Borstvoeding & Zwangerschap

Hoe je borsten zich voorbereiden op borstvoeding in de zwangerschap?

Wat verandert er aan je borsten tijdens je zwangerschap?

Er gebeurt van alles met je lichaam als je zwanger bent. Vanaf de 1e dag bereid je lichaam zich voor om een kindje te laten groeien in je buik, geboren te laten worden en te kunnen voeden na de geboorte.

Wij gaan verder in op de ontwikkeling van je borsten tijdens je zwangerschap.

De eerste periode van de zwangerschap:
Vaak weet je in het begin nog niet eens dat je zwanger bent, maar dan merk je kleine veranderingen aan je lichaam. Je borsten worden ineens heel gevoelig en gespannen en kunnen pijn doen en de tepel kan donkerder kleuren. Door de hormonen progesteron en oestrogeen kan je af en toe last hebben van steken in je borsten. Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam zich aan het klaar maken is om straks melk te kunnen gaan maken voor je baby.

Na een week of 8-10 kunnen je borsten zwaarder gaan voelen. De melkklieren en bloedvaten beginnen nu te groeien. De bloedvaten zetten zich uit en worden zichtbaarder.

Tijdens de zwangerschap kunnen je borsten zomaar 1-2 cupmaten groeien 

Door een snelle groei van je borsten kan je striae krijgen. Draag een beha die voldoende ondersteuning geeft. Bijvoorbeeld een “meegroei-beha”. Er zijn heel veel zalfjes en crèmepjes op de markt “tegen” striae. Helaas is gebleken dat dat niet helpen.

Aan het einde van het eerste trimester kunnen je tepels nog donkerder worden, staan ze prominenter vooruit en worden de kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) duidelijker zichtbaar. Dit alles is zodat je kindje na de geboorte makkelijker jou tepel kan vinden. Tevens scheiden de kliertjes van Mongomery een vettige substantie uit die je tepels verzorgt.

Wist je dat een tepel niet 1 uitgang heeft, zoals een fles, maar wel 7-14. 

Melk lekken in zwangerschap:

Al tijdens je zwangerschap kan er melk uit je borsten komen. Deze eerste melk heet colostrum en zit boordevol met anti-stoffen en is heel voedzaam omdat het rijk is aan eiwitten. Colostrum wordt daarom ook wel eens de 1e vaccinatie genoemd.

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer melk je kan gaan lekken. Dit is heel normaal.

Wees niet ongerust als je nog geen melk lekt. Ook dit is heel normaal en zegt niets over of je na de bevalling wel of geen borstvoeding kan geven!

Draag evt. al tijdens je zwangerschap zoogkompressen als je veel melk lekt.

Voorbereiden is belangrijk:

Ben je rond de 25 weken zwanger dan zal je allicht eens gevraagd zijn of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven.

Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten. Schrijf je in voor een voorlichtingsavond bij jou in de buurt of maak een afspraak met een lactatiekundige voor een persoonlijke voorlichting tijdens een consult in de zwangerschap. Volg de voorlichting of plan het consult zodra je met zwangerschapsverlof bent. Dan beklijft de informatie beter.

Je partner is van harte welkom op een voorlichtingsavond.

In het hele land worden regelmatig borstvoedingsvoorlichtingsavonden gegeven.

Het is zeker zinvol om een dergelijke voorlichtingsavond te bezoeken. Hoe meer kennis jij, en je partner, hebben over borstvoeding hoe makkelijker en beter de borstvoeding zal verlopen. Borstvoeding is een proces wat moeder en kind moeten leren. Het gaat niet altijd vanzelf en het is gewoon heel fijn als jij en je partner weten wat je kunt verwachten, en, belangrijker nog, wat je kunt doen als de borstvoeding in het begin niet zo lekker loopt.

Vraag je verloskundige waar en wanneer er bij jullie in de buurt een borstvoedingsavond wordt gehouden.

Te vroeg geboren.

Soms worden kindjes eerder geboren dan de uitgerekende datum. Dat noemen we prematuur geboren. Ook dan zal je borstvoeding op gang gaan komen, mits je je borsten regelmatig stimuleert, door je kindje aan de borst te leggen of door te gaan kolven, wanneer je kindje hier nog te klein voor is. Moedermelk bevat vele stoffen die erg goed zijn voor de onrijpe darmen van een prematuur geboren baby. Door het krijgen van moedermelk hebben ze minder kans op complicaties.

Tijdens je zwangerschap en na de bevalling spelen veel hormonen een rol. Voor de borstvoeding is dat o.a. prolactine. Dit hormoon zorgt voor de melkaanmaak. En elke keer als je baby aan de borst drinkt komt dit hormoon vrij en zorgt het voor meer melkaanmaak. Door je kindje vaak aan de borst te leggen zal je je melkproductie stimuleren en op peil houden.

Een goede voorbereiding en kennis is het halve werk

 


Gerelateerde artikelen

Borstvoeding Borstvoeding

Er is zoveel te vertellen over borstvoeding, lees onze artikelen

meer lezen ...
Voorbereiden op de bevalling Voorbereiden op de bevalling

Goed voorbereiden op bevalling zorgt voor positievere ervaring

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...
babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Ondersteunend ondergoed helpt bij klachten Ondersteunend ondergoed – BabyUitzet

Er is ondersteunend ondergoed te koop wat echt heel goed helpt tegen allerlei klachten in de zwangerschap. Het is jammer dat zoveel zwangeren hier niet van op de hoogte zijn want onze ervaring is dat ze heel goed helpen bij bijvoorbeeld lage rugpijn, harde buiken, bandenpijn en beginnende bekkenpijn. Steunbroekje: Dit lijkt op een pantybroekje, […]

meer lezen ...
Babyuitzet: Autostoeltje goed plaatsen Autostoeltje goed plaatsen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: Heel veel autostoeltjes worden niet goed geplaatst waardoor ze niet veilig meer zijn. 73% ouders plaatst autostoeltje NIET goed. Wij leren je hoe het wel moet – Babyuitzet In deze video: autostoeltje goed plaatsen in woord en beeld.

meer lezen ...
Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van een kinderwagen vraagt goede voorbereiding. Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen