Borstvoeding

In de kraamdagen

Starten met borstvoeding gaat vaak niet vanzelf, zowel jij als je baby moeten het leren en daar kunnen jullie wel wat hulp bij gebruiken. We hopen dat je deze blog al vóór je bevalling leest zodat jij weet wat je kunt doen om de borstvoeding soepel van start te laten gaan.

Borstvoeding

In de kraamdagen

Starten met borstvoeding gaat vaak niet vanzelf, zowel jij als je baby moeten het leren en daar kunnen jullie wel wat hulp bij gebruiken. We hopen dat je deze blog al vóór je bevalling leest zodat jij weet wat je kunt doen om de borstvoeding soepel van start te laten gaan.

Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

Waarom borstvoeding?

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor je baby

Het is gratis, altijd goed van temperatuur, altijd bij de hand en heeft altijd de juiste samenstelling.

Voordelen borstvoeding voor baby

  • Het bevat antistoffen die je baby beschermen tegen ziektes en allergieën. Dit wil niet zeggen dat je baby nooit ziek zal worden als je borstvoeding geeft, maar bij borst gevoede baby's komen bijvoorbeeld minder middenoorontstekingen voor dan bij baby's die vanaf de geboorte kunstvoeding hebben gekregen.
  • Ook heeft je kindje later minder kans op overgewicht, suikerziekte, een aantal vormen van jeugdkanker en meer kans op een hoger IQ.
  • Borstvoeding geven heeft een positieve invloed op de band die je ontwikkelt met je baby. Door het vele lichamelijke contact ervaart de baby weinig stress en zal lekker in zijn vel zitten. Dit komt de groei en hersenontwikkeling ook ten goede.

Voordelen borstvoeding voor moeder

  • Na de bevalling zal je minder bloed verliezen als de baby direct aangelegd wordt en wordt de placenta sneller geboren.
  • Ook zal de baarmoeder sneller weer de normale grootte hebben.
  • Het vet dat je op de buik en heupen hebt verzameld tijdens de zwangerschap verdwijnt sneller door borstvoeding te geven.
  • Door de baby zelf te voeden komt er een rustgevend hormoon vrij. Dit maakt dat  zelfs als je nachten onderbroken worden door nachtvoedingen, een moeder toch beter slaapt.
  • Ook overdag ben je door zelf te voeden in de gelegenheid om zelf uit te rusten.
  • Na langdurig en intensief onderzoek is er een reden om aan te nemen dat moeders die hun baby langdurig zelf hebben gevoed minder kans maken op borstkanker of kanker aan de baarmoeder.
  • Maar het allerbelangrijkste is dat het een unieke manier is om voor je kindje te zorgen.
    Het is iets wat je alleen zelf kunt doen en geeft een periode van rust en intimiteit die niemand je meer af kan nemen.

Geniet dus van deze periode zolang jijzelf en je baby er plezier aan beleven!

Het allerbelangrijkste is dat borstvoeding een unieke manier is om voor je kindje te zorgen...

Teksten: Saskia en Mirjam, lactatiekundigen praktijk Borstvoeding & meer
Overzicht onderwerpen

    Eerste keer borstvoeding geven

    Wanneer geef je de eerste keer borstvoeding na de bevalling?

    Het eerste uur na de geboorte is de baby erg wakker en alert. De zoek- en zuigreflex zijn dan erg sterk. Dit is dan ook het beste moment om met de borstvoeding te beginnen.

    Na de bevalling krijg je, als er geen complicaties zijn, je baby op je buik. Zowel jij als je baby moeten even  bijkomen van de bevalling. Rust even uit, en bewonder je kindje!

    Binnen het eerste uur zal je baby al de eerste hongersignalen laten zien:

    • smakken
    • met het handje naar de mond gaan
    • zoekgedrag

    Reflexmatig zal je baby op zoek gaan naar de borst. Als je dit proces laat gebeuren zal je baby de borst ook zelf vinden en in de mond nemen.

    Je kunt deels op je rug blijven liggen en vervolgens iets op je zij draaien.
    Je kunt je baby helpen de borst goed in de mond te nemen door je borst te vormen zodat het mondje iets gemakkelijker over de tepel en tepelhof heen kan happen.

    Dit proces gaat het gemakkelijkst als het huidcontact met moeder na de bevalling niet verbroken wordt voordat je baby de kans heeft gekregen de borst te drinken.

    Het is dan ook heel belangrijk dat je baby in ieder geval een uur bloot op bloot bij jou blijft liggen. We noemen dit niet voor niets het gouden uur!

    De verloskundige of kraamverzorgende kunnen je helpen om de baby goed aan de borst te leggen.

    Als je bevalling toch iets anders verlopen is en het op je buik krijgen van je baby is niet direct mogelijk, dan kun je dit moment later alsnog “inhalen”.

    Mocht je baby de eerste paar uur niet aan je borst kunnen drinken, vraag dan om een kolf en start met kolven.

    Hoe weet je dat de baby goed aan de borst drinkt?

    • Je kindje neemt een grote hap, lippen zijn naar buiten gekruld, kinnetje van je baby ligt tegen je borst.
    • Kaakbewegingen zijn zichtbaar bij het oor
    • Het voeden doet geen pijn, tepel komt rond en roze uit de mond
    • Als je kindje voldoende heeft gedronken laat je kindje vanzelf los
    • Hoelang een voeding duurt, is per kindje verschillend

    Het aanhappen gaat soms niet meteen in één keer goed. Blijf rustig en probeer het gewoon nog een keer.
    In het begin kan het aanzuigen een stekend gevoel geven, dit moet na 20-30 seconden over zijn.

    Blijft het niet goed aanvoelen, dan heeft je baby toch niet voldoende borst gehapt en moet je hem/haar van de borst halen en opnieuw aanleggen.

    Haal de baby van de borst door je pink tussen de tepel en zijn mondje te brengen om het vacuum te verbreken. Als je de baby zomaar van de tepel haalt, doet het niet alleen pijn maar dan beschadig je de tepel sneller.

    Zolang het drinken van je baby niet onprettig of gevoelig is mag hij/zij aan de borst blijven.

    Als de baby goed drinkt voel je dat vaak doordat de baarmoeder gaat samentrekken. Dit worden de naweeën genoemd, hierdoor krimpt de baarmoeder sneller en blijft het bloedverlies beperkt.

    De melkproductie komt op gang door het drinken van de baby aan de borst.

    Dus hoe beter de baby drinkt en hoe vaker je aanlegt, des te sneller en meer voeding je krijgt.

    Het is heel normaal dat je baby in de eerste week 8-12 keer per dag wil drinken, geef daar aan toe!

    Ook is het heel normaal dat je in het begin een paar druppeltjes hebt. Op dag 3-4 komt de melkproductie pas echt op gang.

    Goed aanleggen belangrijk

    Onderzoek heeft uitgewezen dat verkeerd aanleggen, met als gevolg pijn tijdens het voeden, één van de belangrijkste oorzaken is voor het mislukken van de borstvoeding.

    Goed aanleggen bij borstvoeding begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind.

    Of je ligt of zit is niet zo belangrijk, zolang de houding maar gedurende de voeding volgehouden kan worden zonder dat dit extreme inspanning vereist.

    Zorg er in ieder geval voor dat je benen en voeten, je rug en de arm waarmee je de baby vasthoudt voldoende steun hebben.

    Goed aanleggen begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind...

    Borstvoeding Goed Aanleggen 1De baby ligt helemaal op zijn zij met zijn buik tegen jouw buik.. Het gezicht, de
    buik, de borst en de knieën Borstvoeding Goed Aanleggen 2van de baby zijn op jou gericht en het mondje is vlakbij de tepel. De onderste arm van de baby ligt naar beneden. Het hoofdje van de baby rust bijvoorbeeld op je onderarm en je hand ondersteunt dan de billetjes of beentjes.

    Je ondersteunt je borst en vormt deze door de borst iets samen te drukken zodat je baby er gemakkelijker overheen kan happen.

    Let op hoe je de borst aanbiedt, als je baby op je arm ligt, liggen je vingers aan de kant van je borstbeen en de duim aan de kant van je arm (vingertoppen wijzen naar het plafond, let erop dat je vingers en duim minimaal 3-4 cm van de tepel afliggen, zodat de baby de borst goed in de mond kan nemen en niet gehinderd wordt door je vingers).

    Zo past de gevormde borst prima tussen de lippen van je baby. Deze handgreep noemen we de :”C-greep”.

    Borstvoeding Goed Aanleggen 3Door zachtjes met de tepel over de bovenlip van de baby te aaien, zal het mondje iets opengaan.

    Zodra de baby de mond wijd open doet, haal je de baby met een snelle beweging naar je toe. Als je baby de borst in de mond heeft genomen, houd je je borst nog even gevormd zodat je baby de borst goed in de mond kan zuigen, dan ontspan je je vingers en duim.

    Soms is het voor je baby prettig om je borst, zeker als je een wat grotere cupmaat hebt, tijdens de voeding te blijven ondersteunen.

     

    Borstvoeding Goed Aanleggen 4

    Borstvoeding Goed Aanleggen 5De baby moet de tepelhof voor een flink deel in zijn mondje hebben. De neus van de baby ligt tegen de borst aan of er zelfs een beetje in. De baby regelt zelf dat hij voldoende lucht kan krijgen tijdens het drinken, en anders laat hij de borst los.

    Ga in ieder geval niet met je vinger in je borst drukken om zo ruimte te maken voor het neusje, dit veroorzaakt pijnlijke tepels of zelfs kloven en mogelijk verstopte melkkanaaltjes.

    Als de baby goed aanligt heeft hij een groot deel van de tepelhof in zijn mondje, krullen de lippen naar buiten en ligt de tong over de onderkaak onder de borst.

    Je baby omvat met zijn onderkaak/-lip meer borstweefsel dan met de bovenkaak/-lip.

    Als dat niet zo is, ligt hij niet optimaal aan de borst en kan dan niet goed drinken en loop jij kans op pijnlijke tepels.

    Haal de baby dan van de borst door je pink tussen je tepel en zijn mondje te stoppen, het vacuüm wordt hierdoor opgeheven en zo kun je de baby op een goede manier van de borst halen.

    Leg vervolgens opnieuw aan.

    In het begin is het echt oefenen voor zowel moeder als baby, het is helemaal niet erg dat het 4 of 5 pogingen kost om de baby goed aan te leggen, bij twijfel liever van de borst halen en opnieuw aan laten happen.

    Het aanleren van een goede grote hap is heel belangrijk in de eerste week, neem daar de tijd voor en probeer geduld op te brengen!

    Als aanleggen pijnlijk blijft of niet goed lukt, schakel dan op tijd een lactatiekundige in. Het is echt van groot belang om je baby op tijd te leren om goed te leren drinken.

    Je kunt via de website van de NVl een lactatiekundige zoeken bij jou in de buurt:

    De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige hulp geheel of gedeeltelijk.

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Borstvoeding eerste dagen na de bevalling

    De eerste dagen moeten zowel jij als je baby wennen aan het voeden. Je baby heeft wel de nodige reflexen meegekregen maar moet nog leren hoe deze te gebruiken.

    Sommige baby's hebben al heel snel door wat de bedoeling is, andere hebben wat meer tijd nodig. Dat is helemaal niet erg.

    Voor jezelf is ook alles nieuw en ook jij moet wennen aan de nieuwe situatie en het voeden aan de borst. Voor jullie allebei geldt: oefening baart kunst!

    10-12x per dag aanleggen in het begin is heel normaal drinkgedrag

    De eerste dagen na een bevalling is er al borstvoeding: colostrum.

    Deze voeding bevat heel veel antistoffen en is erg belangrijk voor je baby.

    De hoeveelheden van het colostrum zijn niet zo groot maar dat is ook niet erg.

    Je baby zal de eerste dagen heel vaak even aan je borsten drinken en zo vaak kleine beetjes voeding binnenkrijgen.

    Je merkt aan je baby dat hij toe is aan een voeding doordat hij smakgeluidjes maakt, met de tong langs de lipjes likt en probeert naar iets te zoeken (handje).

    Dit zijn de eerste voedingssignalen en op dit moment leg je je baby aan de borst.

    Aanleggen wanneer de baby wil: voeden op verzoek

    De eerste dagen kan dat ongeveer 10-12 keer per dag zijn!

    Dat lijkt heel vaak maar als je uitrekent hoe vaak je zelf iets eet en drinkt, valt het toch wel mee.

    Door vaak aan de borst te drinken wordt de productie van de moedermelk flink gestimuleerd.

    De productie van de melk moet nog op gang komen, dit duurt gemiddeld 3 dagen.
    Wees niet bezorgd, normaal gesproken heeft je baby voldoende reserves vanuit de baarmoeder om die dagen door te komen.

    Hij hoeft geen bijvoeding te hebben, tenzij je verloskundige een reden aangeeft waarom jullie baby dit wel nodig heeft.

    Na een paar dagen komt de voeding goed op gang.

    Je merkt dat je baby iets langere pauzes tussen de voedingen krijgt. Je voedt wat minder vaak dan de eerste dagen. Ook zie je vaak dat de melk spontaan uit de borsten begint te stromen, soms alleen tijdens een voeding maar soms ook tussen de voedingen door.

    Voeden op verzoek is je baby aanleggen wanneer hij dat aangeeft door middel van hongersignalen

    Blijf voeden op verzoek en laat één borst steeds goed leeg drinken.

    Biedt altijd nog de tweede borst aan, bijvoorbeeld nadat je de luier verschoond hebt.

    In het begin zal hij hier niet altijd uit willen drinken, maar als de baby steeds maar uit één borst drinkt neemt de melkproductie weer af en zal te weinig worden om de baby volledig te voeden.

    Na een paar weken is vraag en aanbod in evenwicht.

    Als je voedt wanneer je baby er om vraagt (voedingssignalen), krijgt je baby dus altijd voldoende te drinken.

    Als je productie niet meer helemaal voldoende is voor wat je baby nodig heeft, zal hij zich vaker melden, hij krijgt zo vaker te drinken en ondertussen stimuleert het vaker aanleggen je melkproductie. Je productie neemt dan weer toe.

    We noemen dit regeldagen.

    Voedingshoudingen

    Je kunt in verschillende houdingen je baby voeden.

    Voor je baby maakt de houding vaak niet zoveel uit. Voor jou kan het prettig zijn de houdingen af te wisselen. Het aanleggen oefen je in het begin het gemakkelijkst in de doorgeschoven houding.

    Borstvoedingshouding 1Dit is een houding waarbij je zit. Zorg dat je rug goed gesteund wordt en je lekker ontspannen kunt zitten.

    Als je de linker borst geeft, houd je je baby met je rechterarm vast. Je baby ligt lekker met zijn buikje tegen je aan en met je rechterarm ondersteun je zijn rug, het hoofdje wordt door je rechterhand ondersteund.

    Let hierbij op dat je het achterhoofdje vrij houdt, je ondersteunt je kindje in de nek met je duim en vingers ter hoogte van de achterzijde van de oortjes.

    Met je vrije linker hand kun je nu je borst vormen. Zo kan je baby gemakkelijker je borst ver in de mond nemen.

    Als je de rechter borst aanbiedt, ondersteun je je baby met je linkerarm en vorm je je borst met je vrije rechterhand.

    In deze houding heb je goede controle over je baby en kun je hem goed naar de borst begeleiden.

    Als je baby goed aan de borst heeft aangehapt, houdt je je borst nog 5 zuigebewegingen gevormd (zo kan hij de borst ver genoeg in het mondje zuigen) en dan laat je je vingers en duim ontspannen en kun je eventueel je hand weghalen.

    Als je het prettig vindt, kun je je baby overpakken met je andere arm en overgaan naar de Madonna houding. (Als je borst uit het mondje van je baby glijdt als je je borst loslaat, kun je deze beter blijven ondersteunen).

    Madonna houding:
    Borstvoedingshouding MadonnaDit is ook een zittende houding, de houding waarin veel vrouwen uiteindelijk voeden. Je baby ligt met het buikje tegen je aan en wordt ondersteund door de arm aan dezelfde kant als de borst die gegeven wordt.

    Het hoofdje van je baby ligt op je onderarm. Ook nu vorm je met je vrije hand de borst om je baby zo optimaal mogelijk aan de borst te laten aanhappen.

    Liggend:
    Borstvoedingshouding LiggendZorg voor goede ondersteuning van je hoofd door middel van 1 of 2 kussens.
    Zorg dat je zelf lekker ligt. Dan leg je de baby in het holletje van je arm met zijn hoofdje ter hoogte van je borst.

    Neem de borst tussen duim en wijsvinger, ongeveer 4 cm vanaf de tepel en vorm je borst zodat je baby er gemakkelijker overheen kan happen.

    Door de tepel zachtjes langs de wang en/of lipjes van de baby te wrijven, zal de baby in een reflex, een hapbeweging richting de tepel maken.

    Geef je baby de tijd om reflexmatig te reageren en de ruimte om een grote hap te nemen.

    Rugby houding:
    Borstvoedingshouding RugbyDit is ook een zittende houding maar je baby ligt met zijn buikje naar je toe maar nu met zijn beentjes onder je arm door. Je steunt met je arm het lijfje van je baby en zijn hoofdje ligt in je hand.

    Ook nu geldt dat je met je vrije hand je borst steunt en vormt. Deze voedingshouding is erg prettig na een keizersnee, bij heel kleine baby's of zwaardere borsten.

    Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat je baby goed naar jouw borst gedraaid is, dichtbij de borst ligt en het lichaampje goed ondersteund wordt.

    Het neusje ligt tegenover de tepel, als een baby de mond wijd open doet gaat het hoofdje iets achterover waardoor hij precies goed de borst kan pakken.

    Het aanhappen gaat soms niet meteen in één keer goed.

    Blijf rustig en probeer het gewoon nog een keer. In het begin is het heel normaal als je 5-8 x nodig hebt voordat je baby goed aan de borst ligt.

    In het begin kan het aanzuigen een stekend gevoel geven, dit moet echter wel binnen 20-30 seconden over zijn.

    Als dat niet zo is, heeft je baby toch niet voldoende borst gehapt en moet je hem van de borst halen en opnieuw aanleggen.

    Haal je baby van de borst door je pink tussen de tepel en zijn mondje te brengen om het vacuüm te verbreken. Als je de baby zomaar van de tepel haalt, doet het pijn en dan beschadig je de tepel sneller.

    Zolang het drinken van je baby niet onprettig of gevoelig is mag hij/zij aan de borst blijven.

    Natuurlijk zijn er veel meer houdingen te bedenken; Wees creatief!

    Stimulering van de borstvoeding

    Stimulering van de borstvoeding is noodzakelijk om de borstvoeding op gang te krijgen

    • Leg de baby zo snel mogelijk na de geboorte aan.
    • Let goed op dat de baby krachtig zuigt en niet sabbelt
    • Voed op verzoek, dat wil zeggen geef de baby de borst als hij wakker is en door middel van voedingssignalen aangeeft aan voeding toe te zijn en niet op vaste tijden.
      Door te voeden als de baby wakker is, hapt hij vaak beter aan omdat hij dan honger heeft.
      Als je de baby op vaste tijden voedt, moet je hem vaak wakker maken en moet hij eten omdat jij vindt dat het tijd is. Het is veel beter om naar de biologische klok van de baby te luisteren. Ook al komt hij in het begin elke 2 uur, dit geeft niets, je zult merken dat je al heel snel een ritme krijgt waarbij de baby zich om de 3 uur gaat melden.
      Heb je een slaapkopje die zich niet meldt, vraag dan aan je verloskundige hoe lang je baby mag doorslapen tussen 2 voedingen.
    • Na het badje zijn de meeste baby's erg moe en vallen snel in slaap, lukt het voeden dan niet probeer het dan weer als de baby wakker is.
    • Houd de baby zoveel mogelijk bij je. Zeker in het begin merk je dan direct dat hij wakker is en ligt te zoeken. Je kunt hem dan iedere keer aanleggen, zo stimuleer je de voeding en komen jullie sneller in een ritme.
    • Verwacht niet dat het gelijk lukt. Zowel jij als de baby moeten leren om te voeden en dat kost een paar dagen. Geduld en vertrouwen zijn belangrijke sleutelwoorden bij het slagen van de borstvoeding.“Vraag op tijd om hulp!”
    • Voed in alle rust. Als er bezoek is vraag ze dan om even weg te gaan.
      Zeker als jij en de baby de borstvoeding nog onder de knie moeten krijgen, word je alleen maar zenuwachtig van al die pottenkijkers, ook de baby wordt hier onrustig van. Laat je niet beïnvloeden door alle welgemeende adviezen van zogenaamd deskundigen. Als het over de baby gaat heeft ineens iedereen overal verstand van. Laat ze maar praten en denk je zelf dat het niet goed gaat bespreek dit dan met de verloskundige of je kraamverzorgster.
    • Geef niet te snel op, heb vertrouwen in je eigen lichaam.
    • Komt de voeding wat traag op gang en gaat de baby huilen van de honger, probeer de borstvoeding dan te stimuleren door te gaan kolven. Je kunt ook met je hand kolven of voeding uit masseren (je kraamverzorgster kan je dit leren). De afgekolfde voeding kan je vervolgens aan de baby geven met een spuitje. Je verloskundige of de kraamverzorgster kan je hierbij helpen.
    • Als de borstvoeding na 3 tot 5 dagen nog problemen blijft geven, dan is het verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige.
      Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het borstvoedingsproces. Zij observeert je baby en zijn gedrag aan de borst. Samen met jou wordt dan een plan opgesteld om de borstvoeding alsnog te laten slagen. De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundige kan je bereiken via de internetsite https://www.nvlborstvoeding.nl/
      De meeste zorgverzekeraars vergoeden de zorg van een lactatiekundige geheel of gedeeltelijk als je een aanvullend pakket hebt!
      "Met de juiste begeleiding lukt borstvoeding bijna altijd."
      "Borstvoeding is vaak een kwestie van rust en geduld..."

