Goede astma controle belangrijk in zwangerschap

Goede astma controle belangrijk in zwangerschap

Voor zwangere vrouwen die astma hebben, is het belangrijk dat hun astma tijdens de zwangerschap goed onder controle is. Een slechte controle van de astma kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind omdat het kan leiden tot onder meer zwangerschapshypertensie, een laag geboortegewicht en meer kans op een keizersnede. Goede astmacontrole vermindert deze risico’s. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Obstetrician & Gynaecologist (TOG). 
 
Men schat dat zo'n 10% van de zwangere vrouwen astma hebben, en dat gedurende de zwangerschap de ernst van het astma bij een derde van de vrouwen stabiel blijft, bij een derde verslechtert, en bij een derde verbetert.
Volgens de internationale aanbevelingen voor de behandeling van astma moeten zwangere vrouwen op dezelfde manier behandeld worden als andere astmapatiënten. 
 
Het onderzoek bevestigt dat het mogelijke risico van de astmageneesmiddelen voor de foetus niet opwegen tegen de risico’s van een slecht behandelde astma met herhaalde aanvallen. De meeste medicijnen voor behandeling van astma kunnen zonder problemen in de zwangerschap gebruikt worden. Vrouwen met astma mogen hun behandeling dus zeker nooit op eigen houtje stopzetten. Ze mogen evenmin de dosissen verminderen of iets veranderen aan de tijdstippen van inname.
 
Uit recent onderzoek van de universiteit van Groningen blijkt zo'n 30% van de vrouwen met astma te stoppen met het innemen van hun medicatie tijdens de zwangerschap. Stoppen gebeurt meestal op eigen initiatief en zonder overleg met de arts uit angst voor schadelijkheid van de medicijnen voor het ongeboren kind.
Bovenstaand onderzoek laat zien dat dit zeer onverstandig is en dat astma aanvallen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Heb je astma en wil je zwanger worden, bespreek je medicatie dan met je arts vóórdat je zwanger wordt, wellicht behoeft je medicatie enige aanpassing, maar laat je arts dit bepalen en ga niet zelf stoppen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.