Vaccin tegen RS helpt bij te vroeg geboren baby’s

Vaccin tegen RS helpt bij te vroeg geboren baby’s

Als vroeggeboren kinderen een vaccinatie krijgen tegen het RS-virus, zullen er veel minder baby's met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen. Die kinderen hebben later ook veel minder klachten. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ze ontdekten dat benauwdheid bij baby's vaak wordt veroorzaakt door het RS-virus. Dat lijkt erg op een gewone verkoudheid met een verstopte neus, piepende ademhaling, hoestbuien en soms koorts.

Heel veel kinderen krijgen het virus, maar baby's die te vroeg geboren zijn, kunnen er zo benauwd van worden, dat ze naar het ziekenhuis moeten. Dat gebeurt in Nederland 1500 tot 2000 keer per jaar. 10 procent van deze kinderen moet zelfs naar de intensive care voor beademing met een machine.Vaak is het een voorbode van astma op latere leeftijd.

De wetenschappers gaven 429 te vroeg geboren (na een zwangerschap van 33 tot 35 weken) maar verder gezonde baby's een injectie tegen het RS-virus of een placebo. Ouders van de gevaccineerde kinderen rapporteerden in het daarop volgende jaar minder ademhalingsproblemen bij hun kind dan ouders van niet-gevaccineerde kinderen: het aantal dagen met klachten daalde met 61 procent. Van de baby's die de prik kregen werd 0,9 procent daadwerkelijk in het ziekenhuis opgenomen met een RS-infectie, in tegenstelling tot 5,1 procent van de zuigelingen in de controlegroep.

Het UMC gaat verder onderzoeken of op deze manier ook het ontwikkelen van astma op latere leeftijd kan worden voorkomen. Dat zou ervoor pleiten om alle vroeggeboren kinderen het middel tegen het RS-virus te geven. Voor het zover is, is nader onderzoek noodzakelijk.

bron; Volkskrant + NOS

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.