10 tips voor een gelukkige baby

10 tips voor een gelukkige baby

Willen we allemaal niet een mooi en voorspoedig leven voor al onze kinderen? Babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels, is ervan overtuigd dat een goed begin het halve werk is. Zij geeft hieronder tien mooie tips prijs die jouw baby in ieder geval een hele mooie start van het leven geven. Want een gelukkige baby, dat willen we allemaal.

Tip 1: Bied een voorspelbaar ritme
Ooit wel eens afgevraagd hoe die juffen in het onderwijs die gemiddeld 27 kinderen circa 6 uur per dag in het gareel houden? Voorspelbaarheid. Elke dag hetzelfde doen, waardoor de kinderen de onderdelen van de dag gaan herkennen. Ze denken “zo gaat het elke dag” en dus komt het niet eens in hun op om te kijken of er onderhandelingsruimte is met de juf. (enkele uitzonderingen daargelaten 😉) Door baby’s voorspelbaarheid te bieden, doe je elke dag hetzelfde. Net als de juf, dat is wel zo duidelijk voor jouw baby.

Tip 2: Prikkelreductie
Het brein van een pasgeboren baby is nog niet af. Het moet verder uitrijpen in de maanden, misschien wel jaren, na geboorte. Het brein is daarom ook niet altijd in staat om zich af te sluiten voor een te grote hoeveelheid prikkels. De baby heeft jouw als ouder nodig om hierbij te helpen.
Hier gaat dus de regel “less is more” op. Hoe minder prikkels, hoe gelukkiger de baby

Tip 3: Inwikkelen&inbakeren
….”en ze wikkelde hem in doeken en legde hem in een kribbe”…..
Inbakeren en of inwikkelen is al zo oud als de weg naar Rome.
Een baby heeft in zijn moeders buik tijdens de zwangerschap een ruime tijd ruimtegebrek gehad. Na geboorte kan hij die druk op zijn huid wel eens missen, helemaal als hij zich moet ontspannen voorafgaand aan het slapen.

Tip 4: Goed laten slapen
Goed slapen, ja dat klinkt leuk. Hoe dan?! Vraag je je misschien af. Probeer het slaappatroon van je kindje te volgen, maar neem zelf daar ook leiding in. Wat zijn ze vermoeidheidsignalen, waardoor je zeker weet dat je hem op het juiste tijdstip naar bed brengt. Breng hem naar bed volgens een vast bedritueel en je bied ook weer voorspelbaarheid. Zo kun je slapen verbeteren, als het niet goed gaat.

Tip 5: Veel lichamelijk contact
De mens hoort tot de dragers in het dierenrijk. We weten imiddels ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de huid -bij voldoende huid-huidcontact- het gelukshormoon oxitocine gaat aanmaken. Hoe meer huid-huidcontact tussen jou en de baby, hoe meer gelukshormonen in het lijfje.

Tip 6: Uithuilen mag
De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter schreef het boek “de taal van huilen”. Ze beschrijft heel mooi dat huilen voor een jong kind een mogelijkheid tot communiceren is. Een jonge kind heeft nog geen taal, alleen lachen en huilen om je dingen te vertellen. Luister dus goed naar het huilen. Herken je er verschillende klanken in? Wanneer huilt je zoon meer en minder op bepaalde momenten? Wat vertelt hij jou daarmee?

Tip 7 Aandacht voor de Verbale communicatie
Kinderen waar veel tegen gesproken wordt, gaan ook eerder spreken. Zelfs met de eerste uh’s, oh’s en ah’s leren ze al dat er in gesprekjes een beurtverdeling is. Jij zegt wat, je laat een stilte vallen, de baby start zijn kirren en laat een stilte vallen voor jou. Hoe meer we praten, hoe rustiger we handelen, ook weer iets waar jonge kinderen erg gelukkig van worden.

Tip 8 Aandacht voor de Nonverbale communicatie
Van de beurtverdeling leren herkennen in jullie gesprekjes, kun je ook kijken wat je non-verbaal al kan leren aan je baby. Baby’s spiegelen namelijk. Ze doen na wat ze zien. Soms zit er een beetje vertraging op de lijn. Maar bij een pasgeboren baby kun je je tong naar buiten de mond brengen, wacht even en de baby steekt ook zijn tong uit. Baby’s kunnen voor hun eerste verjaardag al leren gebaren. Bijvoorbeeld dag dag en dan zwaaien. Of vragen waar de lamp is en samen naar boven de eettafel kijken. Zo leert de baby het woord lamp.

Tip 9 Ouders eerst
Als je wel eens hebt gevlogen, weet je dat je eerst zelf je zuurstofmasker op moet doen en daarna pas bij je kind. Door goed voor jezelf te zorgen, houd je voldoende energie, voldoende balans in je leven om een goede ouder te zijn.

Tip 10 Nooit emigreren
In 2006 en 2007 deed Unicef onderzoek naar het welbevinden van kinderen in de 21 meest welvarende landen. Daaruit bleek dat Nederlandse kinderen het gelukkigst waren.
Kortom, wil je een gelukkig kind, emigreer dan niet. Als je het wel overweegt, verhuis dan naar Noord- Europa en vooral niet naar een Engelstalig land.

Dit waren de 10 tips voor een gelukkige baby van babyverpleegkundige Esther van Bloemen Bartels, de docente van onze online cursus Leer je baby kennen. In deze online cursus gaat Esther dieper in op de hierboven genoemde tips, leert ze jullie de kneepjes van het vak en zitten ook 2 lessen babymassage. Willen jullie heerlijk ontspannen aan het ouderschap beginnen, volg haar cursus dan al in de zwangerschap.

Gelukkige baby….gelukkige ouders.


Gerelateerde artikelen

Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Kraamvisite of babyborrel Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

meer lezen ...
Online cursus Leer je baby kennen Online cursus; Leer je baby kennen

Leer je baby kennen terwijl hij nog in je buik zit. Zo ben jij super voorbereid op het as ouderschap, gewoon thuis vanaf je bank leer je alles over je baby.

meer lezen ...
Online cursus Hypnobirthing Online cursus Hypnobirthing

Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol vertrouwen naar toe kunt leven.

meer lezen ...
Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen

Een praktische, moderne, online bevalcursus ter voorbereiding op je bevalling. Voor iedereen die geen zin/tijd heeft om naar een klasje te gaan. Eerlijk en zonder poespas.

meer lezen ...
Online cursus Voeding en zwangerschap Online cursus Voeding en zwangerschap

Over voeding in de zwangerschap zijn altijd veel vragen. Wat mag wel en wat liever niet? Wat is een feit en wat een hype? Leer er alles over in deze online cursus

meer lezen ...
RS virus RS virus

Het RS virus is bij veel ouders niet bekend, terwijl het zo vaak voorkomt

meer lezen ...
Alles over je baby Alles over je baby

Antwoord op jouw vragen over je baby en kleine problemen.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën

Zorgt een keizersnede voor ongezondere baby’s?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen