Je bent 18 weken zwanger

Je bent 18 weken zwanger

14 cm lang en 200 gram.

De baby in week 18:

baby 18 weken

14 cm lang (kruin-stuitlengte) en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid!

De verbindingen tussen de zenuwen en de spieren worden verfijnder. Dit betekent dat je baby nu voor het eerst bewegingen bewust kan gaan uitvoeren. Voorheen waren bewegingen vooral reflexen, nu kan de baby bedenken dat hij wil schoppen en dat vervolgens ook doen.

Het zenuwstelsel met al haar verbindingen wordt steeds uitgebreider. De myeline, het laagje wat om een zenuw ligt en voor isolatie zorgt zodat de overdacht van gegevens makkelijker verloopt, is inmiddels ook gevormd.

Ook in de hersenen worden continu nieuwe verbindingen gemaakt waardoor je baby steeds meer, bewust, kan. Nieuwe verbindingen maken gaat na de geboorte gewoon door.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.

De baby kan de hik krijgen, dit kan wel een half uur duren, als dit je tweede of volgende kindje is voel je dit doordat je om de 2 tot 4 seconden een schokje voelt.

Hoewel de oogleden nog steeds gesloten zijn, reageert de baby wel op licht. Als er scherp violet licht op de buik schijnt zal de baby zijn ogen beschermen door zijn hand voor de ogen te houden.

Jij 18 weken zwanger:

Je buik bij 18 weken zwangerschap:

Je baarmoeder staat nu zo'n 3 vingers onder je navel. In centimeters meet je ongeveer 14 centimeter vanaf de bovenkant van je schaambot tot de bovenkant van de baarmoeder.

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

Bij veel vrouwen zal het zwangere buikje nu ook voor anderen zichtbaar zijn. Als je dat wilt breekt de tijd om met je mooie groeiende buik te showen nu zo ongeveer aan.

Is jouw buik nog niet zichtbaar voor anderen? Maak je geen zorgen, ieder mens en iedere zwangerschap is verschillend. Waar de één al heel snel een flinke buik heeft om te showen, kan bij een ander de buik heel lang bijna plat blijven. Dit zegt niets over de groei van je baby.

Klachten en symptomen bij 18 weken:

Bandenpijn:

Een veelvoorkomende klacht in deze periode is bandenpijn. Een scherpe pijn aan weerszijde van de baarmoeder die door kan trekken naar je schaambot en zelfs tot in je vagina. Deze pijn wordt veroorzaakt door de rek die komt op de banden waar je baarmoeder mee vast zit.

De baarmoeder groeit nu heel hard en de banden worden flink opgerekt. Bij bepaalde bewegingen kan dit flink zeer doen.
Meestal helpt het als je rustig gaat liggen en eventueel iets warms tegen je buik legt. De banden komen dan tot rust en de pijn neemt af.
Als je er veel last van hebt, dan is het prettig om je buik en banden te ondersteunen.

Koop wel een goede steunband, er zijn heel goedkope te koop, maar die bieden amper steun is onze ervaring.

Duizeligheid in zwangerschap:

Rond deze tijd kun je last krijgen van duizeligheid. Dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde 'Mid pregnancy drop'. Dit is een daling in je bloeddruk die halverwege (mid pregnant) optreedt. Doordat je bloeddruk ineens lager is dan je gewend bent kun je daar duizelig van worden. Volkomen onschuldig en niets om je zorgen over te maken.

Om te voorkomen dat je flauwvalt is het goed om te gaan zitten als je de duizeligheid voelt opkomen en je hoofd tussen je knieën te doen of juist naar achteren te duwen terwijl er met een hand aan de achterkant van je hoofd tegendruk gegeven wordt.

Voor de meeste zwangere vrouwen is dit een rustige periode. Er zijn niet veel klachten en voor de meeste medische complicaties is het nog te vroeg. Hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker ontstaan meestal pas ruim na de 20e week

20 weken echo:

De verloskundige zal jullie gevraagd hebben of jullie de 20 weken echo willen laten maken. Waarschijnlijk hebben jullie volmondig JA gezegd. Leuk immers om nog een keer naar jullie baby te kijken.

Veel stellen realiseren zich amper dat de 20 weken echo een keuze is. Het is geen pretecho, maar een serieus medisch onderzoek waar je beiden goed over moet nadenken of je dit wilt. Het is niet altijd leuk….Bespreek daarom serieus of jullie de 20 weken echo willen.

Sexy….maar niet zo verstandig

Nu je buik dikker wordt verandert het zwaartepunt van je lichaam. Daarnaast zijn je gewrichten minder stabiel. Zwikken, lage rugpijn en andere ongemakken kun je voorkomen door een goede houding en, helaas dames, daar passen hoge hakken even niet bij als je zwanger bent.
Ga dus op pad voor een paar stevige, goed zittende schoenen.

Vind je het belangrijk om goed voor je lijf te zorgen, klachten als lage rugpijn en bekkenpijn te voorkomen of verminderen? En ook nog eens heel goed voorbereid te worden op je bevalling?
Kijk dan eens naar onze online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen. Een actieve cursus op basis van zwangerschapsyoga, mindfulness en ZwangerFit.

Interessant om te lezen18 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 18 weken zwanger:

Ja dat kan zeker. Een eerste kindje wordt meestal tussen de 18 en 22 weken voor het eerst gevoelt. Het herkennen dat het je baby is kan nog wel een dingetje zijn. 

Het herkennen van de eerste schopjes kan een dingetje zijn. Veel vrouwen zeggen achteraf 'Oh dat heb ik al veel eerder gevoeld'. Het wordt omschreven als het voelen van plopjes of darmgerommel.

Dat ligt eraan welke cursus je wilt gaan volgen.
Zwangerschapsyoga begint vaak al vroeg in de zwangerschap omdat deze cursus zich niet alleen op de voorbereiding op je bevalling richt, maar ook op fit blijven en voorkomen van klachten als lage rugpijn, bekkenpijn enzovoort.

Hypnobirthing start je liefst zo rond deze tijd omdat je dan voldoende tijd hebt om de ontspanningstechnieken aan te leren en te oefenen.

Op Babyopkomst.tv bieden wij verschillende online zwangerschapscursussen aan. Het grote voordeel van online is dat je de lessen net zo vaak kunt herhalen als je wilt. De kracht van herhaling is natuurlijk dat de info beter beklijft. Je hoort nog wel eens dat iemand zegt 'Ik was alles uit de cursus vergeten op het moment dat ik het nodig had en de bevalling zwaar werd'. Juist door te herhalen en oefenen gaan de tips en adviezen in je systeem zitten waardoor je ze ook kunt toepassen als het moeilijker wordt.

Vind jij het lastig om te kiezen welke cursus bij jou past? Doe de test

 

 

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.