Bereiding van flesvoeding

Handige tips om flesvoeding te bereiden.

Voor de precieze bereiding van flesvoeding kun je het best de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Als je per voeding klaarmaakt hoef je het water niet eerst te koken, je kunt dan koud kraan- of bronwater nemen en opwarmen  tot handwarme temperatuur. Voeg per 30 ml water één afgestreken maatschepje poeder toe, even doorroeren en het flesje is klaar. Geef de fles direct aan je baby. Gebruik geen warm water direct uit de kraan, door de warmte kunnen metaaldeeltjes uit leidingen, boiler of geiser loskomen en in het warme water terechtkomen. Gebruik dus altijd koud leidingwater en verwarm dit tot handwarm.

Woon je in een oud huis waar nog loden leidingen in liggen, gebruik dan helemaal geen kraanwater. Lood is zeer schadelijk voor een baby.

Wil je voor een hele dag tegelijk voeding klaarmaken, kook het water dan eerst en laat het afkoelen tot lauwwarm. Doe de benodigde hoeveelheid water vervolgens in een (schone) maatbeker en doe er daarna de benodigde schepjes poeder bij. Na bereiding plaats je de maatbeker goed afgesloten in de koelkast. Voor iedere voeding doe je de benodigde hoeveelheid voeding in een schone zuigfles en verwarm je de voeding au bain marie of in de flessenwarmer tot de gewenste temperatuur is bereikt. Controleer de temperatuur altijd door een druppeltje melk op je pols te laten lopen!

Het opwarmen van de flesvoeding kan met de magnetron, maar let dan wel heel goed op dat de voeding gelijkmatig verhit is. In de magnetron wordt voeding nml zeer ongelijkmatig verhit en hierbij bestaat het gevaar dat aan de buitenkant liljkt dat de voeding de juiste temperatuur heeft, terwijl het van binnen veel te heet is. Schud voeding die uit de magnetron komt dan ook altijd heel goed door en voel dan pas op je pols hoe de temperatuur is.

Hygiëne is uiterst belangrijk!
Bij het bereiden van voeding is hygiëne altijd heel belangrijk, maar bij het bereiden van babyvoeding is dit nog belangrijker.
Houd daarom altijd onderstaande tips in acht:

  • Was altijd je handen voor je de voeding bereidt.
  • Gebruik alleen zeer goed schoongemaakte flessen, spenen e.d. Maak na ieder gebruik de spenen en flessen schoon in heet water met soda en spoel ze daarna af onder heet water. Laat ze uitlekken door ze omgekeerd op een schone theedoekt te zetten of op een afdruiprek. Reinigen in de afwasmachine is ook prima.
  • Bewaar schone flessen en spenen afgesloten, dus speen op de fles en dan de dop erop.
  • Steriliseer de flessen en spenen eens per 2 tot 3 dagen door flessen 10 minuten in een pan kokend water te leggen en spenen maximaal 5 minuten. Je kunt ook steriliseren in de magnetron door de flessen voor 3/4 met water te vullen en de speen en het afsluitdopje in een bakje water erbij te zetten. Zet de magnetron op vol vermogen en laat het water ongeveer 3 minuten koken. Hierbij bestaat overigens wel het gevaar dat de flessen omvallen.
  • Bij verblijf in het buitenland altijd flessen water kopen om de babyvoeding klaar te maken.
  • Spoel fles en speen vóór gebruik af met heet water.

Meenemen van flesvoeding.
Ga je met je baby op pad dan kun je thuis natuurlijk de flesvoeding al klaar maken, maar buiten de koelkast is eenmaal bereide voeding nog maar maximaal twee uur houdbaar. Je kunt het gekookte water in een thermosfles doen en het poeder apart meenemen en ter plaatste de voeding bereiden.
Het opwarmen van de flesvoeding kan met de magnetron, maar let dan wel heel goed op dat de voeding gelijkmatig verhit is. In de magnetron wordt voeding namelijk zeer ongelijkmatig verhit en hierbij bestaat het gevaar dat aan de buitenkant lijkt dat de voeding de juiste temperatuur heeft, terwijl het van binnen veel te heet is. Schud voeding die uit de magnetron komt dan ook altijd heel goed door en voel dan pas op je pols hoe de temperatuur is.


Gerelateerde artikelen

De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
De verloskundige in kraamtijd Jouw verloskundige tijdens de kraamdagen

Wat doet jouw verloskundige tijdens de kraamdagen?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Hoe leert je baby in eigen bedje slapen Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Kun je een baby leren in zijn eigen bed te slapen?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Flesvoeding – BabyUitzet

Ongelooflijk veel keuze in flessen en spenen voor flesvoeding Kijk in een willekeurig babyzaak of drogist en je zult versteld staan van de hoeveelheid, soorten en maten, er zijn in flessen en spenen nodig voor de flesvoeding. Iedere fabrikant beweert natuurlijk dat zijn flesje of speen het beste is, maar hoe zit het echt? in […]

meer lezen ...
Luiertassen; wat gaat er mee

Er is natuurlijk een verschil in de inhoud van je luiertas wanneer je een volle dag van huis zult zijn, waarbij je je baby ook één of meerdere keren zult voeden, en wanneer je alleen even wat  boodschappen gaat doen of bij vrienden op de koffie gaat.  Toch zul je al snel merken dat een […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen