Ben ik zwanger?

Twijfel jij of je zwanger bent?

Alleen een zwangerschapstest geeft echt zekerheid. Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap.

Heeft iedere vrouw zwangerschapssymptomen?

Nee, zeker niet. Iedere vrouw is anders, bovendien kan het per zwangerschap verschillen óf en welke zwangerschapssymptomen je hebt.
Daarnaast hebben veel vrouwen soortgelijke symptomen in de periode dat ze ongesteld moeten worden, hierdoor kan het signaal van een zwangerschap makkelijk over het hoofd worden gezien. Óf kun je denken dat je zwanger bent terwijl het de normale klachten zijn die je hebt als je ongesteld moet worden.
Vooral vrouwen die net gestopt zijn met de pil kunnen de normale klachten verwarren met zwangerschapssymptomen. Immers, als je de pil gebruikt heb je meestal geen klachten tijdens je cyclus. Doordat je stopt met de pil komt je normale cyclus, met bijbehorende klachten, weer op gang. Hierdoor kun je denken dat je zwanger bent omdat je deze klachten niet herkend van eerder.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kunnen een teken zijn dat je zwanger bent, maar alleen een positieve zwangerschapstest geeft zekerheid.

balkje.fw

borsten.fwPijnlijke borsten zijn voor sommige vrouwen één van de eerste tekenen dat ze zwanger zouden kunnen zijn.

Maar…veel vrouwen hebben sowieso pijnlijke borsten net voor ze ongesteld moeten worden.
Je borsten kunnen opgezwollen voelen, pijnlijk zijn en zelfs soms al wat lekken. Dit alles kan worden veroorzaakt doordat je hormonen direct na de bevruchting al snel veranderen en het niveau van het zwangerschapshormoon snel toeneemt.
Naast pijnlijk kan het ook zijn dat je opvalt dat je tepelhof (de donkere huid rondom de tepels zelf) donkerder wordt.
balkje-krampen.fw
ben ik zwanger-buikpijn.fw

Buikkrampen en bloedverlies komen vaak voor in de jonge zwangerschap.

Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven. De zogenaamde innestelingsbloeding.
Omdat dit bloedverlies plaatsvindt rond de periode dat je normaal ongesteld moest worden kun je dit makkelijk verwarren met een menstruatie. Toch zijn er vaak wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie.
Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.
balkje-moe.fw
ben ik zwanger-moe.fw

Vermoeidheid is vaak het eerste zwangerschapssymptoom.

Veel vrouwen worden een week na de bevruchting al moe.
Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
De enige remedie is veel rusten!
Bij de meeste zwangeren gaat het gelukkig over zo rond de 12-14 weken, nog even doorbijten dus. Oftewel, vroeg naar bed, je partner vragen om voor het eten te zorgen en gewoon hulp vragen aan ouders of goede vrienden.
balkje-neus.fw
ben ik zwanger-reuk.fw

Weerstand tegen luchtjes of bepaald eten.

Veel vrouwen krijgen weerstand tegen bepaalde luchtjes en bepaald eten in de eerste weken van de zwangerschap. Dit symptoom kan al optreden voordat je menstruatie uitblijft.
Dus heb je ineens geen zin meer in bepaald voedsel wat je eerder lekker vond, of vind je bepaalde luchtjes (vlees is een heel bekende) ineens ontzettend stinken? Zou het toch echt zo zijn??? Ben je zwanger???
Daarnaast krijgen sommige vrouwen ineens trek in de raarste dingen, augurken zijn een bekend fenomeen, maar het kan veel gekker. Wat denk je van de onweerstaanbare drang om cement te eten 🙂
In de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten, ook worden bepaalde producten afgeraden om te eten.
balkje-temp.fw
ben ik zwanger-temp.fw
Net na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden. Als er geen bevruchting plaatsvindt daalt de temperatuur net voor je ongesteld wordt weer naar je normale lichaamstemperatuur. Maar als je zwanger bent blijft je temperatuur hoger.
Daarom hebben zwangere vrouwen het vaak zo heet. Daarnaast hebben veel zwangeren last van opvliegers (net als vrouwen in de overgang) veroorzaakt door de hormonen.
balkje-humeur.fw
ben ik zwanger-humeur.fw

Emotioneel en soms zelfs onredelijk zijn hoort erbij.

Betrap je jezelf erop dat je wel heel onredelijk bent de laatste tijd?
Mood swings, oftewel het ene moment blij, het andere moment boos of verdrietig, zijn een bekend fenomeen in de vroege zwangerschap. Vaak treden deze wisselingen in je humeur al op voordat je menstruatie uitblijft.
Dus ken je het niet van jezelf dat je uitvalt om het minste of geringste? Het zou goed kunnen dat je zwanger bent.
Bij de meeste vrouwen gaan deze mood swings zo rond de 12 weken weer over. Helaas zijn er ook vrouwen die zich de hele zwangerschap niet happy en sommigen zelfs depressief voelen.
balkje-misselijk.fw

ben ik zwanger-misselijk.fwMisselijkheid is waarschijnlijk de meest bekende zwangerschapsklacht.

Maar het is vaak geen zwangerschapssymptoom. Meestal treedt misselijkheid namelijk pas op zo rond de zes weken zwangerschap en dan weet je vaak allang dat je zwanger bent.
Lees onze tips en tricks bij misselijkheid en wat als zo misselijk bent dat je de hele dag overgeeft?

Naast bovengenoemde zwangerschapssymptomen, waarvan je de meeste al kunt hebben voordat je overtijd bent, zijn er nog wel wat minder vaak voorkomende symptomen zoals:

  • vaak moeten plassen
  • hoofdpijn
  • lage rugpijn
  • opgeblazen gevoel
Heb je verschijnselen die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap, een zwangerschapstest geeft zekerheid.

Wil je graag heel gezond aan je zwangerschap beginnen en super goed voor jezelf en je baby zorgen?

Kijk dan eens naar onze online cursus Voeding en zwangerschap van diëtiste Anouk Bolhaar


Gerelateerde artikelen

Stof om over na te denken Stof om over na te denken

Dat roken en alcohol slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby weten de meeste zwangere vrouwen wel. Maar wist je dat shampoo of bodylotion en zelfs (baby)voeding ook schadelijk kunnen zijn? Veel chemische stoffen in verpakkingen, verzorgingsproducten en in ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jezelf en je ongeboren kind. Nu […]

meer lezen ...
Slaapproblemen ; welke slaaphouding is het beste als je zwanger bent? Slaapproblemen: slaaphouding

De beste slaaphouding is op je linkerzij. Waarom?

meer lezen ...
Online cursus Voeding en zwangerschap Online cursus Voeding en zwangerschap

Over voeding in de zwangerschap zijn altijd veel vragen. Wat mag wel en wat liever niet? Wat is een feit en wat een hype? Leer er alles over in deze online cursus

meer lezen ...
Voeding in zwangerschap, wat heb je nodig? Wat heb je nodig?

Gezonde voeding is belangrijk voor ieder mens, maar als je zwanger bent (of wilt worden)heb je de verantwoordelijkheid voor twee.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
Klachten eerste trimester zwangerschap Klachten eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden zijn voor veel zwangeren zwaar. Misselijk of hele dagen overgeven. Hondsmoe. En waarom heb je zo’n pijn in je onderbuik? Sommige klachten eerste trimester zwangerschap kun je zelf veel aan doen om ze te voorkomen of verminderen. Lees hoe het komt en wat jij kunt doen.

meer lezen ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

meer lezen ...
Dossier gezondheid Dossier gezondheid

Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent. In de zwangerschap vliegen de adviezen om gezond te leven je om de oren, maar wat is waar en wat mag je met een korreltje zout nemen? In ons Dossier Gezondheid vertellen we je precies waar je wel of geen […]

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
TO DO zwangerschap TO DO zwangerschap

Handig per trimester wat je moet regelen.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen