Anticonceptie na de bevalling

Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling?

Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden.

Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn.

Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie alweer. Twee weken voor je menstruatie heb je eisprong en ben je dus vruchtbaar.
Daarom is het zinvol om je goed voor te laten lichten over de diverse vormen van anticonceptie die mogelijk of wenselijk zijn.

Bij borstvoeding kan het maanden duren voordat je weer vruchtbaar bent na de bevalling, maar dit hoeft niet!

Vrouwen die borstvoeding geven moeten goed weten wanneer ze weer vruchtbaar kunnen zijn.

Bij volledige borstvoeding kan het maanden duren voordat je weer ongesteld wordt, maar dat is niet bij iedere vrouw zo. Het komt regelmatig voor dat een vrouw volledige borstvoeding geeft en toch na 3 maanden alweer ongesteld wordt.

Je weet dan ook nooit precies wanneer je weer vruchtbaar bent en het is zaak je hier goed op voor te bereiden, wil je niet onverwacht weer heel snel zwanger raken.

 

Wanneer je start met anticonceptie is afhankelijk van welke vorm van anticonceptie je kiest. Kies je voor de pil, dan kun je bij flesvoeding 10 dagen na de bevalling weer starten met de pil, maar als je borstvoeding geeft is het wel heel belangrijk dat je voor de juiste (oestrogeen vrije) pil kiest!
Ga je voor een spiraal, die kan 6 weken na de bevalling geplaatst worden, dat betekent dat je de eerste weken een andere vorm van bescherming moet gebruiken als jullie eerder vrijen.

Over de meest bekende vormen van anticonceptie vind je hier betrouwbare informatie, klik op de vorm van anticonceptie die jou aanspreekt om precies te weten wanneer je kunt beginnen en wat de voor- en nadelen zijn.

Denk goed na over welke vorm van anticonceptie voor jouw het meest geschikt is


Gerelateerde artikelen

Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
Oestrogeen vrije pil

Je geeft borstvoeding en wilt toch graag de anticonceptie pil gaan gebruiken, kan dat? Als je borstvoeding geeft en toch goed beschermd wilt zijn tegen zwangerschap, kun je de oestrogeen-vrije pil overwegen. Het bijzondere is dat deze pil geen stopweek heeft. Je slikt dus elke dag een pil, gedurende een hele maand. Als de strip op […]

meer lezen ...
De anticonceptiering

De anticoncepteiring is een maandelijkse methode die continu een lage hoeveelheid hormonen afgeeft. e ring is transparant en flexibel en wordt gedurende drie weken in je vagina gedragen. Je brengt de ring eenvoudig zelf in laat deze 3 weken zitten. Na deze drie weken verwijder je de ring en gebruik je één week geen ring, je […]

meer lezen ...
Het anticonceptiestaafje

Een relatief nieuwe manier van anticonceptie is het anticonceptiestaafje wat onder de huid op de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje is zo groot als een lucifer en wordt onder locale verdoving pijnloos ingebracht. Het staafje bevat alleen progestageen en is dus ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Het staafje kan tussen de 21e en 28e […]

meer lezen ...
Het spiraal Het spiraal

Wat zijn de voor- en nadelen van een spiraal?

meer lezen ...
De anticonceptie pil De anticonceptie pil

Kun je de pil gelijk gaan gebruiken na de bevalling? Wat als je borstvoeding geeft?

meer lezen ...
Het condoom

De eerste weken na de bevalling is het condoom een prima middel ter voorkoming van een zwangerschap. Een voordeel van het gebruik van het condoom kan zijn dat je een condoom kunt gebruiken met glijmiddel. De eerste keer vrijen na de bevalling is best spannend. Er is immers heel wat gebeurd van onderen, soms heb […]

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Borstvoeding: vraag en antwoord Borstvoeding: vraag en antwoord

Borstvoeding kan veel vragen oproepen. Wij geven antwoord op al je vragen

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen