BPA vermindert je kans om zwanger te worden

Blootstelling aan BPA blijkt de slagingskans van IVF fors te verlagen.

Dit terwijl we er allemaal dagelijks aan blootgesteld worden!

Bisfenol A (BPA) is een industriële chemische stof die wordt gebruikt in een verscheidenheid van consumentenproducten, zoals plastic verpakkingen, plastic waterflessen, de binnenbekleding van blikken en drankpakken en thermisch papier van kassabonnen.

Het is al langer bekend dat blootstelling gevolgen heeft voor de gezondheid van mens en dier, nu zijn er sterke aanwijzingen dat blootstelling kan leiden tot verminderde kwaliteit van de embryo’s tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen.

Fred vom Saal, endocrinoloog aan de universiteit van Missouri en onderzoeker heeft de gevolgen van blootstelling aan BPA op het voortplantingssysteem meer dan 20 jaar onderzocht.

Nu heeft een nieuwe studie bevestigd dat de blootstelling een toename van het sterftecijfer van embryo’s veroorzaakt én de oorzaak is voor het slagen van een IVF behandeling.

Hoewel deze studie niet gaat over spontaan zwanger worden is er reden om aan te nemen dat blootstelling ook bij natuurlijk zwanger worden effecten heeft op de slagingskans! Vermijd BPA dan ook zoveel mogelijk.

“De studie, gepubliceerd door Jorge Chavarro aan Harvard University, bevestigt mijn lab onderzoeken naar de effecten van blootstelling en een aantal eerdere onderzoeken die de schadelijkheid op de menselijke vruchtbaarheid én gezondheid bevestigen”, aldus vom Saal. “Dr. Chavarro en zijn team bestudeerde de effecten van BPA op embryo’s bij vrouwen bezig met IVF.

BPA is één van de meest gebruikte hormoonverstorende chemische stoffen in de industrie, jaarlijks wordt meer dan 7,7 miljoen ton van het chemische stof geproduceerd volgens de huidige schattingen.

Het is bewezen dat het veranderingen teweeg brengt in de mechanismen die de productie van  oestrogeen en andere hormonen aansturen, deze hormonen zijn nodig voor succesvolle IVF.

Vom Saal:  “Eerdere studies hebben aangetoond dat blootstelling zowel de zaadcellen als de eicellen schaadt; deze resultaten zijn aangetoond in zowel dieren als mensen. De bevindingen door Chavarro en collega’s blijkt dat de kans dat een embryo overleeft, daalt van meer dan 50 procent tot minder dan 20 procent als het niveau van BPA stijgt”.

“Er wordt nu al bijna twintig jaar onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van BPA op de voortplanting én de ontwikkeling van de geslachtsorganen bij de foetus. De negatieve effecten van BPA worden nu eindelijk erkend door de autoriteiten. Dagelijkse blootstelling aan BPA (wat op bijna iedereen van toepassing is) is inmiddels voldoende bewezen schadelijk voor de voortplanting en het wordt hoog tijd dat overheden het gebruik van deze chemische stof gaan reguleren of verbieden”, zo zegt Vom Saal.

Bron: Sciencedaily

 


Gerelateerde artikelen

Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Gezond zwanger worden. Gezond zwanger worden

Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

meer lezen ...
Voeding voor als je zwanger wilt worden Voeding voor als je zwanger wilt worden

Jullie leefstijl heeft al voor de bevruchting invloed

meer lezen ...
Chemische stoffen in dagelijks leven Chemische stoffen in dagelijks leven

Nu je zwanger bent is het belangrijk toch wat beter op te letten met welke chemische stoffen je dagelijks in contact komt. In de zwangerschap ben je immers niet alleen meer verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind. Er lijken nogal wat zaken te zijn waar je rekening mee zou moeten houden nu […]

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Is het veilig, voeding en gezondheid Is het veilig: voeding en gezondheid

Welke Franse kaas mag wel? En paracetamol, kan dat? Extra vitaminen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen