Thuis bevallen veilig en minder ingrepen wijst groot onderzoek uit

Thuis bevallen veilig en minder ingrepen wijst groot onderzoek uit

Deense onderzoekers hebben alle gegevens van onderzoeken over de verschillen tussen thuis- of in het ziekenhuis bevallen vergeleken.

Uit dit grote vergelijkingsonderzoek is duidelijk gebleken dat thuis bevallen minstens net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Bovendien vinden er bij geplande thuisbevallingen minder ingrepen plaats en is het risico op complicaties (zoals veel bloedverlies of ernstig inscheuren: de totaal ruptuur) 30 % kleiner bij vrouwen die thuis bevallen.

De onderzoekers vergeleken de uitkomsten van bevallingen van vrouwen die geen verhoogd risico hadden op complicaties en in principe dus thuis zouden mogen bevallen. Veel (ontwikkelde) landen bieden geen mogelijkheid tot thuis bevallen omdat men daar gelooft dat bevallen in het ziekenhuis het veiligst is. Vrouwen hebben daar geen keuze; de bevalling vindt altijd plaats in het ziekenhuis.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren wat wij in Nederland allang weten; thuis bevallen is minstens zo veilig en geeft veel minder ingrepen en complicaties.
Routine en het makkelijk voorhanden zijn van medische hulpmiddelen zouden de redenen kunnen zijn voor meer ingrepen tijdens de bevalling bij vrouwen die geen medische noodzaak hebben om in het ziekenhuis te bevallen.
Bij een bevalling is rust en geduld belangrijk, bij ziekenhuisbevallingen is het natuurlijk veel makkelijker om bv een vacuüm te doen als het iets langer duurt dan gemiddeld. Terwijl, met iets meer geduld, de baby ook zonder ingrijpen volledig natuurlijk geboren kan worden. Dit soort voorbeelden verklaren het hoger aantal ingrepen bij bevallingen in het ziekenhuis.

Vrouwen die thuis bevallen kijken tevredener terug op hun bevalling, hebben 20-60% minder kans op ingrepen en 10-30% minder risico op complicaties tijdens de bevalling.
Dit alles uiteraard onder voorwaarde dat de thuisbevalling wordt begeleid door een ervaren verloskundige en dat het ziekenhuis op redelijke afstand is, mocht een verwijzing naar het ziekenhuis gedurende de bevalling nodig zijn. In Nederland wordt aan al deze voorwaarden voldaan. In veel, ons omringende landen, helaas niet. Vroedvrouwen moeten daar vechten voor het behoud (of de terugkeer) van een fysiologische (natuurlijke) bevalling.

Ingrijpen tijdens de bevalling is in veel landen heel normaal geworden, het percentage keizersnedes en kunstverlossingen is schrikbarend, maar er is internationaal groeiende zorg over de schadelijke bij-effecten van al deze ingrepen. Zo wordt in veel landen standaard, aan het begin van de bevalling, inwendig een clipje op het hoofdje van de baby geplaatst om de hartslag te monitoren. Hiervoor moeten de vliezen gebroken worden. Het te vroeg breken van de vliezen kan weer leiden tot onvoldoende vorderen van de ontsluiting omdat de weeën afzwakken, wat weer kan leiden tot medisch ingrijpen.

Ondanks de negatieve verhalen die regelmatig in de pers te lezen zijn over de Nederlandse situatie, blijkt hier maar weer eens dat ons beleid zo slecht nog niet is. Thuis bevallen is bewezen even veilig en geeft minder ingrepen!

Geduld, rust en handen zo lang mogelijk thuis houden is het Nederlandse beleid bij vrouwen die gezond zwanger zijn, laten we daar blij mee zijn….

Wereldwijd wordt er met afgunst naar ons verloskundig systeem gekeken en dat is niet voor niets.

Bron; Sciencedaily

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.