IJzertekort bijna 20% baby’s, groot probleem

IJzertekort bijna 20% baby’s, groot probleem

Eén op vijf jonge kinderen heeft een ijzer tekort. Dit stelt drs. Lieke Uijterschout vandaag in haar presentatie op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Uijterschout is arts-onderzoeker aan het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Vandaag presenteerde zij de resultaten van de zogenaamde IROSTAT-studie op het NVK-congres. Uit het onderzoek blijkt dat 18,8% van de onderzochte kinderen een te laag ijzergehalte heeft.

Uijterschout analyseerde van circa 400 gezonde Nederlandse kinderen het ijzergehalte in het bloed. Deze kinderen kwamen voor een simpele operatie naar het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag of het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ze waren tussen de 6 maanden en drie jaar oud.

Opvallend was dat dagopvang negatief gecorreleerd was met een ijzertekort. Kortom, bij kinderen die naar de dagopvang gaan kwam een ijzertekort minder vaak voor. Volgens de onderzoeker is dit mogelijk toe te schrijven aan de structuur op kinderdagverblijven. Kinderen eten op vaste momenten en ook het ‘zien eten doet eten’ zou bij kinderen een positieve uitwerking kunnen hebben. 

Jonge kinderen zouden per dag 7 milligram ijzer binnen moeten krijgen. Met een gemiddeld Nederlands voedingspatroon voor een jong kind wordt die aanbeveling van ijzer niet gehaald, blijkt uit de presentatie van Uijterschout.

Volgens Dr. Magnus Domellöf , gastspreker op het congres, helpt met ijzer verrijkte opvolg- of peutermelk om de aanbevolen hoeveelheid ijzer te halen. Domellöf is Universitair hoofddocent en hoofd van de afdeling kindergeneeskunde aan de Universiteit van Umeå. 

Domellöf haalt een nog te publiceren onderzoek aan waaruit blijkt dat er op driejarige leeftijd significant minder gedragsproblemen voorkomen bij kinderen die als baby ijzersuppletie hebben gekregen. Het onderzoek zal in Pediatrics gepubliceerd worden. 

Bron; voedingnu.nl

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.