Je bent 9 weken zwanger

Je bent 9 weken zwanger

Je baby wanneer je 9 weken zwanger bent

9 weken met uitleg

Het gezicht begint nu echt menselijke trekken te krijgen. De neusholte is gevormd en ook de oogleden vormen zich deze week, al kunnen ze nog lang niet open. De oren zitten nog heel laag op het hoofd, de verhouding van het hoofd is nog niet in proportie, hersenen zijn in verhouding veel groter dan bij een voldragen baby.

Smaak en reuk ontwikkelen zich deze week. Je baby begint te proeven. De smaak van het vruchtwater verandert door jouw voeding. Zo leert een baby in de baarmoeder al verschillende smaken kennen.

Is jouw baby een jongen, dan begint deze week de penis te ontstaan, maar dit is nog lang niet zichtbaar op een echo. Volgens de NUB theorie zou je rond 10-12 weken zwangerschap het geslacht van de baby kunnen zien met de echo.

Botten worden langer en de tenen worden gevormd. De benen en voeten ontwikkelen zich iets later dan de armen. De enkels en polsen ontwikkelen zich.

Minuscule kleine spiertjes ontwikkelen zich en deze week kan je baby voor het eerst bewegen. Dit zijn nog heel kleine en onwillekeurige bewegingen. De baby kan dus nog niet bedenken dat hij wil bewegen, het zijn meer reflexen.

Omdat je baby nog maar zo klein is en er geen kracht achter de schopjes zit kun jij het nog niet voelen. Vanaf wanneer kun je je baby voelen?

De borstkas is inmiddels gevormd en het hart ligt op zijn plaats. Ook de buikholte is inmiddels klaar. De longen beginnen zich langzaam te ontwikkelen.

Het laatste restje van de dooierzak is nog zichtbaar maar dit zal komende week echt volledig verdwijnen. Hij heeft immers geen nut meer omdat je baby zijn voedingsstoffen via de placenta en navelstreng krijgt.

Dit is het einde van de embryonale periode, dat wil zeggen dat alle organen in aanleg ontwikkeld zijn. Nu moeten ze alleen nog verder groeien en hun functies verder ontwikkelen.

Jij 9 weken zwanger, wat gebeurt er in je lichaam?

Een gezonde leefstijl is nu extra belangrijk.
Maar wat mag je wel en niet, adviezen veranderen nog wel eens, heel verwarrend soms, maar de wetenschap staat niet stil.
Regelmatig worden nieuwe mogelijke oorzaken gevonden voor ziekten en afwijkingen, waardoor het kan zijn dat wat vandaag oké is, volgend jaar wordt afgeraden.

Gezonde voeding is natuurlijk super belangrijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op de ontwikkeling van je baby en telkens weer blijkt dat je met de juiste voeding heel veel gezondheidswinst kunt halen voor jezelf en je kind.

Hier vind je een super handige lijst met voedingsmiddelen die je wel/niet of beperkt zou moeten eten

Kun je wel wat hulp gebruiken in de wirwar van adviezen rondom een gezonde leefstijl in de zwangerschap?

Wil je graag een gedegen advies wars van alle hypes en mythes? Volg dan onze online cursus Voeding en zwangerschap waarin diëtiste Anouk je in 15 lessen uitlegt hoe makkelijk een gezonde leefstijl te verkrijgen is. Je hoeft echt niet je hele voeding om te gooien en het kost ook niet veel meer tijd ?

9 weken zwanger, wat moet je voelen?

De meest voorkomende klacht in deze periode is wel de extreme vermoeidheid. Na een dag werken wil je maar één ding, lekker languit op de bank. 's Avonds om 20.00 uur vallen je ogen dicht, een gezellige avond met vrienden is bijna niet vol te houden.

Lastig, maar ook heel begrijpelijk. Een baby 'maken' is gewoon keihard werken voor je lichaam. Alle energie gaat hier naartoe. De enige remedie is echt rustiger aandoen en als je thuiskomt van je werk gewoon even een uurtje oogjes dicht doen ;)

Meer tips lees je in het artikel over vermoeidheid.

9 weken zwanger, je buik:

groei zwangerschapsbuik per week

Het wordt eentonig, maar zoals in vorige weken ook al vermeld is de baarmoeder en je baby nog zo klein dat je buik hierdoor nog niet dikker wordt. Wel kan je buik opgezet zijn door gasvorming (je bent niet de enige die zowel van onderen als van boven regelmatig gas laat ontsnappen ;)). Ook het extra vet wat je lichaam opslaat kan ervoor zorgen dat je buik al wat dikker wordt.

Tijd om je te gaan oriënteren op de babyuitzet!

Niets leuker dan lekker rondsnuffelen naar alle spullen die je straks voor je baby nodig hebt.

Kijk eens naar ons dossier babyuitzet .
Hier lees je niet alleen wat je allemaal nodig hebt, maar natuurlijk vind je er ook een complete uitzetlijst én geven we je per product uitleg waar je op moet letten bij de aankoop van je babyuitzet.

Interessant om te lezen als je 9 weken zwanger bent:

Veelgestelde vragen 9 weken zwanger

Bij 9 weken is je baby ongeveer 2,5 cm lang. Dat is net zo groot als een middelgrote olijf.

Je zit  nu net in maand 3 van je zwangerschap. Bij 13 weken heb je de 3 maanden vol.

Nee, dat kan echt nog niet. Je baby heeft nog heel weinig kracht en kleine spiertjes, hij begint deze week voor het eerst te bewegen. Op een echo kun je deze bewegingen zeker zien, maar voelen kun je ze nog (lang) niet. Het duurt nog wel een paar weken voordat je baby zoveel kracht heeft dat jij hem kunt voelen bewegen.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.