Je bent 31 weken zwanger

Je bent 31 weken zwanger

De baby 31 weken zwanger:

baby 31 weken

De meeste baby’s liggen nu echt in de foetushouding. Opgerold en armen en benen gekruist.

Hoe groot is de baby bij 31 weken?

Ruim 40 centimeter én 1,6 kilo! Het formaat van een kokosnoot wordt dan wel gezegd ;)

Omdat er steeds meer onderhuidsvet wordt gevormd wordt de huid minder rimpelig en minder roze (de bloedvaten schijnen steeds minder door). Je baby begint zo langzamerhand wat vet op de botten te krijgen.

Hersenen worden steeds geavanceerder:

Dagelijks vormen zich tig nieuwe hersencellen en worden er nieuwe zenuwverbindingen gemaakt. Dat moet ook wel want hij moet er miljarden maken!

Door alle nu al gevormde verbindingen kan de baby inmiddels al zijn zintuigen gebruiken: reuk, smaak, zicht, gehoor en gevoel werken al prima.

Natuurlijk ruikt hij nog niet heel veel in de baarmoeder, maar het vruchtwater kan wel anders ruiken als jij iets anders eet. En jouw geur is inmiddels ook heel bekend voor je baby.

Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen?

In deze periode moet je je baby dagelijks voelen.

De bewegingen kunnen wel wat minder heftig worden omdat je kindje minder ruimte krijgt. Maar je moet je baby wel dagelijks goed blijven voelen. Een richtlijn is dat je je baby 10-15 keer per dag moet voelen en dat hoeven geen harde schoppen te zijn, iedere (kleine) beweging telt.

Twijfel je of je je baby wel genoeg voelt bewegen?

Neem de tijd om de bewegingen te gaan tellen. Alleen door te tellen krijg je zekerheid, soms zijn bewegingen zo licht dat je ze niet opmerkt, daarom is het belangrijk om er echt even de tijd voor te nemen:

Ga 2 uur op je linkerzij liggen of in een warm bad als je die hebt en turf op een blaadje gedurende 2 uur iedere beweging.

In die 2 uur moet je je baby 10 keer hebben voelen bewegen. Voel je dat niet of beweegt je baby plots veel minder dan je gewend bent, neem dan altijd contact op met je verloskundige/arts. Bij twijfel echt bellen, wacht nooit tot de volgende dag!

Hoe ligt de baby bij 31 weken?

De verloskundige of arts kunnen inmiddels door je buikwand heen goed voelen hoe groot je baby is en hoe hij ligt. Veel baby's liggen inmiddels met het hoofdje naar beneden, maar dat hoeft absoluut nog niet. Er is nog ruimte om te draaien, zeker als het niet je eerste kindje is.

Zelf hartje luisteren baby:

Tips voor je partner:
Als je partner naar het hartje van de baby wilt luisteren, probeer dat dan net nadat je bij de verloskundige bent geweest.

Door de toeter of wc rol op de plek te zetten waar de verloskundige ook luisterde, heb je een goede kans dat je het kunt horen.
Het is overigens best moeilijk om het hartje met een toeter te horen, dit vergt vaak enige oefening. wil je lezen hoe je dit het beste doet, kijk dan op de site

Sommige baby’s liggen er perfect voor en dan kun je het hartje luid en duidelijk horen kloppen. Maar heel vaak is het kloppen erg zacht en wordt het geluid gedempt door allerlei andere geluiden in je buik.

Op de site vind je trouwens een compleet hoofdstuk boordevol tips en adviezen voor partners.

Jij 31 weken zwanger:

Je buik bij 31 weken:

De bovenkant van je baarmoeder zit nu zo ongeveer op de helft tussen je navel en het puntje van je borstbeen.

Als je de centimeter pakt zou de afstand tussen de bovenkant van je baarmoeder en de bovenkant van je schaambot zo'n 27 centimeter moeten zijn.

De baarmoeder en je baby nemen steeds meer ruimte in waardoor klachten die je in het begin hebt gehad nu weer terug kunnen komen.

Klachten en symptomen 31 weken zwanger:

Continu plassen en incontinentie:

Zoals je op de afbeelding bovenaan dit artikel kunt zien krijgt je blaas steeds minder ruimte en drukt het hoofdje (als je baby met het hoofdje naar beneden ligt, anders het kontje) flink op je blaas. Hierdoor past er steeds minder urine in en komt het veelvuldig plassen weer terug in je leven (vroeg in de zwangerschap had je hier waarschijnlijk ook al last van).

Helaas blijft het hier niet bij. Zo'n 60% van de zwangeren heeft ook last van ongewild urineverlies. Mocht je hier nog geen last van hebben en er alles aan willen doen om dit te voorkomen? Oefenen - oefenen - oefenen van die bekkenbodemspieren is het advies.

Kortademigheid:

De steeds groter wordende baarmoeder en baby verdringen alle organen die normaal in je buik en borstholte liggen. Je middenrif en longen worden ook omhoog geduwd waardoor je longen minder goed volledig uit kunnen zetten.

Met andere woorden er past minder lucht in je longen wat bij inspanning kortademigheid kan geven, ook hartkloppingen passen bij dit beeld.

Vocht vasthouden:

Een heel normaal verschijnsel in de zwangerschap waar je best wat aan kunt doen. Houd je plotseling veel vocht vast, ineens een heel bol gezicht en opgezwollen enkels? Dat kan een alarmsignaal zijn voor een te hoge bloeddruk/zwangerschapsvergiftiging.

Je zwangere brein - zwangerschapsdementie

Waarschijnlijk herken je het wel; je bent alles kwijt, loopt continu te zoeken naar iets wat je net nog in je handen had of vergeet waarvoor je ook alweer naar de keuken was gelopen. Zwangerschapsdementie bestaat echt en is een aanpassingen van je hersenen op dingen die komen gaan.

Harde buiken, voorweeën of echte weeën?

Vooral als dit niet je eerste kindje is kun je veel last hebben van harde buiken of voorweeën.

Deze klachten kunnen zorgen voor slapeloze nachten en veel onrust.

Wanneer weet je nu of het voorweeën zijn of echte weeën? En wat kun je doen om harde buiken of voorweeën te verminderen?

Last van lage rugpijn? Je kunt er zelf veel aan doen.

Je partner 31 weken zwanger:

Partners lijken er altijd maar een beetje bij te hangen, alles draait om jou als zwangere. Maar je partner wordt ook ouder, maakt mentaal net zulke veranderingen mee als jij en kijkt, net als jij, misschien ook wel op tegen de bevalling.

Voorbereiden op de bevalling ook voor partners belangrijk!

Partner, bereid je ook voor op de bevalling. Veel partner zeggen achteraf dat ze zich zo nutteloos voelden tijdens de bevalling en dat is jammer.

Als partner kun je zóveel betekenen tijdens de bevalling.

Geen zin om naar een klasje te gaan?
Wij hebben verschillende ONLINE zwangerschapscursussen ter voorbereiding op de bevalling. In al onze cursussen is ook veel aandacht voor jouw rol als partner. Zo wordt je samen een echt bevalteam!

Bang voor de bevalling zijn we allemaal wel een beetje. Maar als de angst je echt naar je keel grijpt is het zaak er iets aan te doen.

Een bekend gezegde is: Angst is een slechte raadgever.

Bij een bevalling is dat zeker zo. Als je heel bang bent overheerst de adrenaline wat voor een remmende werking op je bevalling zorgt. Jouw angst zorgt er (onbewust natuurlijk) voor dat je bevalling moeizaam verloopt.

Op die site lees je alles over hoe je het beste kunt omgaan met de pijn en wat je kunt doen als je erg bang bent voor de bevalling.

Struisvogelpolitiek:

Of ben jij het type wat denkt ‘ik zie het allemaal wel, er is er nog nooit één blijven zitten dus bij mij zal het ook wel goed komen’.
Op zich niets mis mee om zorgen en angsten van je af te zetten of nuchter naar de bevalling toe te leven.

Maar….niet voorbereiden is echt geen optie.

Door je hoofd in het zand te steken en niet te weten wat er straks allemaal gebeurt is het risico echt groter dat je een bevalling krijgt die je niet wilt.

Door je goed voor te bereiden weet je niet alleen wat er in jouw lijf gebeurt, maar ook wat je keuzes zijn als een arts of verloskundige bijvoorbeeld een bepaalde ingreep voorstelt.

Laat je alles maar gebeuren of houd je zelf de regie?

Daarnaast zorgt een goede voorbereiding er voor dat je niet overvallen wordt en in paniek raakt.

Een bevalling is een intense gebeurtenis, jij bent de sleutel om ervoor te zorgen dat het geen traumatische gebeurtenis wordt!

Met onze online bevalcursussen kun je vandaag nog starten, het zijn zo’n 15 (video) lessen van ongeveer 15 minuten per les, dus voor de tijdsinvestering hoef je het niet te laten.

Bovendien worden onze cursussen vergoed voor de meeste zorgverzekeraars dus ook voor de kosten hoef je het niet te laten ?
Wat houd jou dan nog tegen om je prima voor te bereiden?

Heb jij al een verlanglijstje?

Je vrienden en familie zullen je dankbaar zijn!

In Nederland is het maken van een verlanglijstje voor een geboorte niet gebruikelijk.

Maar weet jij altijd wat je moet kopen als een vriendin is bevallen? En ken je het dat je allerlei kadootjes krijgt waar je niet echt blij mee bent?

Voorkom dit soort situaties en maak een verlanglijstje die je na de geboorte mailt aan vrienden/familie of zet de link naar jouw verlanglijstje op het geboortekaartje.

Wat er in je ziekenhuistas zou moeten zitten hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Het is niet verkeerd om zo onderhand alles klaar te hebben dus ook je ziekenhuistas. Stel dat je te vroeg bevalt heb je in ieder geval geen stress van snel nog even alles inpakken.

De hersenen van je baby ontwikkelen zich steeds verder waardoor je baby echt kan bedenken wat voor streken hij nu weer zal gaan uithalen. Wat je vaak ziet is dat baby's heel druk worden als mama heel druk is geweest en dan het liefst als mama even wil gaan uitrusten. 

Bij 31 weken liggen veel baby's al met  hun hoofdje naar beneden, maar dit hoeft zeker nog niet. Er is nog genoeg ruimte om te draaien. Maak je dan ook geen zorgen als jouw baby nog met zijn/haar billen naar beneden ligt.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.