Rokende vader geeft DNA mutaties bij baby

Rokende vader geeft DNA mutaties bij baby

Onderzoekers van de universiteit van Bradfort (UK) hebben ontdekt dat roken het DNA in het zaad wijzigt. DNA is de drager van alle erfelijke eigenschappen in de mens. In het DNA ligt bijvoorbeeld vastgelegd welke kleur ogen je krijgt, maar ook hoeveel risico je hebt op het krijgen van bepaalde ziekten. Door deze wijziging in het DNA van rokende mannen hebben hun kinderen een verhoogt risico op bijvoorbeeld leukemie op kinderleeftijd, maar ook het risico op andere ziekten is hierdoor verhoogd

Er werden 2 groepen onderzocht in 2 verschillende Europeese regio’s, één in het midden van Engeland en de andere groep kwam van een Grieks eiland. Het DNA werd onderzocht op genetische wijzigingen door het zaad van mannen rond de conceptie te controleren en bloed vanuit de navelstreng net na de bevalling. Informatie over de leefstijl, omgevingsfactoren en werksituatie werden verkregen door gevalideerde vragenlijsten. Door ook omgevingsfactoren, leefstijl en dergelijke mee te nemen kon goed worden gezien welke effect specifiek het roken heeft.

Het onderzoek laat duidelijk zien dat roken zorgt voor mutaties in het DNA van het zaad wat ervoor zorgt dat het kind van deze man later een verhoogd risico heeft op allerlei ziekten, waaronder kanker.

Mannen zouden dus ruim vóór de bevruchting moeten stoppen met roken (net als vrouwen). Het duurt ongeveer 3 maanden voordat een zaadcel rijp is voor zaadlozing. Een man zou dus minimaal 3 maanden voor bevruchting moeten stoppen met roken om zo gezond mogelijk zaad te produceren.

Bron; sciencedaily.com

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.