Overgewicht verhoogt risico babysterfte?

Overgewicht verhoogt risico babysterfte?

Overgewicht en obesitas worden in verband gebracht met een verhoogd risico op babysterfte, met het grootste risico onder ernstig obese moeders.

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd komt overgewicht en obesitas steeds vaker voor. Eerdere analyses van geboortecijfers deed al vermoeden dat moederlijk obesitas (BMI van 30 of hoger) een verhoogd risico geeft op ziekte bij hun kind maar de resultaten van de onderzoeken zijn niet éénduidig.

Dit was de reden voor onderzoekers uit Zweden en de USA om de theorie te onderzoeken of overgewicht en obesitas bij de moeder een verhoogd risico geeft op sterfte bij de baby. Om dit te onderzoeken hebben ze ruim 1,8 miljoen geboortes uit het Zweeds geboorteregister (van 1992 tot 2010) geanalyseerd.

In deze groep kwamen 5428 gevallen van babysterfte voor, twee-derde van de sterfte gevallen trad op in de neonatale periode (binnen de eerste 28 dagen na geboorte). In deze groep werd gezien dat het risico op babysterfte toeneemt van 2,4 per 1000 geboortes bij moeders met een normaal gewicht (BMI tussen 18,5 en 24,9) tot 5,8 per 1000 onder moeders met obesitas graad 3 (BMI boven de 40)

Vergeleken met babys geboren uit moeders met een normaal gewicht is het risico licht verhoogd in de groep overgewicht (BMI 25-29,9) en licht obees (BMI 30 – 34,9). Bij de groep obesitas graad 2 (BMI 35 – 39,9) en graad 3 (BMI > 40) is het risico op babysterfte meer dan verdubbeld.

De onderzoekers geven aan dat meer onderzoek nodig is om te achterhalen waarom het risico op babysterfte verhoogd lijkt bij moeders met obesitas, maar vinden de bewijzen die nu geleverd zijn sterk genoeg om gezondheidswerkers te adviseren om actiever te zijn in het bestrijden van de epidemie die overgewicht heet.

Ook geven de onderzoekers aan dat er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen moederlijk overgewicht en een verhoogd risico op medische problemen bij het (ongeboren) kind te achterhalen.

Bron: sciencedaily

Bereken jouw BMI

Meer nieuws rondom voeding en overgewicht

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.