Aangeven doodgeboren baby

Wel of niet aangeven doodgeboren baby is een keuze, voor de 24 weken zwangerschap is het niet verplicht.

Het opmaken van de akte van geboorte (levenloos) is niet afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De akte komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.

De akte van geboorte (levenloos) is een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen. En geldt als officieel bewijs.

Je kunt de aangifte over laten aan de uitvaartverzorger of je kunt dit zelf doen.

Sommige vaders hebben het idee dat ze nog iets hebben gedaan als ze de baby zelf aangeven, anderen moeten er niet aan denken. Bepaal voor jezelf of je het belangrijk vindt om je baby zelf aan te geven.

Zijn jullie getrouwd dan kun je ervoor kiezen om jullie kindje te laten bijschrijven in het trouwboekje.

Achternaam kiezen:

Is jullie doodgeboren kindje jullie eerste kind, dan mogen jullie zelf bepalen of het kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt.
De naamskeuze is niet bindend voor volgende kinderen.

Begraven of cremeren:

Baby’s geboren bij een zwangerschapsduur van 24 weken of meer vallen onder de Wet op de lijkbezorging. Hiervoor geldt de wettelijke begraaf- of crematieplicht. De gemeente geeft, na aangifte, het verlof tot begraving of crematie af.
Jullie kunnen kiezen om alles rondom de begrafenis of crematie zelf te regelen of een uitvaartverzorger in de hand te nemen, maar de baby moet officieel begraven of gecremeerd worden.

Een baby die voor de 24e week overlijdt, hoeft niet te worden begraven of gecremeerd. Als je zelf niets regelt dan wordt de baby meestal vanuit het ziekenhuis gecremeerd. Sommige ouders kiezen ervoor om de baby zelf op een dierbaar plekje te begraven. Als je de baby officieel wilt begraven of cremeren, dan moet de baby worden aangegeven en heb je het verlof tot begraven of cremeren van de burgerlijke stand nodig.

Vanaf februari 2019 mogen alle levenloos geboren kindjes aangegeven worden, dus ook na een vroege miskraam. Hiervoor is wel een akte van geboorte (levenloos). Een verklaring van een arts of verloskundige kan eventueel ook voldoende zijn.

Ouders die eerder een doodgeboren kindje kregen en die nog niet konden aangeven (voor 2019 kon alleen een baby die na 24 weken doodgeboren was woorden aangegeven) kunnen dit kindje alsnog laten registreren. Je hebt een bewijs nodig van (levenloos) geboorte, dit kan een officiële akte zijn, maar ook een geboortekaartje, bewijs van begraven/cremeren of iets anders dat het bestaan van dit kindje bewijst.

Onderstaande hulpkaarten geven je tips over de bevalling, herinneringen maken en de uitvaart. Met dan aan Steunpunt Nova. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
  


Gerelateerde artikelen

Rondom geboorte overleden Rondom geboorte overleden

De schok is enorm, wat komt er allemaal op jullie af?

meer lezen ...
In de baarmoeder overleden Je kindje is in de baarmoeder overleden

Je kindje is in de baarmoeder overleden. Wat nu? Wat kun je verwachten bij bevalling, wat moeten jullie regelen en zo voort.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen