Geboorte van je kind

Geboorte van je kind

Bij de geboorte moet je baby langs het bekken en door je vagina, hoe gaat dat?

Het baringskanaal, waar het kind tijdens de geboorte doorheen moet, bestaat uit het benige baringskanaal (de botten van het bekken) en het weke baringskanaal (de baarmoedermond, de vagina en de bekkenbodemspier).

Het benige baringskanaal:
Baringskanaal, BekkeningangDe ingang van het benige baringskanaal is dwars-ovaal van vorm.
Het hoofdje van de baby past hier alleen maar door als de baby met z’n hoofdje dwars draait en met z’n kin op de borst gaat liggen.

De bekkenuitgang is daarentegen een staand-ovaal.

Baringskanaal, BekkenuitgangDit betekent dat de kleine aan het begin van de uitdrijving dus dwars ligt met z’n hoofdje, terwijl hij later recht moet gaan liggen en het liefst met z’n achterhoofd onder het schaambot van moeder door, om door de bekkenuitgang te kunnen.

De baby zal dus in het nauwe baringskanaal moeten draaien.
Halverwege het benige bekken zit het schaambot. Hier is het bekken het kleinst en hier zit ook nog eens een bocht in het baringskanaal.
Het hoofdje kan het beste onder het schaambot door als het draait met z’n achterhoofd naar voren (dus richting buik van moeder) en met de kin flink op de borst. Dit wordt de inwendige spildraai genoemd.

De Geboorte In Beeld

Als het hoofdje onder het schaambot door is dan is het moeilijkste stuk achter de rug en weet je pas zeker dat het bekken groot genoeg is om het hoofdje door te laten.
Hierna ondervindt de kleine alleen nog weerstand van het weke bekken en met name van de bekkenbodemspier.

Bevalling Begin Bevalling In Beeld Bevalling Inwendige Spildraai In Beeld Bevalling Het Hoofdje Is Geboren In Beeld
    

Het weke baringskanaal:
De baarmoedermond is al uitvoerig aan de orde gekomen in de hoofdstukken over de ontsluiting.
Als de baarmoedermond helemaal open is (volledige ontsluiting = 10cm) kan het hoofdje er pas door en komt het in de vagina.

De wanden van de vagina zijn zeer rekbaar en vormen geen echte belemmering voor de geboorte.

Als het hoofdje onder het schaambot door is ondervindt het alleen nog last van de bekkenbodemspieren. Doordat deze spieren vaak stevig zijn kost het nogal wat persen om de kleine hier door te krijgen.

De spieren van de bekkenbodem rekken millimeter voor millimeter op, nu kun je voor het eerst van buiten een klein stukje hoofd zien verschijnen. Het duurt dan nog wel even voor het hoofdje helemaal geboren wordt omdat de spieren en het weefsel rustig opgerekt moeten worden in verband met beschadigen (bij een tweede kindje gaat dit vaak een stuk sneller).

Langzaam maar zeker zie je steeds een klein stukje meer van het hoofdje naar buiten komen. In het begin schiet het hoofdje, als de wee over is, nog weer terug in de diepte, maar na verloop van tijd blijft het stukje hoofd ook buiten een wee zichtbaar, dit wordt het ‘staan van het hoofdje’ genoemd. Bij iedere wee komt het hoofd een klein stukje meer naar buiten.

Staan van het hoofdje

Als het hoofdje voor een groot stuk al geboren is doet dit vaak erg zeer van onderen. Het lijkt wel alsof je volledig openscheurt, veel vrouwen omschrijven het als een afschuwelijk brandend gevoel.

Tip: een flink warme washand tegen de huid, tussen het hoofdje en je anus, aan drukken vermindert dit vervelende gevoel.
Bovendien zorgt de warmte (zo heet als je kunt verdragen) ervoor dat het weefsel soepeler wordt. Hierdoor rekt het makkelijker op en heb je minder kans op een scheurtje. Vertel je verloskundige van deze tip, want mijn ervaring is dat veel verloskundigen de hete washand niet gebruiken.

Dan schiet het hoofdje langzaam maar zeker naar buiten. Het is nu heel belangrijk dat je goed luistert naar je verloskundige. Zij zal je vertellen wanneer je moet persen en wanneer je moet zuchten. Als je het hoofdje er te snel doorheen perst, verhoog je de kans op flinke scheuren.

Als het hoofdje geboren is draait het terug in de oorspronkelijke stand die het had voor de inwendige spildraai, we noemen dit de uitwendige spildraai.

De verloskundige zal nu voelen of de navelstreng niet om de nek van de baby zit. Als dit wel zo is, moet je nog even zuchten zodat de verloskundige de navelstreng om het nekje kan weghalen. Dit is niet eng, het komt regelmatig voor en je hoeft er niet bang voor te zijn.

Als de navelstreng niet om het nekje zit, of als hij eraf is gehaald, mag je nog 1 keer flink persen en dan volgen de schouders en het lichaampje meestal vlot.
De grootste klus zit erop… Jullie kleine is geboren.

Natuurlijk moet de placenta nog geboren worden, maar voor nu kun je genieten van dit bijzondere moment; de eerste kennismaking met jullie kind!
Laat je baby zeker een uur (als het kan natuurlijk en er geen complicaties zijn) bloot op je blote borst liggen, zo kan hij rustig wennen aan het leven buiten de baarmoeder.

Als je borstvoeding wilt geven zal je baby in dit uur voor het eerst op zoek gaan naar je tepel.

Gerelateerde berichten
Herkennen Hoe Bevalling Begint Door Babyopkomst
De eerste tekenen dat de bevalling begint

Wat zijn de eerste tekenen dat je bevalling begint? Leer verschil tussen voorweeën en echte weeën

Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
De eerste 4 cm ontsluiting

De eerste 4 cm ontsluiting kunnen, vooral bij een eerste kindje, best lang duren. Waarom is dat?

wat kun je als partner doen tijdens de bevalling
Bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting

De middenfase van je bevalling. Wat gebeurt er in je lijf en hoe zorg jij voor een goede ontsluiting? fotografie: Lees meer

zwangerschapscursus
De laatste 2 cm ontsluiting bevalling

Het wordt spannend en lastig, hoe ga je ermee om? fotografie: Renate van Lith

tips omgaan met pijn bevalling
Hoe ga je om met de pijn, wat zorgt ervoor dat je goed ontsluit?

Alle info om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. En uitleg ho de ontsluiting werkt.

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.