Astma en zwanger worden

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij zwangere vrouwen.

Circa 8% van alle zwangeren heeft astma en is hiervoor meestal al onder behandeling van een arts.

Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen op eigen initiatief stoppen met hun medicatie als ze zwanger zijn of zwanger willen worden omdat ze bang zijn dat de medicatie schadelijk is voor het ongeboren kind.

Dit is echter zeer onverstandig. De juiste medicatie zorgt ervoor dat er minder aanvallen zijn (aanvallen zijn niet in potentie gevaarlijk voor het ongeboren kind) en je kind minder risico heeft op complicaties.

Bespreek vóór je zwangerschap met je arts dat jullie een kinderwens hebben zodat je medicatie, indien nodig,  tijdig kan worden aangepast.

Vrouwen met astma blijken wat moeilijker zwanger te worden.

Astma geeft een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

De ongeboren baby loopt het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, groeivertraging, aangeboren afwijkingen of zelfs overlijden. Bij de zwangere is er onder andere een verhoogd risico op zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk in de zwangerschap)

Voor zwangere vrouwen die astma hebben, is het belangrijk dat hun astma tijdens de zwangerschap goed onder controle is. Maandelijkse controle bij de longarts wordt aanbevolen tijden de zwangerschap omdat goede astma controle het risico op complicaties vermindert.

Naast de invloed van astma op de zwangerschap (hoger risico op complicaties), heeft de zwangerschap ook invloed op de astma. Gedurende de zwangerschap blijft de ernst van astma bij een derde van de vrouwen stabiel, bij een derde verslechtert het, en bij een derde verbetert het (zij hebben minder klachten).

Stop nooit op eigen initiatief met je medicatie

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen