Bekkenpijn; waardoor ontstaat het

Oorzaken van bekkenpijn in zwangerschap (ook wel bekkeninstabiliteit genoemd)

 1. Verweking van banden en spieren:
  Bekkenpijn kan worden veroorzaakt door de verweking die in de zwangerschap optreedt in de gewrichtsbanden en spieren die het bekken ondersteunen en stabiel houden.
  Deze verweking in de zwangerschap is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte het bekken moet passeren en de buikwand tijdens de zwangerschap moet kunnen meerekken met de groei van de baby.
  Het is een heel natuurlijk verschijnsel dat bij iedere zwangere optreedt.
  De verweking van de banden en spieren in de zwangerschap leidt tot een grotere beweeglijkheid in het bekken.
  De meeste vrouwen kunnen dit goed opvangen maar helaas is er een groep zwangere vrouwen waarbij deze grotere beweeglijkheid klachten oplevert.
  De grotere beweeglijkheid treedt op bij iedere zwangere vrouw en is niet de reden van de pijn- of andere klachten; de manier waarop de zwangere deze beweeglijkheid kan opvangen met haar spieren én de belasting van het dagelijks leven bepalen of er wel of geen klachten ontstaan.
  Een zwangere met sterke rug- en buikspieren zal minder snel last krijgen van haar bekken, zo ook een zwangere bij wie de belasting van het bekken (staan, bukken, tillen en dergelijke) minder groot is.
  Het bekken vormt de verbinding tussen de benen en de romp.
  Krachten van de benen moeten via het bekken goed overgebracht worden naar de romp en terug.
  Hiervoor moeten de SI-gewrichten (gewrichten tussen je heupbeenderen en rug) stabiel (niet te beweeglijk) zijn.
  Dat wil zeggen dat er bij belasting/beweging niet té grote bewegingen in het gewricht mogen optreden.
  Gebeurt dit wel, dan ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperking.
  Een te gespannen bekkenbodem kan deze klachten, doordat ze trek geeft aan de gewrichtsbanden, in stand houden. Een goed functionerende bekkenbodem is ook in geval van bekkenpijn erg belangrijk.
  Elke vrouw merkt wel iets van de verweking van het bekken zoals eerder optredende vermoeidheid, druk op de schaambeenderen of wat pijn in bekken, lage rug of billen en bovenbenen na lichamelijke inspanning. Wanneer de klachten na rust weer afzakken, hoeft je je geen zorgen te maken. Het is wel belangrijk de belasting (dat wat je doet) aan te passen aan de belastbaarheid (dat wat je kan).
 2. Verslappen van je bekkenbodemspier
  Net als je banden wordt ook je bekkenbodemspier slapper in de zwangerschap. Veel zwangeren herkennen dit wel aan het urineverlies wat ze hebben bij bijvoorbeeld lachen en niezen. Doe dagelijks de oefeningen voor je bekkenbodemspier!
 3. Verkeerde houding en ander zwaartepunt
  Door de zwaarder wordende buik hebben veel vrouwen de neiging om de rug hol te trekken, hierdoor wordt je bekken uit balans gebracht en vergroot je de kans op bekken- en lage rugpijn.
  Wees je continu bewust van je houding. Probeer je rug zoveel mogelijk in haar natuurlijke positie te houden. Wat hierbij helpt is om steeds als je loopt of staat wat spanning op je buikspieren te zetten en je bekken bewust iets te kantelen op zo’n manier dat je je onderrug wat naar achteren duwt.
 4. Oprekken van de banden
  Door de groei van de baarmoeder ontstaat er rek in de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken is bevestigd.
  Vanaf de achterkant van de baarmoeder lopen twee banden naar het heiligbeen en vanaf de voorkant twee banden door de liezen naar het schaambeen.
  Zo kan er veel trek ontstaan aan het heiligbeen dat weer kan aanvoelen als lage rug- of bekkenpijn. De andere banden kunnen ook pijn veroorzaken in de liezen.
  Ook het regelmatig hebben van harde buiken kan trek geven aan deze banden en op die manier ook lage rug- en bekkenpijn veroorzaken.
 5. Sterkere doorbloeding
  Ook de sterk toegenomen doorbloeding van het onderlichaam kan een gevoel van stuwing (en pijnklachten) geven. Deze stuwing ervaart men als een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of de liezen.
  Door de groei van de baarmoeder en de baby kunnen verschillende andere structuren wat in de verdrukking komen. Ook dit kan soms aanleiding geven tot pijn.
  Ook het indalen van de baby kan erg veel druk geven onder in het bekken en op die manier pijn geven.

Naar overzichtspagina bekkenpijn


Gerelateerde artikelen

Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie in zwangerschap

Wist jij dat zo’n 60% van de zwangeren/jonge moeders last heeft van ongewild urineverlies?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Klachten derde trimester Klachten derde trimester

Een overzicht van klachten in deze periode en tips om ze te verminderen.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Slaapprobleem in laatste 3 maanden slaapprobleem in laatste 3 maanden

Wat kun je doen als je problemen hebt met slapen aan het eind van je zwangerschap?

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Ondersteunend ondergoed helpt bij klachten Ondersteunend ondergoed – BabyUitzet

Er is ondersteunend ondergoed te koop wat echt heel goed helpt tegen allerlei klachten in de zwangerschap. Het is jammer dat zoveel zwangeren hier niet van op de hoogte zijn want onze ervaring is dat ze heel goed helpen bij bijvoorbeeld lage rugpijn, harde buiken, bandenpijn en beginnende bekkenpijn. Steunbroekje: Dit lijkt op een pantybroekje, […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen