Gezonde voeding beinvloed kwaliteit sperma

Gezonde voeding beinvloed kwaliteit sperma

Een kleine studie in de US geeft aanleiding te vermoeden dat een hogere innamen van vitaminen, mineralen en anti oxidanten de kwaliteit van het sperma van mannen boven de 44 sterk verbetert.

De onderzoekers onderzochten van 80 mannen, leeftijd tussen de 20 en 80 jaar, de kwaliteit van het sperma EN vroegen hen een voedingsdagboek bij te houden.

Uit de analyses werd duidelijk dat bij mannen boven de 44 jaar, die meer dan gemiddelde hoeveelheden vitaminen, mineralen en anti-oxidanten innamen, er veel minder DNA afwijkingen in het sperma voorkwamen. Bij jongere mannen werden geen verschillen gezien.

DNA afwijkingen in het sperma zorgen voor verminderde vruchtbaarheid en een hoger risico op kinderen met afwijkingen.

Omdat het hier maar een kleine studie betreft, is het zeker nog niet bewezen dat een gezondere leefstijl leidt tot vermindering van DNA schade aan het sperma van mannen boven de 44 jaar. Meer onderzoek, onder een grotere populatie, is nodig voor hier met zekerheid iets over te zeggen is. Toch wilden we jullie deze gegevens niet onthouden, er komen steeds meer onderzoeken die aanwijzigen geven dat een gezonde voeding voor zowel de a.s. vader als moeder veel belangrijker is dan men tot nu toe gedacht heeft.

Het enige goede advies kan dan ook zij: Denken jullie na over een kindje; start onmiddelijk met heel gezond leven! Op de site lees je er meer over.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.