Borstvoeding bij meerlingen

Kun je borstvoeding geven aan een tweeling? Ja dat kan!
Soms zullen mensen uit je omgeving zeggen; dat is toch veel te druk, of te zwaar, twee of meer kindjes zelf voeden? In de praktijk blijkt dat het prima haalbaar is. Het geeft jouzelf ook de nodige rustmomenten, je moet even gaan zitten om je kindjes te voeden. Natuurlijk zul je hulp nodig hebben van mensen om je heen. Maar als die jou helpen met het huishouden, de boodschappen en eten koken, kun jij je concentreren op het voeden van je kindjes.

Melkproductie op gang brengen
Net als bij een eenling, wordt je melkproductie gestimuleerd doordat het kindje aan de borst drinkt. Als er twee of meer baby´s drinken, worden je borsten meer gestimuleerd, en zal je lichaam meer melk gaan aanmaken. Hierbij geldt: leg je baby´s in de eerste dagen heel vaak aan de borst, dan kan je melkproductie goed op gang komen!

Als je baby’s nog te klein zijn om zelf te drinken, of opgenomen zijn, dan kun je je productie op gang brengen door heel regelmatig te kolven. Denk dan aan 8-12 keer kolven per dag, zodat je voldoende melk gaat aanmaken. Is je productie wat aan de krappe kant, ondersteun deze dan door het drinken van borstvoedingsthee en het nemen van fenegriekcapsules. Fenegriek is een kruid wat je melkproductie een “boost” kan geven!

Aanleggen in de praktijk
In het begin zul je 1 baby tegelijk voeden, omdat je de techniek van het aanleggen nog onder de knie moet krijgen. Laat je helpen door de kraamverzorgende of verpleegkundige! Als het je goed lukt om de baby’s 1 voor 1 aan te leggen, ga je oefenen met 2 baby’s tegelijk aan de borst. Laat iemand je baby’s aangeven en zoek samen naar een comfortabele houding om je kindjes in te voeden. Na een aantal dagen wordt je hier heel handig in en zal het je lukken om zelf je baby’s gelijktijdig te voeden.

Voeden op verzoek of op schema
Elke baby heeft zijn eigen ritme, en de baby’s zullen niet altijd tegelijk aangeven dat ze gevoed willen worden. Na een week of twee, als je melkproductie goed op gang is gekomen, zul je er meestal voor kiezen om wanneer 1 baby zich meldt, de ander wakker te maken, zodat je ze tegelijk kunt voeden. Dan heb je tussen de voedingen door ook wat tijd voor jezelf om uit te rusten of even iets anders te doen.

Wie drinkt welke borst?
Veel vrouwen hebben een ongelijke melkproductie in hun borsten. Wissel dus elke keer van borst als je je kindjes voedt. Of geef elk kindje een eigen borst. En wissel dat elke dag om. Zorg er dus voor dat niet steeds hetzelfde kindje aan dezelfde borst drinkt.

Verschillende voedingshoudingen

borstvoedingrugbyRugbyhouding: deze houding is geschikt voor kleine baby’s en in de eerste periode als je het tegelijkertijd voeden onder de knie wilt krijgen. De baby’s liggen op kussens naast jou, de beentjes schuin naar achteren en met je handen in de nekjes van de baby, kun je ze ondersteunen en aan de borst leggen. Je hebt zo goed zicht op wat er gebeurt en controle over het hele proces. Deze houding is ook erg prettig na een keizersnede omdat je geen druk op je buikwond hebt.

Madonna/kruishouding: deze houding is geschikt voor baby’s die al goed kunnen drinken. De eerste baby wordt in deborstvoedingzit
madonnahouding aangelegd.

De tweede ligt baby kruislings over het lichaampje van de eerste.

 Rugby/madonna: de ene baby wordt aangelegd in de madonnahouding, de tweede baby in rugbyhouding.

Liggend voeden: jij ligt met kussens onder je hoofd en schouders. De baby’s liggen in jouw armen en op haar buik met de beentjes naar elkaar toe (in een V-vorm).

Voor elke methode geldt dat het belangrijk is dat je zelf comfortabel zit of ligt met voldoende steun van kussens. De baby’s moeten ook gesteund worden, zodat ze goed met de neus ter hoogte van de tepel liggen.

Zorg goed voor jezelf
Voed je meerdere kinderen, dan zal je zelf ook meer moeten eten en drinken. Soms heb je in alle drukte echter geen tijd om rustig te gaan zitten voor een extra maaltijd of drankje. Dat kan je oplossen door s ochtends vroeg al een stapel boterhammen te smeren. Zo kun je wanneer je trek krijgt meteen een boterham pakken. Hetzelfde principe kan je ook met drinken toepassen. Zet in elke kamer een flesje water neer. Zet ook bakjes klaar met fruit in stukjes, of verse noten. Kortom, maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk!

Leer hulp van anderen te accepteren

In het begin kom je handen te kort met een meerling! Alle hulp kun je gebruiken. Vraag of mensen als kraamkado een maaltijd voor je meenemen, de afwas voor je doen, de badkamer schoonmaken, of je oudste kind een uurtje meenemen naar de speeltuin. Denk goed na over kraambezoek, niet teveel en niet te lang per keer. Of regel een kraamborrel of kraamfeest als je baby’s 2 of 3 maanden oud zijn. Dan heb je er zelf ook meer plezier van!

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen