Alles over het breken van de vliezen

Hoe herken je dat je vliezen gebroken zijn?

De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van de vliezen.

Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn.

Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.

Tip: als je vocht verliest, en je twijfelt of het vruchtwater is, doe dan een wegwerpluier andersom om, dus met de plastic kant tegen je billen aan. Op deze manier vang je alles wat je verliest op. In een maandverband wordt het vocht zo goed opgenomen dat het voor de verloskundige niet meer goed te bepalen is of het vruchtwater, slijm of urine is.

Gebroken vliezen, geen weeën

Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen.
Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
70% Van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

In 60% van de gevallen breken de vliezen pas als je volop in de weeën zit en het bijna volledige ontsluiting is. Als je vliezen breken tijdens de weeën, en je verloskundige is er nog niet, bel dan direct je verloskundige om door te geven dat je vliezen gebroken zijn.

Adviezen bij gebroken vliezen zonder weeën:

 • Laat je verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn.
  Doe dit bij helder vruchtwater overdag, tenzij je verloskundige je instructies heeft gegeven dat je altijd moet bellen als de vliezen breken, b.v. omdat het hoofdje niet goed is ingedaald.
 • Bij groen of bruin vruchtwater bel je op het moment dat ze breken dus ook ’s nachts.
 • Als je vliezen breken, terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent, dan bel je ook direct de verloskundige.
 • Als je baby in stuitligging ligt, dan bel je direct als de vliezen gebroken zijn je gynaecoloog, dus ook midden in de nacht.
 • Let goed op hygiëne, veeg bij het naar de wc gaan van voor naar achter af. Dus in de richting van de anus afvegen. Zo voorkom je dat je bacteriën van de anus richting de vagina brengt.
 • Hou je temperatuur in de gaten, dit is vaak een eerste teken van een infectie. Meet je temperatuur als de vliezen net gebroken zijn en herhaal dit iedere 6 uur. Als de temperatuur met meer dan een ½ graad stijgt of boven de 37,5 graden is, bel dan je verloskundige.
 • Ga niet in bad, douchen mag wel, maar niet met zeep wassen van onderen. Pas als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is, dan mag je weer in bad.

Tips ter stimulering van weeën activiteit:

Een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet aan tot de productie van oxytocine.
Let op: bij gebroken vliezen mag je geen geslachtsgemeenschap meer hebben!!!!

Tepelstimulatie, door het zuigen aan de tepel wordt het lichaam aangezet om oxytocine te gaan produceren. Oxytocine is het bevalhormoon. Bij voorkeur elk uur een aantal minuten de tepels stimuleren. Als je partner er niet is kun je de tepels stimuleren door de tepel tussen duim en wijsvinger te pakken en een zacht knijpende beweging te maken, alsof je er iets uit wilt drukken.

Verloskundige Wietske van Luipen vertelt je in les 8 van haar online cursus Goed voorbereid bevallen alles over het begin van je bevalling.

Inwendig onderzoek:

Zolang je geen goede weeën hebt, zal de verloskundige geen inwendig onderzoek doen, omdat je met het inwendige onderzoek het risico van een infectie bij de baby vergroot. Hoe schoon je ook werkt, rondom de vagina en anus zitten allerlei bacteriën en door het inwendig onderzoek kunnen die bacteriën naar binnen gebracht worden. Als het dan nog heel lang duurt voordat de baby geboren wordt, dan kunnen die bacteriën een infectie veroorzaken. Vandaar dat de verloskundige zo lang mogelijk zal wachten met het doen van een inwendig onderzoek als de vliezen gebroken zijn.

Langdurig gebroken vliezen(langer dan 24 uur, zonder weeën):

Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en je hebt nog steeds geen goede weeën, dan wordt je meestal naar het ziekenhuis gestuurd. Als de vliezen gebroken zijn is de natuurlijke barrière (de vliezen) voor bacteriën om bij het kind te komen weg. Hierdoor neemt het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby toe. Vandaar dat je naar het ziekenhuis wordt gestuurd omdat ze daar de conditie van de baby beter in de gaten kunnen houden.

Wat ze in het ziekenhuis gaan doen is afhankelijk van naar welk ziekenhuis je gaat. In het ene ziekenhuis zullen ze alleen de conditie van de baby goed in de gaten houden om te kijken of er geen tekenen zijn van een infectie. Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt (95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen).
Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden (zie: “Inleiding“).

De conditie van de baby wordt in de gaten gehouden door een aantal keer per dag een hartfilmpje (CTG) van de baby te maken.

Daarnaast zal jouw temperatuur scherp in de gaten gehouden worden.

Zolang alles goed is zullen de meeste ziekenhuizen afwachten of je lichaam zelf weeën gaat maken. Dit omdat gebleken is dat bij spontane weeën, de bevalling over het algemeen beter verloopt.

Als er maar de geringste verdenking is van een infectie zal er worden ingeleid.

Tip voor als je naar het ziekenhuis moet: neem, naast je normale spullen (zie: “Wat neem ik mee naar het ziekenhuis?“) iets mee om de tijd te verdrijven: iets om te lezen, puzzelboekjes, borduur- of breiwerk, je tablet of iets dergelijks. In veel ziekenhuizen is wifi beschikbaar.

Super goed voorbereid zijn op je bevalling, maar geen zin om naar een klasje te gaan?

Op Babyopkomst.TV bieden wij jou verschillende bevalcursussen aan, ontwikkeld door verloskundigen.

Voordelen van onze online cursussen:

 • Te volgen waar en wanneer jij wilt
 • Super bevalteam: je partner kijkt makkelijk alle lessen over de bevalling mee, en leert hierdoor hoe hij jou het beste kan ondersteunen. Want heus een partner kan veel meer dan een nat washandje. Hij/zij zou jouw rots in de branding moeten zijn.
 • Kracht van herhaling: alle online lessen mag je net zo vaak terugkijken als je wilt. Door vaker te herhalen blijven de tips en tricks beter hangen waardoor je ze ook tijdens de zwaardere momenten van je bevalling nog kunt herinneren.
 • Gegeven door professionals: al onze cursussen worden gegeven door medisch professionals. Bijvoorbeeld verloskundigen, want wie weet er nu beter dan een verloskundige wat jij op welk moment van je bevalling nodig heb.
 • Goedkoper dan een ‘normale’ cursus.

Al onze cursussen vervangen een ‘gewone’cursus en worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op Babyopkomst.TV


Gerelateerde artikelen

10 tips die pijn bevalling verminderen 10 tips die pijn bevalling verminderen

Onze deskundigen vertellen jou wat je gaat helpen tegen de pijn bevalling.

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
Ontsluiten bevalling Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

meer lezen ...
De baby heeft in het vruchtwater gepoept De baby heeft in het vruchtwater gepoept

Meconium houdend vruchtwater, wat is dat en wat is het risico?

meer lezen ...
De bevalling wordt ingeleid De bevalling wordt ingeleid

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

meer lezen ...
Bevallen in bad Bevallen in water, een goed idee?

Wil jij in bad bevallen? Lees wat voor- en nadelen zijn

meer lezen ...
Online cursus Hypnobirthing Online cursus Hypnobirthing

Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol vertrouwen naar toe kunt leven.

meer lezen ...
Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen

Een praktische, moderne, online bevalcursus ter voorbereiding op je bevalling. Voor iedereen die geen zin/tijd heeft om naar een klasje te gaan. Eerlijk en zonder poespas.

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Angst tijdens de bevalling Angst slechte raadgever

Angst zorgt voor een moeizame bevalling. Zoek op tijd hulp.

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Wie kom je tegen in de zwangerschap? Wie kom je tegen

Welke medici kun je allemaal treffen in je zwangerschap?

meer lezen ...
Eten en drinken tijdens de bevalling Eten en drinken tijdens de bevalling

Het is belangrijk om regelmatig iets te eten als je aan het bevallen bent.

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Slaapprobleem in laatste 3 maanden slaapprobleem in laatste 3 maanden

Wat kun je doen als je problemen hebt met slapen aan het eind van je zwangerschap?

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid over krijgen eerste kind Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Stuitligging, bevalhouding All fours beste Stuitligging, bevalhouding All fours beste

bevalhouding All fours veilig bij stuitligging zo wijst onderzoek uit

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen