Je bent 5 weken zwanger

Je bent 5 weken zwanger

De eicel is ingenesteld

Je zou het wel van de daken willen schreeuwen: IK BEN ZWANGER!

De baby in week 5 zwangerschap

week 5 met uitleg

AppelzaadOngeveer zo groot als een appelzaadje, 1,5 mm. Het embryo is nu volledig ingenesteld. De innesteling kan gepaard gaan met wat bloedverlies.

Het embryo lijkt meer op een kikkervisje dan op een mensje. Wel ontstaat er deze week een hoofd- en staarteinde.

De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart. De eerste aanleg van het hartje begint nu te komen en aan het eind van deze week gaat het piepkleine hartje voor het eerst kloppen, maar er is nog geen bloedcirculatie.

Ook de aanleg van de lever, het maagje en nieren begint deze week.

Jij 5 weken zwanger

Pijnlijke borsten zijn voor veel vrouwen een eerste teken dat ze misschien zwanger zijn.

Een zwangerschapstest geeft duidelijkheid.

Zwangerschapstesten die je gewoon online  of bij de drogist koopt zijn heel betrouwbaar, een heel enkele keer komt het voor dat de test negatief blijft terwijl later blijkt dat er toch sprake is van een zwangerschap. Maar dit zijn echt uitzonderingen.

Als je test negatief is en je hebt klachten die kunnen wijzen op een zwangerschap dan kun je de huisarts vragen om bloedonderzoek te doen om absolute zekerheid te krijgen.

Hoewel er nog niet veel te zien is van je zwangerschap, gebeurt er wel al heel veel in je lichaam.
Je lijf heeft tijd nodig om aan de veranderende situatie te wennen. Het zwangerschapshormoon kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten.

Zwangerschapssymptomen bij 5 weken zwanger

De meeste vrouwen hebben nog weinig klachten in deze week, maar het kan zeker wel. Pijnlijke borsten en vermoeidheid treden vaak als eerste symptoom op.

Humeurig

Je humeur kan behoorlijk van slag kan zijn. Het ene moment is er niets aan de hand, het volgende moment kun je volledig uit je slof schieten zonder dat hier echt een goede reden voor is. Huilen om niets, onredelijk boos worden het hoort er allemaal bij. Hormonen kunnen rare dingen met je doen!

Bereid je partner hier op voor, vertel hem/haar dat je soms heel onredelijk kunt zijn en dat je hier zelf ook van baalt, maar dat het je niet lukt om tegen te houden (wel proberen natuurlijk).

Misselijk

Hoewel je je behoorlijk lamlendig kunt voelen is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen.
Ook al ben je misselijk, probeer toch te eten. Verdeel je maaltijden anders en laat eventueel iemand anders koken zodat je niet misselijk wordt van de lucht tijdens het koken.

Hoewel er vaak wordt gesproken over ochtendmisselijkheid, zijn veel zwangeren de hele dag misselijk.

Dit kun je doen tegen misselijkheid in de zwangerschap

Zet ’s avonds een beschuitje of biscuitje naast je bed en eet dit ’s morgens als je wakker wordt. Blijf daarna minimaal nog een half uur liggen.

Eet kleine beetjes tegelijk. Maak bijvoorbeeld een boterham klaar en eet ieder half uur een partje en doe dit de hele dag door.
Vermijd dingen die misselijkheid oproepen zoals bepaalde geuren (de geur van vlees) of sterk gekruid voedsel. Op de site lees je heel uitgebreide info over misselijkheid en wat je er tegen kunt doen.

Vermoeidheid

Een andere veelgehoorde klacht in de zwangerschap is vermoeidheid, zoals gezegd gebeurt er al heel veel in je lijf. Je lichaam moet zich nog aanpassen aan de zwangerschap en dat kost veel energie.

Vooral de eerste 10-12 weken zijn veel zwangere ontzettend moe. Verzet je hier niet tegen. Luister naar je lichaam en rust gewoon wat meer. Ga even een uurtje liggen als je thuis komt van je werk en vraag je partner om voor je te koken.

Vraag hulp aan familie/goede vriendin om je door deze eerste weken heen te helpen. Heb je nog een peuter in huis rondlopen die ’s middags niet meer wil slapen? Vraag of hij af en toe een middagje naar je (schoon)moeder mag zodat jij even kunt bijtanken.

Ga op tijd naar bed en ga als het even kan tussendoor een half uurtje liggen. Je zult zien dat je je stukken beter voelt als je luistert naar je lichaam.

5 weken zwanger, je buik.

groei zwangerschapsbuik per week

De baarmoeder ligt nog helemaal achter je schaambot en is nog niet heel veel gegroeid. Je hebt dan ook nog geen zichtbaar buikje doordat de baby en baarmoeder gegroeid zijn. Wel  kun je merken dat je broeken strakker gaan zitten en zeker als je heel slank bent kun je als je op je rug ligt wel een bolletje op je buik gaan zien. Maar...dat is niet de groei van je baby of baarmoeder, maar het extra vet wat je lichaam afzet om straks, als je borstvoeding gaat geven, wat extra reserves te hebben.

Interessant om te lezen als je 5 weken zwanger bent

Meest gestelde vragen 5 weken zwanger:

Laten we voorop stellen dat niets MOET. Lang niet iedere vrouw heeft klachten of symptomen.

Je kunt verschillende dingen voelen bij 5 weken zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich wat misselijk, moe of gevoeliger dan normaal. Dit zijn allemaal normale symptomen van vroege zwangerschap en worden veroorzaakt door de veranderingen in hormonen in je lichaam.

Je kunt ook merken dat je borsten wat gevoeliger zijn dan normaal en je kunt last hebben van stemmingswisselingen. Het is normaal om je soms wat overweldigd of emotioneel te voelen, omdat er zoveel verandert in je leven.

 

In de heel vroege zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. We denken dat zo'n 20% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam, maar een groot deel daarvan eindigt al voordat je weet dat je zwanger bent geweest, dus in de eerste 4 weken.

Na een bevestigde zwangerschap, na een positieve test bijvoorbeeld, gaat het helaas nog steeds in 10-15% van de gevallen mis.

Veel vrouwen zijn bang dat ze een verhoogd risico hebben op een miskraam als ze geen klachten hebben. Dat is zeker niet zo!

De mate waarin je wel of geen klachten hebt zegt niets over de gezondheid van je zwangerschap.

Het allerbelangrijkste voor de gezondheid van je ongeboren kind is een gezonde leefstijl. Doe dus je uiterste best om gezond te leven. Dit betekent echt niet dat je niets meer mag of heel ingewikkeld moet koken. Gezond eten kan ook makkelijk en hoeft niet duur te zijn.

In ons dossier gezond zwanger vind je alle informatie die je nodig hebt om gezond te eten en welke voedingsstoffen je beter kunt vermijden, natuurlijk krijg je ook tips en informatie over bewegen, sporten en alle andere zaken die van belang zijn voor een gezonde leefstijl.

Vind jij het lastig om gezond te eten, speciaal voor jou ontwikkelde onze diëtiste een online cursus. In 15 videolessen leert ze je alles over een gezonde leefstijl en hoe je met kleine stapjes veel kunt bereiken.

 

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.