    Vooral bij een eerste kindje wordt de borstvoeding vaak gestaakt uit onzekerheid. Zeker tijdens de dagen dat je last hebt van de babyblues kunnen problemen met de borstvoeding ervoor zorgen dat op dat moment overgegaan wordt naar flesvoeding. Dit is jammer want, zoals je weet, is borstvoeding het allerbeste voor je baby. Borstvoeding geeft bescherming tegen allerlei infecties, vermindert de kans op allergieën en uit onderzoek is gebleken dat borst gevoede baby's beter presteren op school.

    Kortom geef het een goede kans en trek op tijd aan de bel als je problemen ondervindt. Vaak is het op gang komen van de borstvoeding even tobben, maar als het eenmaal goed loopt is niets makkelijker, goedkoper en bovenal gezonder.

    Borstvoeding is vaak een kwestie van investeren in tijd en energie de eerste 2 weken, maar daarna hebben jij en je baby er maandenlang profijt van!

     

    Weigeren van de borst

    Door binnen een uur na de bevalling de baby aan te leggen maak je optimaal gebruik van de reflexen van je baby.

    Alle zintuigen van je baby staan open en de meeste baby's weten instinctief de borst te vinden en op de goede manier aan te happen.

    Als je baby (even) bij je weg gehaald wordt, wordt dit proces verstoord (maar soms kan het niet anders!) en kan het aan de borst gaan wat moeilijker zijn. Probeer dan, zodra het wel mogelijk is, dit  moment na te bootsen en neem er alsnog de tijd voor.

    Natuurlijk zijn er ook baby's die het drinken aan de borst in het begin niet zo goed snappen. Ze nemen wel de borst in de mond maar gaan niet krachtig zuigen.

    Oorzaken van het weigeren van de borst:

    • Ingetrokken tepels: als je heel platte of zelfs ingetrokken tepels hebt kan het moeilijker zijn voor de baby om de tepel goed te pakken.Zorg ervoor dat je baby goed kan oefenen op een soepele borst en vorm je borst daarbij goed, zodat je baby toch vrij gemakkelijk een hele grote hap borst in de mond kan nemen.
      Even voorkolven kan ook helpen.
    • Aangewend zuiggedrag: in de baarmoeder zuigen baby's op hun handje, voetje of duim.Sommige baby's zuigen op hun tong. Hierdoor kan een baby moeite hebben om te snappen wat hij met de borst aan moet. Ze happen wel maar wringen hun tong naar voren en boven waardoor de tepel uit de mond wordt geduwd en vervolgens gaat de baby heftig op zijn tong zuigen.

      Anderen doen de tong omhoog, tegen het gehemelte aan, in plaats van naar beneden over de onderkaak heen, hierdoor is het onmogelijk om de borst in de mond te nemen.

    • Bijvoeden met de fles. Het drinken uit de fles vraagt een heel andere techniek dan het drinken aan de borst.Uit een fles komt de voeding bijna vanzelf, de baby hoeft er niet krachtig voor te zuigen en de melk komt meteen met een constante snelheid. Sommige baby's snappen aan de borst dan niet meer goed dat ze een toeschietreflex moeten opwekken, ze zijn al gewend dat uit de fles de melk meteen komt...
    • De manier van aanleggen is ook een veelvoorkomende oorzaak voor borst weigeren.Als je te veel druk gebruikt om je baby te laten aanhappen (bijvoorbeeld tegen het achterhoofd van de baby drukt om hem aan de borst te leggen zal de baby reflexmatig het hoofd naar achteren bewegen).

      Ook het aanraken van de wangetjes, neus en kin tijdens het aanleggen verstoren de hapreflex die de baby heeft als je zachtjes met de tepel over zijn lipjes wrijft. Ook het aaien over een wangetje tijdens het drinken kan er voor zorgen dat een baby de borst weer loslaat. Als de baby niet lekker ligt kan dit ook een reden zijn om te stoppen met drinken.

    • Moeizame bevalling. Als er tijdens de bevalling gebruik is gemaakt van pijnstilling of narcose kan de baby moeite hebben met het aanpakken van de borst. Via de placenta krijgt de baby immers wat verdoving binnen waardoor hij wat suf kan zijn en de reflexen niet optimaal werken.Ook een heel snelle of juist langdurige bevalling, of een kunstverlossing, kan een negatieve invloed hebben op het drinken aan de borst.
    • De eerste dag na de geboorte zijn veel baby's wat misselijk door het vruchtwater en bloed wat ze tijdens de bevalling hebben binnen gekregen. Het kan zijn dat de baby hierdoor niet wil drinken.

    Wat kun je doen als je baby de borst weigert:

    • Bied je baby veel huidcontact. We weten dat een baby enorm gestimuleerd wordt door huidcontact. Leg je baby in de buurt van de borst en als hij zoekgedrag vertoont kun je hem zachtjes naar de borst begeleiden. Door je borst goed te vormen kan hij gemakkelijker een grote hap in de mond nemen.
    • Laat je baby kort op je pink zuigen. De pink breng je in het mondje tot aan de overgang van het harde naar het zachte gehemelte, de nagel naar beneden op de tong. Dan rustig de pink omdraaien zodat de top op de tong van de baby rust. Als de baby goed zuigt trek je je pink langzaam naar buiten waarbij je zachte druk op de tong uitoefent en heel duidelijk "open" zegt.
    • Doe voor wat de baby moet doen. Dus ga je aanleggen doe dan zelf ook je eigen mond open en steek je tong over je onderlip naar buiten steken. Zo kan de baby jouw voorbeeld volgen.
    • Als je baby de eerste dag niet wil aanhappen, ga dan kolven (dit kan ook met de hand), hierdoor stimuleer je het op gang komen van de voeding.
    • Als je voeding hebt afgekolfd biedt deze dan aan op een borstvoedingsvriendelijke manier. Dit kan bijvoorbeeld met een klein bekertje/borrelglaasje (cupje) met gladde rand. Houd je baby half rechtop en zet het bekertje van mondhoek tot mondhoek op de onderlip, laat de voeding net de bovenlip raken. Je baby voelt de voeding tegen het lipje en zal als een poesje het bekertje leeglikken. Het cupje houd je op dezelfde plaats, zo dat de voeding net het lipje raakt. Als je baby gaat knoeien, houd je het bekertje te schuin. Je kunt de bijvoeding ook geven met een spuitje met een sonde eraan. De sonde leg je naast je middelvinger, op die vinger laat je je baby zuigen en zo zuigt hij tegelijk het spuitje leeg. Als dat nog te veel kracht kost dan kun je voorzichtig bijspuiten.
    • Bij erge stuwing kun je wat spanning van de borsten halen door wat te kolven, dit maakt het aanpakken voor de baby makkelijker.
    • Kies voor een vaste volgorde bij iedere voeding. Ga geen uren zitten tobben. Probeer te voorkomen dat je baby erg hongerig is, een hongerige baby heeft geen "zin" in oefenen met goed aanhappen, die wil eten en wel direct! Reageer daarom direct op voedingssignalen. Als je baby toch erg hongerig is zal het (leren) aanleggen moeilijker gaan. Begin daarom eerst met afkolven, biedt de afgekolfde melk aan via een bekertje/cupje of spuitje en als de ergste honger gestild is ga je de baby aanleggen aan de borst.

    Meer informatie over borstvoeding:

    Meer lezen

    Vitamine K voor je baby
    De kraamdagen
    Regeldagen baby
    Een koortslip baby kan levensbedreigend zijn.
    De babyhuid
    Flesvoeding en bijvoeding

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?