10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden voor je kindje geboren is. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje en geven je tips hoe je ermee om kunt gaan.

1 – Waar blijft mijn tijd?

Veel vrouwen die full time werken denken dat ze tijdens hun verlof zeeën van tijd hebben, vergeet het maar!

Baby’s hebben geen vaste dag indeling. Hoewel een pasgeborene zo’n 18 uur per dag slaapt,  verdelen ze dit in korte slaapjes en zijn dan weer een poosje wakker. En als ze wakker zijn willen ze een schone luier, eten en vooral aandacht!!!

Tip: vraag niet teveel van jezelf. De eerste weken ben je echt al blij als je tussendoor tijd hebt om zelf te eten en je te verzorgen. Het huishouden schiet er vaak bij in, mazzel dat je voor je bevalling last had van nesteldrang en alles lekker schoon en opgeruimd is ?

2 – Je relatie verandert

Konden jullie eerder gaan en staan waar je wilde, er is nu een klein mensje waar jullie rekening mee moeten houden en die bepaalt voor een groot deel wat wel of niet kan.
Alles moet van te voren gepland worden, onverwacht uit eten…vergeet het maar. Ff een drankje doen in de kroeg of bij vrienden; alleen als je van te voren oppas geregeld hebt óf een heel makkelijk kind hebt wat je overal mee naar toe kunt nemen 😉

Tip: plan regelmatig tijd samen in. Veel stellen geven aan dat ze in een relatiedip kwamen na de geboorte van hun baby. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat alle tijd en aandacht naar de baby gaat. Maar jullie zijn er ook nog. Spreek bijvoorbeeld af dat je iedere avond op een vast tijdstip even bijpraat. Telefoon en alle schermen uit en echt even aandacht voor elkaar. Hoe beleef jij en je partner jullie nieuwe rol, wat gaat er goed en wat kan beter? Wat mis je bij je partner? Waar zou je meer hulp in wille hebben?

3 – Een hele nacht slapen? Vergeet het maar…

De meeste baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme. Gebroken nachten zijn heel normaal, hoe lang dit duurt kan niemand je zeggen. Natuurlijk kennen we allemaal de verhalen van baby’s die binnen een week al doorslapen, maar realiseer je dat dit de uitzonderingen zijn.

Tip: doe overdag een dutje als je baby slaapt. Alweer; eis niet teveel van jezelf. Je lichaam moet nog herstellen van de zwangerschap en bevalling en de gebroken nachten helpen hier niet in mee. Het beste advies wat we je kunnen geven is echt RUST pakken als het kan. Laat de boel de boel of vraag hulp van je (schoon)moeder als je het niet meer aankunt.

Vaak moet de partner na een paar dagen alweer werken, hij moet overdag fris en fruitig zijn. Daarom is het een goed idee om je partner op werkdagen zijn nachtrust te gunnen. Op de vrije dagen kun je met je partner afspreken dat jij aan de beurt bent voor een hele nacht slaap. Vaak is het handig om op een logeerbed te gaan slapen als je echt een goede nacht wilt doorslapen.

Geef je borstvoeding, kolf voor de nacht zodat je partner een flesje met borstvoeding kan geven.

4 – Alweer visite?

Natuurlijk wil iedereen jullie baby bewonderen én jullie willen ook graag showen met jullie wondertje. Maar iedere dag visite is ook slopend.

Tip 1: Meldt op je geboortekaartje dat iedereen welkom is, maar wel graag even bellen voor ze komen. Zo houd je zelf in de hand wanneer je wel of geen visite wilt. Plan regelmatig een dag en avond zonder visite. Ook  (schoon) ouders kun je best vertellen dat jullie ook wel eens een dagje samen willen zijn…

Visite gepland terwijl je eigenlijk doodmoe bent? Bel gewoon af, leg uit dat je erg moe bent en graag een avondje samen op de bank wilt hangen. Iedereen zal hier begrip voor hebben.

Tip 2: Denk ook eens na over een kraamfeest in plaats van kraamvisite. Beperk de visite in de kraamdagen tot naaste familie en echt goede vrienden en geef een groot feest een week of wat na de geboorte. Het heeft zeker zijn voordelen.

5 – En IK dan?

Baby’s zijn fantastisch en je wilde heel graag moeder worden, toch. Dan niet zeuren over moe zijn, geen tijd hebben en balen van alle tijd die je baby opslokt, is de mentaliteit.

Maar je baby slokt zoveel tijd op dat je soms even twijfelt of je dit nu wel echt wilde. Op dit moment wil je maar één ding: tijd voor jezelf.

Tip: Schakel hulptroepen in. Oma en opa vinden het waarschijnlijk fantastisch om op te passen. Geen opa, oma of andere hulptroepen beschikbaar? Spreek met je partner af dat jullie allebei 1 avond in de week tijd voor jezelf hebben. Ga lekker in bad, naar de sauna, uit met een vriendin of wat dan ook, maar plan tijd voor jezelf in.

6 – Herstel

Nee, je hebt je oude lichaam niet in 2 weken terug. Wat de celebrities je ook willen geloven, het duurt echt lang voordat je lichaam weer in shape is.

Crash diëten zijn altijd een slecht plan. Je bent net moeder geworden en je lijf moet nog volledig herstellen van de zwangerschap en bevalling. Dit heeft tijd nodig en een crashdieet helpt zeker niet mee om je goed te gaan voelen. Een veelgehoorde kreet is: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Zo lang kan het dus duren voor je je weer je oude zelf voelt.

7 – Bloedverlies

Hoe fijn was het om 9 maanden geen bloedverlies te hebben…

In de kraamdagen zul je merken dat het bloedverlies best hevig kan zijn, een gewoon maandverband is in de eerste dagen echt niet voldoende. De ‘charmante’ kraamverbanden zijn er niet voor niets. Niet leuk zo’n dikke lap, maar je hebt het nodig.

Na een paar dagen wordt het bloedverlies langzaam minder en meestal kun je aan het eind van de kraamdagen wel weer toe met gewoon maandverband.

Gemiddeld duurt het 4 tot 6 weken voordat het bloedverlies na de bevalling weer helemaal over is. Als je flesvoeding geeft wordt je zo’n 6 weken na de bevalling weer ongesteld. Bij borstvoeding kan dit veel langer duren.

8 – Financiën

Volgens het NIBUD kost een kind gemiddeld 100.000 euro tot hij 18 jaar is…Een TON…zeker iets om rekening mee te houden. Tijd om jullie financiën eens op een rijtje te zetten. Vaak gaat één van de ouders minder werken, hoeveel betekent dit voor jullie inkomen?

Gaan jullie gebruik maken van kinderopvang? Wat kost dit in jullie geval? Lees er meer over op de site.

9 – Gekke bekken en brabbelen

Moet jij ook stiekem lachen om ouders die raar brabbelen tegen hun baby en gekke bekken trekken? Dit ga jij niet doen toch? Toch heeft dit een doel, door de geluiden van je baby te herhalen leert je baby dat een gesprek bestaat uit iets zeggen en antwoord krijgen. Herhaal de geluiden die je baby maakt en wacht tot hij een ander geluid maakt, vervolgens herhaal je dat geluid weer. Je baby zal gaan herkennen dat jij hem nadoet en hierdoor gaan proberen jou ook na te doen als je ‘echte’ woorden tegen hem zegt.

10 – Overweldigend!

Sommige ouders voelen het zodra de baby geboren is; een overweldigende liefde die je niet eerder gevoeld hebt. Bij andere ouders duurt het soms wat langer voor ze dit gevoel hebben. Maar hoe het bij jou ook gaat, op een dag zul je zo’n diepe emotie en onvoorwaardelijke liefde voelen als je naar je kind krijgt dat het bijna beangstigend is.

Tip: knuffel veel met je baby. Een baby waar veel mee geknuffeld wordt en die aandacht krijgt als hij erom vraagt (huilt) groeit op tot een volwassen persoon die weet dat hij er mag zijn. Knuffelen en aandacht zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Gerelateerde berichten
Vrouw, Moeder En Echtgenote, Hoe Houd Je Alle Ballen Hoog
Vrouw, moeder en echtgenote

Het moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. Hoe houd je alle ballen hoog?

Kraamdagen, Wat Kun Je Per Dag Verwachten Lees Het In Ons Dossier Kraamdagen
De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

En Dan Sta Je Er Alleen Voor, Tips Voor Na De Kraamdagen
En dan sta je er alleen voor

De kraamhulp is weg en je moet het alleen redden. Tips voor na je kraamdagen

Online Cursus Leer Je Baby Kennen
Online cursus; Leer je baby kennen

Wat is er aan de hand als je baby huilt? Hoe voorkom je slaapproblemen? Hoe speel je in op de Lees meer

Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
Onderwerpen A-Z na je bevalling

Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ. fotografie: Renate van Lees meer

dag- en nachtritme baby
Dag en nachtritme baby

Kun je het slaappatroon van je baby in de eerste maanden veranderen zodat hij doorslaapt?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.