10 tips die pijn bevalling verminderen

Lees de tips van onze deskundigen hoe pijn bevalling te verminderen:

Van onze deskundigen Imke van Soest en Wietske van Luipen beiden verloskundigen.

 1. Beval daar waar jij je het prettigst voelt
  De plek waar jij gaat bevallen moet veilig voor jou voelen. Verder moet je je er op je gemak voelen, vrij om te doen wat jij op dat moment wilt. Ook moet je voldoende ruimte hebben om rond te lopen. Verder is het fijn als er attributen zijn die jou kunnen helpen, denk aan een bevallingsbal of een bad.
 2. Omring je met een goed team
  Zorg dat je omringt wordt door mensen waar je écht wat aan hebt, die je steunen in plaats van medelijden hebben. Maar die ook weten wat ze op welk moment kunnen doen om te helpen (massage, ademhalingstechnieken enzovoort). Je bevalpartner kan je eigen partner zijn, maar natuurlijk ook een zus, vriendin, je moeder of bijvoorbeeld een doula. Als het maar iemand is die weet wat er tijdens een bevalling in jouw lijf gebeurt en hoe hij/zij jou positief kan ondersteunen.
 3. Weet wat er gebeurt tijdens een bevalling
  Natuurlijk is een bevalling niet te plannen en weet je nooit hoe jou bevalling zal verlopen, maar als je weet wat er allemaal in je lijf gebeurt, welke hormonen op welk moment van belang zijn en wat jij kunt doen om de juiste hormonen te laten stromen sta je echt met 3-0 voor.
 4. Bespreek je angsten
  Ben je bang voor je bevalling, voor de pijn, naalden of inwendig onderzoek? Bespreek dit met je verloskundige. Alleen al het uitspreken helpt, maar waarschijnlijk kan je verloskundige tips geven of afspraken met je maken die de angst doen verminderen.
  In onderstaande video gaat verloskundige Imke van Soest in op een veelvoorkomende angst: Past het hoofdje wel, wordt het niet te groot? (klik op PLAY om ook geluid te krijgen)
 5. Doe ademhalingsoefeningen en oefen ook houdingen, massages en andere dingen die je kunnen helpen beter met de pijn om te gaan.
  Herhaling zorgt ervoor dat tricks beter blijven hangen. Regelmatig horen we van vrouwen die bevallen zijn dat ze tijdens de bevalling alles wat ze tijdens hun cursus geleerd hadden op het moment suprême vergeten waren. Door regelmatig te oefenen worden dingen eigen en gaan ze in je hoofd zitten waardoor je ze op het moment suprême makkelijk kunt toepassen.
  Herhalen-herhalen-herhalen dus… (groot voordeel van onze online cursussen is dat je ze net zo vaak kunt bekijken als je wilt, zo blijven de tricks goed hangen)
  In onderstaande video legt verloskundige Wietske van Luipen het belang van ademhalingsoefeningen uit (klik op PLAY om ook geluid te krijgen)
 6. Gebruik visualisaties
  Fop je hersenen. Focus op dingen die je blij maken in plaats van op de pijn. Dit werkt echt heel goed. Probeer het maar eens uit in de komende tijd als je je pijn doet. Als je focust op de pijn dan doet het écht heel erg pijn. Loop je echter gewoon door en doe je net of er niets aan de hand is, dan is de pijn zo over. Visualisatie oefeningen (die je bijvoorbeeld bij Hypnobirthing krijgt) helpen ook heel goed.
 7. Warmte ontspant.
  Neem een warme douche of bad, de warmte ontspant je spieren en neemt de scherpe kantjes van de pijn.
 8. Blijf bewegen
  Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt. Beval je in het ziekenhuis, geef dan aan dat je bewegingsruimte belangrijk vindt.
 9. Vraag om een Gentle Touch massage of liefdevolle aanraking.
  Gentle touch (zachte aanraking) massage, maar iedere liefdevolle aanraking laat jou merken dat de ander met je meeleeft en voor je zorgt. Bovendien zorgt het voor het vrijkomen van Oxytocine, het hormoon wat goede weeën geeft.
 10. Ga vooral niet op je rug liggen persen
  Helaas bevalt het overgrote deel van de Nederlandse vrouwen nog steeds in bed, liggend op hun rug. Honderden onderzoeken hebben al uitgewezen dat dit geen goede houding is om in te persen. Zo is je bekken 30% groter als je in hurkzit bevalt in plaats van liggend op je rug. Bovendien werkt de zwaartekracht mee als je niet ligt maar zit of staat. Verdiep je in de verschillende houdingen of volg een goede cursus waar ze je de voor- en nadelen van de verschillende houdingen uitleggen.

Op Babyopkomst.tv vind je 2 verschillende online bevalcursussen. Er zit er altijd één bij die bij jou past. Bovenstaande tips zijn een klein onderdeel van deze cursussen.


Gerelateerde artikelen

10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...
Verloop van de bevalling Verloop van de bevalling

Alles wat jij wilt weten over het verloop van je bevalling en wat jij kunt doen om goed te bevallen.

meer lezen ...
Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen

Een praktische, moderne, online bevalcursus ter voorbereiding op je bevalling. Voor iedereen die geen zin/tijd heeft om naar een klasje te gaan. Eerlijk en zonder poespas.

meer lezen ...
Online cursus Hypnobirthing Online cursus Hypnobirthing

Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol vertrouwen naar toe kunt leven.

meer lezen ...
TO DO zwangerschap TO DO zwangerschap

Handig per trimester wat je moet regelen.

meer lezen ...
Kraamvisite of babyborrel Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën

Zorgt een keizersnede voor ongezondere baby’s?

meer lezen ...
Plaats bevalling van invloed op geboorte uitkomst Plaats bevalling van invloed op geboorte uitkomst

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de plek waar jij wilt bevallen van invloed is op je kans op een natuurlijke bevalling.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen