Bandenpijn

Op verschillende momenten kunnen verschillende banden pijnlijk zijn.

Je baarmoeder zit op verschillende plaatsen vast met banden. Van ieder van deze banden kun je last hebben. De één vroeg in de zwangerschap, de ander wat later. Lees ons dossier en ontdek van welke banden jij last hebt en vooral wat je er tegen kunt doen.

Bandenpijn

Op verschillende momenten kunnen verschillende banden pijnlijk zijn.

Je baarmoeder zit op verschillende plaatsen vast met banden. Van ieder van deze banden kun je last hebben. De één vroeg in de zwangerschap, de ander wat later. Lees ons dossier en ontdek van welke banden jij last hebt en vooral wat je er tegen kunt doen.

Hoe voelt bandenpijn?

Vroeg in de zwangerschap kun je lastBandenpijn In Zwangerschap, Je Kunt Er Al Vroeg Last Van Hebben. Wat Kun Je Er Tegen Doen hebben van de korte banden, dit geeft menstruatie-achtige buikpijn. Dit artikel gaat over bandenpijn later in de zwangerschap.

Rond de 20 weken zwangerschap gaat de baarmoeder ineens heel snel groeien, je ziet jezelf dikker worden.

Hierdoor komt er zeer veel spanning te staan op de banden (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Vooral de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken.

Bandenpijn is een scherpe, stekende buikpijn die wat langer aanhoudt (het is dus geen komen en gaan van pijn zoals bij weeën).

Overzicht onderwerpen

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Tips om bandenpijn te verminderen

    • Laat je buik niet hangen…. Vooral als je veel staat is het belangrijk dat je de buikspieren regelmatig aanspant, zo voorkom je dat de baarmoeder al te erg aan de banden hangt. Let er wel op dat je de rug hierbij niet bol trekt, span dus alleen je buikspieren aan.
    • Zorg dat je je spieren actief traint. Nu 'mag'je je rechte buikspieren niet trainen in de zwangerschap, maar de schuine en diepe zeker wel.
      Kijk eens naar onze online cursus Fit en in balans bevallen. Daar krijg je heel goede oefeningen voor niet alleen krachtige buikspieren, maar ook voor een sterke bekkenbodem en rugspieren.
    • Een rubberen warmwaterkruik doet vaak wonderen. Heb ja, na een vermoeiende dag, last van de banden, ga dan even rustig liggen en leg een rubberen warmwaterkruik op de pijnlijke plek. Dit ontspant de banden en de pijn neemt vaak binnen een half uurtje af.
      Heb je zwaar lichamelijk werk, of sta je de hele dag, dan kun je al vroeg in de zwangerschap veel last hebben van je banden.
    • Bieden bovenstaande tips niet voldoende verbetering? Dan is een zwangerschapssteunbroekje/steunband een goede oplossing. Zo’n broekje/steunband bevat een voorpas die meegroeit met de zwangerschap, maar heeft een verstevigde band onder de buik, die de buik ondersteunt. Bovendien geeft dit broekje/steunband veel steun aan de rug (dus ook bij lage rugklachten een uitkomst). Het dragen is vaak even wennen, het broekje zit vrij strak, maar als je eraan gewent bent, zul je merken dat het veel verlichting geeft voor je klachten.
      De broekjes zijn verkrijgbaar bij de betere lingerie zaken of op internet. Goede merken zijn Medela en Anita.
    Gratis Baby op komst pakket

    Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Bandenpijn bij een tweede of volgende zwangerschap

    Bij een tweede of volgende zwangerschap heb je vaak veel eerder en meer last van bandenpijn.

    Dit komt omdat je buikspieren veel sneller verslappen als je zwanger bent van een tweede of derde. Hierdoor bieden de buikspieren geen steun meer aan je baarmoeder en hangt je baarmoeder nog meer aan de banden.

    Voorbereiden op je bevalling

    We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je goed voorbereid op je bevalling. In een goede bevalcursus leer je niet alleen wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling, maar je leert ook welke invloed jij/jullie hebben op een goed verloop van je bevalling.

    Veel vrouwen denken dat een bevalling iets is wat je overkomt, waar je geen inspraak en al helemaal geen invloed op hebt. NIETS is minder waar. Met een goede voorbereiding weet jij precies wat je kunt doen om je bevalling optimaal te laten verlopen, hoe jij een omgeving creëert waarin jij je vrij voelt en de goede hormonen kunnen stromen, maar ook wat je keuzes en rechten zijn mocht het niet lopen zoals gehoopt.

    Een goede voorbereiding geeft je vertrouwen in je bevalling

    Met een goede voorbereiding start jij vol vertrouwen aan je bevalling, kun je mee beslissen en houd je het heft in eigen handen!

    Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan? Wij hebben diverse online bevalcursussen voor je ontwikkeld. Gewoon thuis, samen met je partner, te volgen en door de meeste zorgverzekeraars vergoed!

    Meer lezen

    Hartkloppingen en zwanger
    Striae in zwangerschap (zwangerschapsstriemen)
    Buikpijn zwanger
    Voorweeën
    Menstruatie-achtige buikpijn
    Ben ik zwanger? Ontdek alle symptomen zwangerschap die je kunt ervaren

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    To Do’s zwangerschap
    To Do’s zwangerschap

    Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

    Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
    Onderwerpen A-Z zwanger

    Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

    voorweeen
    Voorweeën

    Zijn het voorweeën of is de bevalling begonnen? Het onderscheid is soms moeilijk te maken.

    harde buik
    Harde buiken

    Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van harde buiken. Is het erg?

    Lage Rugpijn In De Zwangerschap, Hoe Voorkom Of Verminder Je Klachten
    Lage rugpijn in de zwangerschap

    Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of Lees meer

    partner bij bevalling
    Bevalling, tips voor de partner

    Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner