Je bent 41 weken zwanger

Je bent 41 weken zwanger

De baby 41 weken zwanger:

baby 41 weken

Jouw kleintje vindt het blijkbaar nog erg fijn zo knus bij mama in de buik, hij/zij heeft geen haast en hopelijk kan mama ook nog even genieten van het feit dat je de baby nog even helemaal alleen voor jezelf hebt.

Hoewel we niet 100% zeker weten hoe het proces van het op gang komen van de bevalling werkt, zijn er sterke aanwijzingen dat je baby hormoonsignalen aan de placenta geeft dat het tijd wordt om geboren te worden. Je baby is op dit moment dus even de baas (en blijft dat ook nog wel even de komende maanden ;))

Droge huid baby 41 weken:

Doordat het huidsmeer (vernix) al een paar weken geleden steeds minder is geworden heeft de huid van je baby minder bescherming tegen de inwerking van het vruchtwater. Hierdoor kan de huid uitdrogen.

Je ziet dan ook vaak dat baby's die wat langer blijven zitten geboren worden met een heel droge huid. Lees onze tips wat je beter wel en niet kunt doen als jouw baby een droge huid heeft.

Leven voelen bij 41 weken:

Je baby  ligt behoorlijk klem daar binnen en kan niet meer voluit schoppen en boksen, maar je moet hem wel dagelijks goed blijven voelen. Dit zal veel minder uitbundig zijn, meer een beetje schuren of wat draaien, maar voelen moet je hem/haar wel. Als je twijfelt of je je baby wel gevoeld hebt vandaag ga dan rustig 2 uur op de bank/bed liggen en tel (turf het ook op een velletje) iedere beweging die je voelt.

Schrijf de tijd op wanneer je bent gaan liggen en zet voor iedere beweging, hoe klein ook, een streepje. De norm is dat je je baby minimaal 10 keer moet voelen bewegen in 2 uur tijd. Als je eerder 10 bewegingen hebt gevoeld mag je stoppen met tellen, je baby beweegt voldoende. Als je binnen 2 uur geen 10 bewegingen hebt gevoeld bel dan altijd je verloskundige of arts!

Bel je verloskundige ook als je baby plotseling minder beweegt. Voelde je de ene dag je baby nog goed bewegen en een dag later ineens niet meer? Altijd direct bellen!

41 weken zwanger, een week 'overtijd'.

Hoewel het heel normaal is om tussen de 37 en 42 weken te bevallen, worden de meeste vrouwen nu toch echt ongeduldig.
Je uitgerekende datum was immers al een week geleden en nog geen baby.

Probeer je gedachten te verzetten en ga zoveel mogelijk nog je eigen gang. Als je er lichamelijk toe in staat bent is het heel goed om nog even op bezoek te gaan bij vrienden of familie of om nog een poosje te gaan winkelen. Alles wat je afleiding kan geven is goed.

Tip: Als je je goed voelt, ga dan wat extra gezonde maaltijden koken en vries ze in. Je zult er blij mee zijn als je straks heel druk bent met je pasgeborene.

Er zijn aanwijzingen dat je je eigen bevalling kunt tegenhouden als je er te gefixeerd op bent. Zoek dus afleiding en ontspanning.

Ga je deze week op controle? Vraag je verloskundige of ze kan strippen.
Bang voor het inwendige onderzoek?

Wanneer ga je voor extra controle naar het ziekenhuis? Hoe lang “laten ze je lopen”? Lees er alles over in het artikel Overtijd.

Inleiden of toch nog liever even afwachten?

Meest gestelde vragen 41 weken zwanger:

Eigenlijk ben je nog niet overtijd, medisch gezien is het heel normaal dat je nog niet bevallen bent. We spreken pas van overtijd (serotiniteit in het latijn) zijn als je aan het eind van de 42 weken nog niet bevallen bent.

Kortom, je mag 2 weken 'overtijd' zijn voordat er medisch iets gaat gebeuren.

De gynaecoloog heeft je het advies gegeven om de bevalling te gaan inleiden. Jij voelt hier blijkbaar niets voor. In ons artikel keuzes maken leggen verloskundigen en artsen uit welke vragen jij kunt stellen om samen met je zorgverlener tot een voor jou goede keuze te komen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de bevalling op te wekken, welke bij jou het beste toegepast zou kunnen worden is van vele factoren afhankelijk. Lees ons artikel over inleiden waarin we duidelijk uitleggen hoe een inleiding gaan en welke opties er zijn.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.