Baby’s die overmatig veel huilen

Huilbaby? Alle baby’s huilen. Baby’s hebben nu eenmaal geen andere manier om aan te geven dat ze zich niet prettig voelen.

Wat normaal huilgedrag is kan je ook lezen op deze site. Sommige baby’s huilen echter meer dan anderen en zijn moeilijk te troosten, wanneer spreek je dan van een huilbaby?

Er bestaan verschillende definities wanneer het een huilbaby wordt genoemd.

De meest gehanteerde definitie van huilbaby is:

Een baby is een huilbaby als hij minstens 3 weken lang, tenminste 3 dagen per week, minimaal 3 uur huilt. En als de ouders het als probleem ervaren.

Maar een baby wordt ook wel een huilbaby genoemd als hij iedere dag minstens 2 uur ontroostbaar huilt.

In de praktijk echter is een baby een huilbaby als ouders dat als zodanig ervaren!

De één kan beter tegen een huilende baby dan de ander. En bij de ene ouder is de balans tussen draagkracht en draaglast anders dan bij de andere ouder. Het maakt bijvoorbeeld uit of het je eerste kindje is dat veel huilt of dat je baby veel huilt terwijl er nog twee oudere kinderen rond lopen.

Een baby hoeft niet al vanaf de geboorte veel te huilen, soms beginnen baby’s hier na 1 of 2 weken pas mee. Vaak zijn baby’s die veel huilen ook anderszins onrustig: ze zijn prikkelbaar, schrikachtig en slapen onregelmatig.

Oorzaken
Als je baby veel huilt is het belangrijk om eerst uit te zoeken of er een (medische) oorzaak is voor het huilen. Bij ongeveer 3% van de huilbaby’s wordt een medische diagnose gesteld die het huilen kan verklaren. De meest voorkomende oorzaken zijn: infectie, reflux en voedselallergie.

De arts van het consultatiebureau kan aan de hand van het stellen van vragen en een lichamelijk onderzoek bekijken of er sprake is van een medische oorzaak voor het huilen. Als dat het geval is zal de CB-arts jullie doorverwijzen voor nader onderzoek en behandeling.

Wat kan je doen als je baby overmatig veel huilt?
In 97% van de gevallen zal er geen medische oorzaak gevonden worden voor het huilgedrag. Wat moet je dan?

Bespreek je probleem (nog) eens op het consultatiebureau. Zij zullen in eerste instantie Rust en regelmaat adviezen geven omdat het effect van deze adviezen wetenschappelijk is aangetoond.

Hieronder volgen nog enkele tips die kunnen helpen.

LET OP: gebruik niet alle tips door elkaar. Als je radeloos bent omdat je baby zoveel huilt heb je misschien de neiging om van alles maar te proberen; DOE DIT NIET!
Begin met het invoeren van de rust en regelmaat tips, echt die helpen vaak het meest. Even doorzetten met het invoeren van rust en regelmaat, niet na 2 dagen al opgeven….

Helpt rust en regelmaat niet, dan kun je onderstaande tips proberen, maar wel één voor één. Probeer iedere tip tenminste een paar dagen uit voor je naar de volgende tip overgaat.

huilbabyAndersom dragen: ouders troosten hun baby vaak in hun armen of tegen zich aan met het hoofdje omhoog. Maar als je baby last heeft van krampjes of anderszins buikklachten dan helpt deze houding veel beter: Let je baby op je onderarm, het hoofdje ligt bij je elleboog, het buikje rust op je onderarm en je hand tussen de benen door. De druk op het buikje helpt bij gasvorming in de buik en krampen.

Zorg voor wat rustig geluid: in de baarmoeder had je baby continue geluiden om zich heen, het ruisen in je darmen, jouw hartslag en omgevingsgeluiden die doordrongen. Neem bijvoorbeeld wat zee geluiden op via internet of een hartslag en speel die continu af in de babykamer. Je baby zal zich minder alleen voelen. De omschakeling van in de baarmoeder naar het leven erbuiten is erg groot voor sommige baby’s

Geef je baby een speen: sommige baby’s hebben een heel grote zuigbehoefte. Heeft jouw baby de fles in een mum van tijd leeg, dan kan dat heel goed de reden zijn waarom jouw baby zo snel na de fles weer gaat huilen. Een baby moet minimaal 20 minuten over de fles doen om aan zijn zuigbehoefte te voldoen. Drinkt jouw baby veel sneller, lees dan op deze pagina de info over spenen om je baby langer over de fles te laten doen.

Zorg voor beweging: in de baarmoeder was je baby veel meer in beweging dan nu hij geboren is. Voor sommige baby’s is dit stil liggen een beetje eng. Een goede reden om een flinke wandeling te gaan maken met je baby. Of draag je baby in een draagdoek. Natuurlijk kun je je baby ook een uurtje in een wipstoeltje zetten.

babymassageBabymassage: de aanraking en huid op huid contact doet vaak wonderen. Studies tonen aan dat massage ervoor zorgt dat je baby minder huilt en beter slaapt. Op internet vind je veel filmpjes hoe je je baby masseert. In de basis komt het erop neer dat je je baby uitkleed (zorg natuurlijk voor een warme ruimte) en in langzame stevige bewegingen over de armpjes, beentje, rug, borst en buik wrijft. Gebruik wel een klein beetje olie om de huid niet te beschadigen.
Bij krampjes helpt het vaak ook om met je vlakke vingers, met de klok mee, rondje te draaien over de buik van de baby of met de beentjes fietsbewegingen te maken.
Het masseren werkt voor verzorger en kind ontspannend.

Inbakeren: hoewel onderzoeken elkaar tegenspreken of inbakeren effect heeft, hoor je van veel ouders dat het heel goed helpt. Begin nooit op eigen houtje met inbakeren, overleg met het consultatiebureau en laat voordoen hoe je je baby moet inbakeren. Verkeerd inbakeren kan veel schade toebrengen aan bijvoorbeeld de heupjes!

Besteed je baby uit: dag en nacht zorgen voor een huilende baby is slopend voor ouders. Het is heel normaal dat je hier erg moe, onrustig en gefrustreerd van raakt. Praat erover met je (schoon)ouders, zus, goede vriendin of anderen om je heen die je voor de volle honderd procent vertrouwd en vraag of het goed is dat  jullie baby een aantal uren, of een nacht bij hen mag logeren.
Soms zei je dat door het scheiden van de ouders en het kind het huilen al minder wordt. Als je continu met een huilende baby zit wordt je zelf prikkelbaar en onrustig, dit voelt je baby aan waardoor hij weer onrustiger wordt, waardoor jij nog onrustiger wordt enzovoort. Kortom een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt zolang die niet doorbroken wordt. Door je baby een poosje uit te besteden komen jullie beiden tot rust en soms is dit al voldoende om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Echt, gun jezelf de rust en besteed je baby een dag/nacht of zelfs weekend uit.

Geef je borstvoeding, start met kolven en bouw wat voorraad op wat je met je baby meegeeft naar de oppas.

 

 

 


Gerelateerde artikelen

Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Algemene informatie over flesvoeding Algemene informatie over flesvoeding

Welke soorten zijn er en wat geef ik mijn kind?

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen