Ongezonde leefstijl hoger risico ziek kind

Ongezonde leefstijl hoger risico ziek kind

Vrouwen die nog vóór de bevruchting een slecht eetpatroon hebben, lopen een hoger risico om een kind te krijgen met een laag geboortegewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2 en obesitas, zo laat een studie bij muizen zien.

Tijdens dit onderzoek kregen muizen, 10 weken voor de bevruchting, een dieet met weinig eiwitten. Tijdens de zwangerschap kregen de muizen een gezond dieet. Deze muizen kregen jongen die een laag geboortegewicht hadden, de jongen vertoonden inhaalgroei na de geboorte en hadden een verhoogde gevoeligheid voor insuline (het hormoon wat het bloedsuikergehalte reguleert).

Een laag geboortegewicht en inhaalgroei is bij jong volwassen mensen geassocieerd met toenemende gevoeligheid voor insuline wat kan resulteren in insuline resistentie (ongevoeligheid voor insuline) en dus diabetes type 2.

Mensen en muizen reageren hetzelfde op een slechte voeding tijdens de zwangerschap; hun kinderen hebben vaker een laag geboortegewicht, verhoogd risico op obesitas, verhoogd risico op diabetes type 2 en op hart- en vaatziekten.

Als mensen op een slechte voedingsstatus vóór de zwangerschap hetzelfde reageren als muizen dan moeten vrouwen zich dus niet alleen zorgen maken over hun voeding tijdens, maar zeker ook voor de zwangerschap.

Bron; Sciencedaily

Dit is het zoveelste onderzoek wat sterke aanwijzigen geeft (of zelfs bewijst bij andere onderzoeken) dat een goede voedingsstatus vóór de zwangerschap erg belangrijk is.
Bij mensen duurt het ongeveer 3 maanden voordat tekorten door slechte voeding zijn aangevuld. Daarnaast heeft een eicel 5 tot 6 maanden nodig om uit te groeien tot een volwassen cel die klaar is voor bevruchting. De eicel die vandaag vrijkomt bij de eisprong is dus 5-6 maanden geleden al tot ontwikkeling gekomen. Om deze eicel van goede voeding te voorzien is het dus nodig om al 9 maanden vóór de bevruchting gezond en uitgebalanceerd te eten wil je ervoor zorgen dat je een zo gezond mogelijke start hebt van je zwangerschap.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.