Borstvoeding & werk

Borstvoeding & werk in 13 tips

 1.  Borstvoeding & werk gaan prima samen!
 2. Om de melkproductie goed te houden en moedermelk per flesje te kunnen geven is kolven noodzakelijk. Met je eigen hand, een handkolf of een elektrische kolf
 3. Kolven moet je leren. Begin tijdig, zodat je rustig en zonder stress kan leren kolven. Begin ongeveer 3 weken voor je gaat werken.
 4. Welke kolf je gaat gebruiken is heel persoonlijk. Wat de één een heel fijne kolf vindt, vindt een ander vreselijk. Let zeker ook op het geluid wat de kolf maakt, lees het artikel Kolf kiezen
 5. Je hebt recht om ¼ deel van je werkuren, doorbetaald!, te besteden aan kolven, of je kindje aan de borst te voeden (Op je werk of om naar de kindje toe te gaan) Naast dat ¼ deel heb je alsnog recht op je “normale” pauzes. Lees artikel over werk en borstvoeding
 6. Je hebt recht op ouderschapsverlof. De hoeveelheid verlof die je kunt opnemen is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Hoewel je recht hebt op verlof, moet de invulling ervan in overleg met je werkgever worden geregeld, je werkgever kan jouw voorstel dus afwijzen, maar moet dan wel samen met jou tot een andere invulling van je verlof komen. Het verlof is meestal onbetaald, sommige CAO’s hebben afspraken over gedeeltelijke doorbetaling. Lees jouw cao goed door.
 7. Je hebt recht op een ruimte die goed verwarmd, hygiënisch, rookvrij en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel en ontspannen kunt voeden en/of kolven. Een toilet of washok is geen geschikte ruimte.
 8. Begin tijdig met het introduceren van de fles, zo ongeveer als je baby 4-6 weken oud is. Zodoende zal je kindje straks minder problemen hebben met het drinken uit de fles tegen de tijd dat je weer aan het werk gaat.
 9. 2e hands kolf kopen? Een handkolf kan prima. Daar zijn alle onderdelen van schoon te maken. Let erop bij een elektrische kolf dat de motor gesloten is. Anders niet 2e hands kopen i.v.m. de hygiëne omdat er dan melk in de motor terecht kan zijn gekomen.
 10. Gekolfde moedermelk is 3-6 maanden houdbaar in de vriezer! Vries verschillende hoeveelheden melk in, zodat je altijd nog een klein beetje extra melk kan geven zonder veel melk weg te gooien
 11. Ontdooide moedermelk kan zeepachtig ruiken en blauwig eruit zien. Dit is normaal en deze melk kun je gewoon aan je kindje geven!
 12. Geef altijd een extra voeding mee naar de oppas/kinderdagverblijf en vraag ze deze in de vriezer te bewaren. Zo kan er altijd een extra voeding gegeven worden als dat nodig is.
 13. Warm moedermelk au bain-marie of in een flessenwarmer op. Niet in de magnetron, dan gaan er voedingsstoffen verloren.

Je werkgever is verplicht je tijd en een rustige ruimte te geven om te kolven

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen