Je bent 22 weken zwanger

Je bent 22 weken zwanger

De Baby in week 22:

baby 22 weken

Hij is ongeveer 27 cm lang en weegt zo’n 450 gram.

Eigenlijk is het alleen nog een kwestie van groeien. Alle organen zijn natuurlijk al lang aangelegd, maar sommige organen kunnen nog niet goed werken.

De huid van de baby is nu nog erg rimpelig, dat komt omdat er nog steeds geen onderhuids vet is.

De tastzin ontwikkeld zich, hierdoor gaat je baby dingen bewust vastpakken. Op de echo kun je soms zien dat een baby de navelstreng vast heeft, maak je geen zorgen, deze is sterk genoeg om het trekken of knijpen van je baby te doorstaan.

Ook het gezichtsvermogen en het gehoor worden steeds iets beter. In je buik hoort je baby al heel veel, denk aan jouw darmgerommel, je hartslag en wat dacht je van het geluid van het stromen van je bloed door de vaten. Best veel herrie daar.

Jij 22 weken zwanger:

griepprik wanneer je zwanger bent (1)

Je buik bij 22 weken:

Je buik is niet zozeer in de hoogte gegroeid, de baarmoeder zit nog steeds net onder je navel, maar des te meer naar voren. Veel vrouwen verbazen zich erover hoe snel het nu ineens gaat. Kon je eerst niet wachten tot je je buik zou kunnen showen, nu is hij niet meer te verbergen voor de meeste vrouwen.

Als je de baarmoeder opmeet vanaf de bovenkant van je schaambot tot de bovenkant van je baarmoeder zou hij ongeveer 18 centimeter moeten zijn.

Klachten en symptomen bij 22 weken zwangerschap:

Hoewel het tweede trimester, waar jij nu middenin zit, voor de meeste vrouwen een rustige periode is met weinig klachten volop energie, zijn er toch wat organen die in de knel komen te zitten en daardoor klachten kunnen gaan geven.

Vaak plassen:

Zoals je op de afbeelding bovenaan het artikel kunt zien komt de blaas steeds meer in verdrukking. Waar je in het begin van de zwangerschap vaak moest plassen door het zwangerschapshormoon, begint nu de periode dat je vaak moet plassen omdat er simpelweg minder ruimte is om urine op te vangen in je blaas. Hij zit dus sneller vol.

Obstipatie:

Moeite met poepen is ook een bekend probleem in de zwangerschap. In het begin wordt dit vooral veroorzaakt door het luier worden van je darmen door de veranderende hormonen als je zwanger bent, daar komt nu bij dat ook je darmen minder ruimte krijgen.

Veel blijven bewegen, drinken en vezelrijk eten is het devies. Voor meer tips lees je de blog over obstipatie

Maagzuur:

Voor veel zwangeren ook een bekend probleem wat vanaf nu gaat opspelen. Ook je maag moet plaatsmaken voor de steeds groter wordende baarmoeder. Hierdoor verplaatst de positie van je maag wat en sluit de klep, die normaal de maag zou afsluit dat het maagzuur niet omhoog kan, minder goed. Het zuur kan daardoor makkelijker in je slokdarm terecht komen. Tips om dit te voorkomen of verminderen lees je hier.

Harde buiken:

Vooral als dit niet je eerste kindje is kan je soms al wat last hebben van harde buiken. Zeker als je druk bent geweest kan de baarmoeder protesteren door hard te worden.

Een paar keer een harde buik per dag is niet erg. Maar heb je het veel vaker, dan is het toch echt een teken dat je het rustiger aan moet gaan doen.

Zwangerschapsmasker of zwangerschapsvlekken:

Je kunt nu merken dat je huid meer pigment bevat. Sommige vrouwen krijgen een donkere streep tussen het schaambot en de navel: de Linea Nigra.

Ook kan het zijn dat je gezicht vlekkerig bruin wordt als je in aanraking komt met de zon. Probeer dus eerst voorzichtig uit of je hier geen last van hebt.

Ook andere huidproblemen, zoals jeuk en puistjes worden in de zwangerschap vaker gezien.

Duizeligheid komt bij veel zwangeren voor

In deze periode van de zwangerschap daalt bij veel vrouwen de bloeddruk, we noemen dit de mid pregnancy drop. Een heel gezond teken, maar wordt je bloeddruk echt wat laag dan kun je er wel duizelig van worden.

<?php the_ad('93499'); ?>

Op vakantie in de zwangerschap, waar let je op?

Voor de meeste vrouwen is dit een rustige periode. Meestal zijn er niet zoveel klachten en gaat alles zo zijn gangetje. Een goede periode om samen nog even op reis te gaan. Mochten jullie op vakantie naar het buitenland gaan dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Kind erkennen

Als jullie niet getrouwd zijn en je partner voor de wet de vader (of moeder) van jullie kind wil worden, dan moet het kind erkend worden.

Onze missie: een positieve bevalervaring voor iedere zwangere:

Als verloskundigen (ja, babyopkomst is van verloskundigen mocht je dat nog niet weten) willen we heel graag dat jij een gezonde zwangerschap hebt én een fantastische bevalling.

Een positieve bevalervaring is echt geen utopie, met een goede voorbereiding kan ook jij een bevalling krijgen waar je tevreden en trots op terugkijkt en dat gunnen we jou!

Daarom hebben we diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Door jou alle informatie te geven die je nodig hebt om goed voor te bereiden op je bevalling hopen we een klein steentje bij te dragen aan een fijne zwangerschap en bevalling.

Natuurlijk doet bevallen pijn, wij zullen de laatste zijn die beweren dat dit niet zo is. Maar ook de eerste om te zeggen dat jij hier echt iets aan kunt doen.
Er is een groot verschil tussen pijn hebben en pijn lijden.

Ken je het gezegde ‘alles wat je aandacht geeft GROEIT’?

Dat is zo in de liefde, in je carrière, maar ook in beleving van bijvoorbeeld pijn.

Met onze online bevalcursussen willen we jou graag leren hoe je met de pijn van de bevalling om kunt gaan. Hoe je jouw mindset zo kunt instellen dat de pijn geen loopje met je neemt.

Maar ook welke tools jij kunt inzetten om de pijn te verminderen. Zodat jij vol vertrouwen naar je bevalling toeleeft en achteraf trots en tevreden op je bevalling terugkijkt; dat is onze missie!

Wij bieden 3 verschillende bevalcursussen aan, allemaal online en een volwaardige vervanging van 'gewone' zwangerschapscursussen.

Omdat onze cursussen gegeven worden door verloskundigen, worden ze door de meeste zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Dit zijn onze 3 bevalcursussen:

  • Fit en in balans bevallen, zwangerschaps- en bevalcursus in één. Een combinatie van zwangerschapsyoga, mindfulness. ZwangerFit en eerlijke info over het verloop van je bevalling. Uiteraard met volop tips en handvatten voor jou en je partner
  • Grip op je bevalling, een cursus voor het nuchtere type. Geen poespas, gewoon eerlijke info over wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling en hoe jij hier mee om kunt gaan.
  • Hypnobirthing, wij hebben een eigen cursus ontwikkeld waarin we de nuttige delen vanuit de hypnobirthing toegevoegd hebben aan onze medische kennis en ervaring. Hierdoor een praktische en absoluut niet zweverige cursus.

Bevallen: je lichaam kan het, maar weet je hoofd dit ook?

Interessant om te lezen 22 weken zwanger

Meest gestelde vragen 22 weken zwanger:

Je zit nu in de 6e maand, bij 26 weken heb je 6 maanden vol. Nu ben je dus 5 maanden en een paar dagen.

Nee, helaas is dat niet zo. Meestal overleeft de baby de bevalling niet. Maar als hij levend geboren wordt zal er geen behandeling plaatsvinden om de baby in leven te houden. De enige behandeling zal erop gericht zijn om het de baby zo comfortabel mogelijk te maken. 

In welke week precies dat is valt niet te zeggen, dit verschilt heel erg per persoon. Maar in deze periode groeit je buik wel opeens heel snel, je ziet hem bijna groeien. We noemen dat de groeispurt en het is heel normaal

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.