Zwanger en tekort vit D geeft verhoogt risico taalproblemen kind

Zwanger en tekort vit D geeft verhoogt risico taalproblemen kind

Onderzoek onder 743 blanke zwangere vrouwen in Australië laat zien dat kinderen een verhoogd risico hebben op taalproblemen als hun moeder in de zwangerschap een tekort heeft aan vitamine D.

Door bloedonderzoek in het tweede trimester van de zwangerschap werd de vitamine D status gecontroleerd. De kinderen werden gevolgd tot de leeftijd van 10 jaar.

Bij moeders met de laagste concentratie vitamine D bij 18 weken zwangerschap bleken de kinderen op schoolgaande leeftijd een twee keer hoger risico te hebben op taalbproblemen, vergeleken met vrouwen met de hoogste concentraties vitamine D.

Onderzoekers vermoeden dat een lage vitamine D status bij de moeder in deze kritische periode van hersenontwikkeling de oorzaak is van het verhoogde risico op taalproblemen bij het kind.

Vitamine D maakt je lichaam zelf aan onder invloed van zonlicht en krijg je binnen via de voeding. Nederlands onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat een groot deel van alle vrouwen een tekort heeft aan vitamine D. Vrouwen met een donkere huidskleur en vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen hebben een groter risico op een tekort aan vitamine D. Sinds enkele jaren wordt het advies gegeven aan ALLE zwangere vrouwen om gedurende de hele zwangerschap een vitamine D supplement te gebruiken in dosering van 10 mg per dag.

Bron; webmd.com

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.