Bandenpijn

Bandenpijn, bijna iedere zwangere heeft er op enig moment last van.

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van de korte banden, dit geeft menstruatie-achtige buikpijn. Dit artikel gaat over bandenpijn later in de zwangerschap.

Rond de 20e week van de zwangerschap gaat de baarmoeder ineens heel snel groeien, je ziet jezelf dikker worden.

banden baarmoederHierdoor komt er zeer veel spanning te staan op de banden (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Vooral de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken. Bandenpijn is een scherpe, stekende buikpijn die wat langer aanhoudt (het is dus geen komen en gaan van pijn zoals bij weeën).

Tip 1: Laat je buik niet hangen…. Vooral als je veel staat is het belangrijk dat je de buikspieren regelmatig aanspant, zo voorkom je dat de baarmoeder al te erg aan de banden hangt. Let er wel op dat je de rug hierbij niet bol trekt, span dus alleen je buikspieren aan.

Warmte helpt bij bandenpijn.

Tip 2: Een rubberen warmwaterkruik doet vaak wonderen. Heb ja, na een vermoeiende dag, last van de banden, ga dan even rustig liggen en leg een rubberen warmwaterkruik op de pijnlijke plek. Dit ontspant de banden en de pijn neemt vaak binnen een half uurtje af.

Heb je zwaar lichamelijk werk, of sta je de hele dag, dan kun je al vroeg in de zwangerschap veel last hebben van je banden.

Bieden bovenstaande tips niet voldoende verbetering? Dan is een zwangerschapssteunbroekje een goede oplossing. Zo’n broekje bevat een voorpas die meegroeit met de zwangerschap, maar heeft een verstevigde band onder de buik, die de buik ondersteunt. Bovendien geeft dit broekje veel steun aan de rug (dus ook bij lage rugklachten een uitkomst). Het dragen is vaak even wennen, het broekje zit vrij strak, maar als je eraan gewent bent, zul je merken dat het veel verlichting geeft voor je klachten.

De broekjes zijn verkrijgbaar bij de betere lingerie zaken of op internet. Goede merken zijn Carriwel en Anita (babypanty genaamd).

Bij een tweede of volgende zwangerschap heb je vaak veel eerder en meer last van bandenpijn.

Dit komt omdat je buikspieren veel sneller verslappen als je zwanger bent van een tweede of derde. Hierdoor bieden de buikspieren geen steun meer aan je baarmoeder en hangt je baarmoeder nog meer aan de banden.

Voorbereiden op je bevalling

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je goed voorbereid op je bevalling. In een goede bevalcursus leer je niet alleen wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling, maar je leert ook welke invloed jij/jullie hebben op een goed verloop van je bevalling.

Veel vrouwen denken dat een bevalling iets is wat je overkomt, waar je geen inspraak en al helemaal geen invloed op hebt. NIETS is minder waar. Met een goede voorbereiding weet jij precies wat je kunt doen om je bevalling optimaal te laten verlopen, hoe jij een omgeving creëert waarin jij je vrij voelt en de goede hormonen kunnen stromen, maar ook wat je keuzes en rechten zijn mocht het niet lopen zoals gehoopt.

Met een goede voorbereiding start jij vol vertrouwen aan je bevalling, als de sterke vrouw die je bent!

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan? Wij hebben prachtige online bevalcursussen voor je ontwikkeld. Gewoon thuis, samen met je partner, te volgen en door de meeste zorgverzekeraars vergoed!


Gerelateerde artikelen

Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Bekkenpijn Bekkenpijn

Zo’n 10% van de zwangere heeft last van haar bekken. Wanneer moet je hulp zoeken?

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Harde buiken Harde buiken

Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van harde buiken. Is het erg?

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Genieten van zwangerschap? Ammehoela.

Geniet ervan.’ Voel je de agressie opborrelen bij deze zin? Dan ben je ongetwijfeld zwanger. En of die zwangerschap nu gepaard gaat met stress, een hechte relatie met de toiletpot of ritjes in een ambulance… een roze wolk is verplicht.

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
zoetstof in de zwangerschap Feit of fabel; zoetstoffen zijn schadelijk

Over zoetstoffen doen veel verhalen de ronde, maar wat is nu waar?

meer lezen ...
Feit of fabel; sport met mate Feit of fabel: sporten mag alleen met mate

Tja..hoe zit dat nu precies met sporten? Hoe intensief mag wel of niet?

meer lezen ...
Feit of fabel; je moet 12 kilo aankomen Feit of fabel: je moet 12 kilo aankomen

Fabel: hoeveel je zou moeten aankomen is afhankelijk van je BMI vóór de zwangerschap. Wil je weten hoeveel jij zou moeten/mogen aankomen, klik hier Naar alle feiten en fabels

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Is het veilig om je haar te verven? Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om je haar te verven of permanenten? Mag je alle verzorgingsproducten gebruiken?

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Van week tot week zwangerschap week 17 Week 17. De baby krijgt vingerafdrukken

Deze week kan de baby voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken.

meer lezen ...
Van week tot week zwangerschap week 20 Week 20. 25 cm (incl benen)en 300 gram

Je baby kan gekke bekken trekken! Je hoeft je baby nog niet dagelijks te voelen.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen