Je bent 24 weken zwanger

Je bent 24 weken zwanger

De Baby 24 weken:

baby 24 weken

Hoe groot is de baby bij 24 weken?

Ongeveer 29 cm lang en 600 gram zwaar is de baby nu. Al vrij lang, maar nog erg mager dus. Er is nog geen onderhuids vet opgebouwd, maar dat begint nu te komen.

De periode die nu komt, zal de baby gebruiken om uiteindelijk dat lekkere dikke babytje te worden straks bij de geboorte.

De gezichtskenmerken zijn nu wel zoals ze bij geboorte zijn, mocht je nu een 3d echo laten maken dan zul je het gezichtje na de geboorte echt herkennen, hoewel de dikke wangetjes er nog niet zijn.
De wimpers en wenkbrauwen (en alle andere haartjes) zijn nog wit, dit komt omdat er nog geen pigment is.

De baby is nu volop in beweging. Hij heeft nog alle ruimte om rond te springen en je kan hem overal in je buik voelen.

Bij 24 weken is de baby levensvatbaar:

Een belangrijke grens is bereikt. Vanaf nu zullen artsen alles doen om je baby te laten overleven als hij geboren zou worden. Helaas red zo'n 50% van de baby het nog niet als ze bij 24 weken geboren worden. Daarnaast brengt zo'n erge vroeggeboorte ook veel risico met zich mee op blijvende beschadigingen.

Jij 24 weken zwanger:

Je buik bij 24 weken:

groei zwangerschapsbuik per week

Je zult de afgelopen weken hebben gemerkt dat je buik opeens heel hard is gaan groeien. Je hebt nu een voor iedereen een zichtbaar buikje. De baarmoeder zal nu iets boven je navel zitten.

Klachten en symptomen 24 weken zwanger:

Had je eerder een mooie invallende navel, de kans is groot dat hij begint uit te puilen. Veel zwangeren hebben een bobbel in plaats van een kuiltje als navel.

Begint de onderhuid te scheuren? Lees ons artikel of je iets kunt doen om striae te voorkomen of verminderen.

Tintelende handen of vingers?

In je onderarm lopen de zenuwen van je handen en vinger door een tunneltje. Als je iets vocht gaat vasthouden dan kan het zijn dat de zenuwen in deze tunnel bekneld raken: het Carpale tunnelsyndroom. Lees onze tips om de klachten te verminderen.

Dikke enkels?

Zeker als het warmer weer is houden veel zwangeren vocht vast wat zich het eerste uit in dikke enkels. Meestal is het onschuldig, maar het kan ook een eerste teken zijn van hoge bloeddruk. In ons artikel over vocht vasthouden lees je wat je ertegen kunt doen en wanneer je aan de bel moet trekken.

Moeite met poepen?

Door de andere hormonen die door je lijf gieren worden je darmen luier. Daarnaast heb je meer vocht nodig en als je dat niet voldoende binnenkrijgt onttrekt je lijf het vocht aan de ontlasting in je darmen. Hierdoor kan je ontlasting heel hard worden en kun je moeite krijgen met poepen. Gelukkig is ook hier meestal veel aan te doen. Lees onze tips.

Voorbereiden op wat komen gaat:

Als je van plan bent om straks borstvoeding te gaan geven, is het goed om nu je voor te breiden. Eigenlijk hoef je als je zwanger bent niets te doen, je lijf bereid zich er al helemaal op voor.

Wat wel belangrijk is, is dat je zelf informatie over het geven van borstvoeding zoekt of een informatie-avond of borstvoedingscursus gaat volgen.
Het lijkt raar maar dat is het niet. Borstvoeding geven is dan wel de meest natuurlijk manier van het voeden van je baby maar het is wel iets wat je moet leren.

Net zo goed als je je voorbereid op de bevalling, is het ook prettig om je voor te bereiden op wat daarna komt. Als je meer weet, voel je je zekerder en zal het beter gaan.
Op onze site lees je alles over borstvoeding,maar ook over de kraamdagen, wennen aan het ouderschap en nog veel meer. Lees gewoon al wat artikelen in de categorie Na je bevalling.

advertentie online cursussen

Autostoeltjes..pff wat een keuze

Direct vanaf de geboorte heb je een autostoeltje nodig. Maar wat een keuze, wat is nu handig. I-size, wat is dat nu weer? Waar let je op bij de aankoop van een autostoeltje.

Contact maken met je baby

Contact Maken Met Baby In Je Buik, Praten En Zingen Tegen Zwangere Buik

Jullie kunnen al heel goed contact maken met de baby. Zowel jij als je partner kunnen tegen de baby praten en de baby naar je hand lokken als de hand op de buik wordt gelegd.

Ondergoed wat helpt bij pijnklachten??

Last van lage rugpijnbekkenpijn of harde buiken? Er is ondersteunend ondergoed wat echt helpt bij deze klachten.

Interessant om te lezen 24 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 24 weken zwanger:

24 weken is vijf en halve maand. Bij 26 weken heb je de 6 maanden vol en begint het derde trimester

In het artikel hierboven zijn we hier al op ingegaan, lees dat nog even terug. Vanaf 24 weken zullen artsen er alles aan doen om je baby te laten overleven. Velen redden het ondanks alle goede zorg helaas nog niet. 

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.