Biologisch wel zo logisch

Er wordt steeds meer bekend over de risico’s van chemische stoffen voor het (ongeboren) kind. Zo zijn er inmiddels zeer sterke aanwijzingen dat chemische stoffen de (mede) oorzaak zijn van mannelijke onvruchtbaarheid.

Veel chemische stoffen, die gebruikt worden in verpakkingen, verzorgingsproducten of bestrijdingsmiddelen op ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jou en je ongeboren kind. Nu je zwanger bent, is het belangrijk je bewust te zijn met welke chemische stoffen je in aanraking komt.

Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze chemische stoffen. Deze wetenschappers vinden dat de bewijzen met dierproeven voldoende aantonen dat het bij mensen (en zeker het jonge en ongeboren kind) ook schadelijk is.

Chemische stoffen zitten in ontzettend veel producten die jij dagelijks gebruikt.

Waarschijnlijk sta je er amper bij stil met hoeveel chemische stoffen je wel niet in aanraking komt.
Voor iedere chemische stof is een maximum vastgesteld waar wij aan blootgesteld mogen worden, maar er is onvoldoende rekening gehouden met het feit dat wij met zoveel verschillende chemische stoffen in aanraking komen en wat de mix van deze stoffen voor gevolgen heeft voor onze gezondheid.
Daarnaast zijn deze maxima vastgesteld voor volwassenen, er is geen rekening gehouden met het feit dat jouw ongeboren kind via jou ook wordt blootgesteld.

Ook je pasgeboren baby komt dagelijks in contact met allerlei chemische stoffen als jij niet super alert bent.
In dit artikel focussen we op je voeding. Hieronder tips om blootstelling te verminderen of zelfs te voorkomen als je kiest voor biologische voeding.
In de NIET biologische voedingsindustrie worden veel bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen gebruikt (om maar niet te spreken over de antibiotica in de veehouderij). De beste keuze om blootstelling via je voeding te voorkomen is dan ook biologische voeding. Maar als je dit te duur vindt (hoewel het al veel minder duur geworden is) zijn hier tips om blootstelling te verminderen:

  • Was groenten en fruit goed.
  • Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit en groenten. Op elke soort worden weer andere bestrijdingsmiddelen gebruikt en door veel te variëren voorkom je stapeling van een bepaalde stof. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen land, hier zijn de normen voor gebruik strenger dan in veel andere landen.
  • Eet zoveel mogelijk vers, niet verpakt voedsel. Weekmakers (ook dit zijn chemische stoffen) worden gebruikt om plastic flexibel te houden en komen in het voedsel terecht.
  • Warm geen eten in plastic bakjes op, ook niet in de magnetron.

Zeker voor je baby zouden we je willen adviseren om biologische voeding te geven. Wist je dat er ook biologische flesvoeding is, kijk bijvoorbeeld eens bij Loulouka.nl, zij maken biologische babyvoeding die ook nog eens vrij is van palmolie.


Gerelateerde artikelen

Zes tips voor als je eerste kindje op komst is

Een eerste kind op komst, dan is het altijd lastig wat je allemaal in huis moet halen, welke kleding je moet kopen, hoeveel je van alles moet hebben, en nog vele andere vragen. Je wilt natuurlijk niet te veel, maar ook niet te weinig spullen hebben. Wij geven je daarom graag zes tips om je […]

meer lezen ...
Menstruatie achtige buikpijn Menstruatie-achtige buikpijn

Je hebt last van zeurende/stekende pijn in je onderbuik. Kan het kwaad?

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...
Ben ik zwanger? Ben ik zwanger?

Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen