje zoals je darmen kunnen borrelen. Veel vrouwen zeggen later dan ook 'Oh, dan was het toch de baby die ik voelde en niet mijn darmen'

Kort en eerlijk: NEE.

Fabrikanten van allerlei smeersels willen je misschien anders laten geloven, maar het scheuren van de onderhuid kun je helaas niet voorkomen.

We hebben wel tips voor je om het te verminderen en minder jeuk klachten te hebben.

Als je aanvullend verzekerd bent vergoeden de meeste verzekeringen zwangerschapscursussen. 

Wel moeten ze aan een aantal eisen voldoen, welke eisen dat zijn verschilt per verzekering. Check dus altijd je eigen polis.

Onze zwangerschapscursussen worden door bijna alle verzekeraars vergoed omdat ze gegeven worden door BIG geregistreerde zorgverleners zoals verloskundigen.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.