Sterk verhoogd risico op astma bij iets te vroeg geboren kinderen

Sterk verhoogd risico op astma bij iets te vroeg geboren kinderen

Niet alleen kinderen die extreem vroeg geboren zijn, maar ook kinderen die maar net te vroeg geboren zijn of een snelle gewichtstoename hebben in het eerste levensjaar na de geboorte hebben een verhoogde kans op astma klachten.

Dit ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC na het bestuderen van gegevens van meer dan 140,000 Europese kinderen. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd en komt bij ongeveer 10 procent van de kinderen voor. Hoe astma ontstaat is nog niet precies bekend. Factoren in de zwangerschap en eerste levensjaren na de geboorte lijken een belangrijke rol te spelen. Op basis van gegevens van 147.000 kinderen uit Europa ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC dat een kortere zwangerschapsduur (<40 weken) en een versnelde gewichtstoename in het eerste levensjaar een verhoogd risico geeft op astma.
Dr. Agnes Sonnenschein-van der Voort. “Deze bevindingen zijn belangrijk omdat nu blijkt dat niet alleen extreem te vroeg geboren kinderen maar ook kinderen die geboren zijn tussen 37 en 40 weken al een verhoogd risico op astma klachten hebben.”
Hoe eerder kinderen geboren worden, hoe groter het risico op astma klachten. Bij kinderen die tussen 30 en 32 weken zwangerschap geboren zijn, kan dit risico zelfs 90% hoger zijn in vergelijking met kinderen die na 40 weken zwangerschap geboren zijn.
Het risico neemt af. Maar is nog steeds 10% verhoogd bij kinderen die maar net te vroeg geboren zijn. Het grootste risico op astma klachten werd gevonden voor kinderen die te vroeg geboren waren én in het eerste jaar na de geboorte een versnelde gewichtstoename doormaakten.
bron; telegraaf

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.