Rook je en heb je overgewicht? verhoogd risico hartafwijking baby

Rook je en heb je overgewicht? verhoogd risico hartafwijking baby

Zwangeren die overgewicht hebben EN roken hebben een 2,5 keer zo hoog risico op een kindje met een aangeboren hartafwijking dan baby’s wiens moeder alleen rookt of alleen overgewicht heeft, zo heeft onderzoek van het UMCG uitgewezen.

Aangeboren hartafwijkingen zijn één van de meest voorkomende afwijkingen bij pasgeborenen, 8 op de 1000 baby’s heeft een aangeboren hartafwijking.

De combinatie van roken EN overgewicht geeft een extra verhoging op aangeboren hartafwijkingen bij de baby ten opzichte van alleen roken of alleen overgewicht.

Hoewel de exacte oorzaak van het extra verhoogde risico nog niet exact duidelijk is, wijzen de onderzoekers er op dat zowel roken als overgewicht (BMI boven de 25) een verhoging geven van het slechte cholesterol (LDL) en een verlaging van het goede cholesterol (HDL). Een hoog LDL en laag HDL is een mogelijke oorzaak van verstoringen in de aanleg van het hart.

Het verhoogde risico op aangeboren hartafwijkingen komt bovenop de verhoogde risico’s (bij een combinatie van roken samen met overgewicht) van miskraam, doodgeboorte, groeiachterstand en te vroeg geboorte waar steeds meer bewijs voor is.

Bron; Science Daily

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.