Alcohol in de zwangerschap

Wat doet alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is de concentratie alcohol in het bloed van de moeder gelijk aan die in de weefsels van de baby. Met andere woorden, ieder glaasje alcohol wat jij drinkt komt net zo hard bij de baby aan.

Alcohol in de  zwangerschap kan diverse gevolgen hebben voor embryo, foetus en zwangerschap.

De risico’s en de ernst van de effecten nemen toe naarmate het gemiddelde alcoholgebruik en het aantal glazen per gelegenheid hoger is.
Welk (blijvend) effect alcohol in de zwangerschap heeft blijkt deels afhankelijk te zijn van het moment van blootstelling, maar alcoholgebruik kan op ieder moment in de zwangerschap ongewenste effecten veroorzaken.

Bij een gebruik van alcohol in de zwangerschap van minder dan één glas per dag zijn er al aanwijzingen dat het een ongunstig effect kan hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte.
Ook zijn er aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag in de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkeling van de baby.

Onder zwangere vrouwen die gemiddeld één tot twee standaard horecaglazen per dag drinken is een negatief effect op de psychomotorische ontwikkeling van het kind waarschijnlijk en is mogelijk het risico verhoogd van miskramen, foetale sterfte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Bewezen is dat de baby, bij gebruik van één tot twee glazen alcohol, gedurende langere tijd stopt met het maken van ademhalingsbewegingen.
Nu haalt een baby in de baarmoeder niet echt adem, hij krijgt zijn zuurstof immers via de placenta, maar de adembewegingen die hij maakt zijn wel nodig om de longen goed te laten ontwikkelen.

Bij gebruik van zes of meer glazen alcoholhoudende drank per dag is, naast eerder genoemde effecten, het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby verhoogd en het ontstaan van het Foetaal Alcohol Syndroom.

Mogelijk is het risico van bepaalde aangeboren afwijkingen ook verhoogd bij de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap gemiddeld een laag alcoholgebruik hebben, maar bij sommige gelegenheden zes glazen of meer drinken.

Omdat diverse studies nogal een verschillend beeld laten zien van de effecten van alcohol in de zwangerschap is niet met zekerheid te zeggen welk gebruik van alcohol in de zwangerschap veilig kan worden genoemd.

Er zijn aanwijzingen dat ook een gering alcoholgebruik in de zwangerschap de risico’s op negatieve effecten al sterk verhoogd.
Wel is duidelijk dat de ernst van de effecten toeneemt naarmate het gemiddelde alcoholgebruik in de zwangerschap hoger is en naarmate er meer glazen per gelegenheid worden gedronken.
Omdat er geen veilige ondergrens is te stellen is het advies om helemaal geen alcoholhoudende dranken te  drinken in de zwangerschap.

1 glas alcohol per dag geeft mogelijk al schade bij je ongeboren kind.

 


Gerelateerde artikelen

foetaal alcohol syndroom, een zeer ernstige afwijking bij een baby door alcohol Foetaal alcohol syndroom

Alcohol gebruik in de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Alcohol verhoogt risico vroeggeboorte

Dat alcohol niet goed is tijdens de zwangerschap weten we natuurlijk allang, echter wie aan het begin van haar zwangerschap drie glazen alcohol per week nuttigt, loopt een dubbel risico op een vroeggeboorte. Onderzoekers van de Universiteit van Leeds ontdekten in een studie dat totale onthouding de enige manier is voor een gezonde groei van […]

meer lezen ...
Britse rechtbank buigt zich over strafbaar stellen alcohol zwangerschap

Het Britse Hof van Beroep buigt zich komende week over de zaak van een 6-jarig meisje dat als foetus hersenbeschadiging opliep omdat haar moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap. De moeder was ervan op de hoogte dat dergelijk gedrag schadelijk is voor het kind. Als de moeder veroordeeld wordt, schept dat een precedent in de […]

meer lezen ...
Zowel mannen als vrouwen geen alcohol bij babywens

Een baanbrekend onderzoek laat zien dat de alcoholconsumptie van de man, vóór de bevruchting, wel degelijk effect kan hebben op de ontwikkeling van de foetus Tot nu toe bleven mannen buiten schot als het ging om alcohol gebruik in de periode dat een stel probeert zwanger te worden. Dit onderzoek zou daar wel eens verandering […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen