Chemische stoffen in dagelijks leven

Nu je zwanger bent is het belangrijk toch wat beter op te letten met welke chemische stoffen je dagelijks in contact komt.

In de zwangerschap ben je immers niet alleen meer verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind. Er lijken nogal wat zaken te zijn waar je rekening mee zou moeten houden nu je zwanger bent.

Begin 2013 heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) een rapport uitgebracht waarin wordt gewezen op de mogelijke gevaren van allerlei chemische stoffen in de zwangerschap, waar wij dagelijks mee in aanraking komen.

Veel chemische stoffen werken hormoonverstorend, wat effect zou kunnen hebben op je vruchtbaarheid en, in de zwangerschap,  de ontwikkeling van de organen van je ongeboren kind als hersenen, immuun systeem en voortplantingssysteem.

In Denemarken, Frankrijk België en Engeland waarschuwen artsen/verloskundigen stellen die zwanger willen worden of zwanger zijn voor de mogelijke gevaren van de vele chemische stoffen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden.

De Nederlandse overheid vindt waarschuwen van zwangeren (nog) niet nodig. Onze overheid wacht op adviezen uit Brussel. De Deense, Franse, Belgische en Engelse overheid vindt dat het te lang duurt voordat Brussel met regelgeving komt en grijpt zelf  in. Deense en Engelse zwangeren krijgen een folder waarin tips en adviezen staan om blootstelling te verminderen.

Wat is er aan de hand?
De laatste decennia wordt steeds meer gebruik gemaakt van allerlei chemische stoffen, niet alleen in bestrijdingsmiddelen waar je ze in verwacht, maar in alles waar we iedere dag en continu mee in aanraking komen.

Voor iedere chemische stof is middels testen aangegeven tot welke grens ze veilig zijn voor mensen. Maar dit wordt PER stof onderzocht en de norm wordt gesteld op volwassenen. In de praktijk kom je dagelijks in aanraking met tientallen chemische stoffen en krijg je dus een mix van deze stoffen in je lichaam. In test voor de bepaling van de veiligheid is niet onderzocht wat juist die combinatie van verschillende stoffen met de mens doet.

Daarnaast zijn grenzen voor veiligheid gesteld voor volwassenen. Maar je ongeboren kind krijgt via jouw bloedbaan deze stoffen ook binnen in concentraties die mogelijk verstorend kunnen zijn op de ontwikkeling van allerlei organen, het immuunsysteem, de hersenen en het voortplantingssysteem.

Zijn er bewijzen?
Nee, voor de effecten van deze hormoonverstorende chemische middelen op de mens zijn nog niet voldoende bewijzen dat ze echt ingrijpen op de ontwikkeling van bovengenoemde  organen en systemen. Onderzoek bij mensen is ook heel lastig. De effecten van blootstelling in de zwangerschap en op jonge kindertijd worden vaak pas tientallen jaren later duidelijk.

Maar…. bij dierproeven wordt telkens weer bewezen dat de chemische stoffen schadelijk zijn. Er worden gedragsveranderingen gezien die duiden op neurologische afwijkingen en veranderingen in het hormonale systeem, denk hierbij aan verminderde vruchtbaarheid, toenamen van diabetes 2, toename van overgewicht ed.

Bij dieren zijn de chemische stoffen bewezen schadelijk.

Wat zeggen wetenschappers?
Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze chemische stoffen. Deze wetenschappers vinden dat de bewijzen met dierproeven in ieder geval voldoende aanwijzigen zijn dat het bij mensen mogelijk ook schadelijk is, waarbij het ongeboren en jonge kind natuurlijk veel vatbaarder is dan volwassenen omdat alle organen nog aangelegd en verder ontwikkeld moeten worden.

Zo zien we de laatste decennia een toename in onvruchtbaarheid bij mannen,  een toename van borst- en teelbalkanker op jonge leeftijd en toename van diabetes type 2. Bij dierproeven met chemicaliën worden deze afwijkingen, veroorzaakt door de chemicaliën, gezien.

Hoewel de effecten op mensen nog niet onomstotelijk bewezen zijn vinden deze wetenschappers dat je beter kunt voorkomen dan ‘genezen’. Met andere woorden, informeer zwangeren over de mogelijke gevaren en geef ze tips om blootstelling te verminderen. Ze kunnen dan zelf beslissen wat ze met deze informatie doen.

Als je een zwangere niet informeert over de mogelijke gevaren van blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën heeft ze geen keuze om te proberen blootstelling te verminderen.

Minister Schippers van Volksgezondheid is het niet eens met de wetenschappers. Zij vindt dat er nog te weinig keiharde bewijzen zijn en wil zwangeren niet onnodig ongerust maken. Het RIVM vindt ook dat het nog te vroeg is om zwangeren over deze gevaren te informeren.

Om welke chemische stoffen gaat het? Wat kun je zelf doen?

Bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw: was groenten en fruit goed. Eet zoveel mogelijk verschillend fruit en groenten. op ieder soort worden andere bestrijdingsmiddelen gebruikt, door veel te variëren voorkom je stapeling van 1 stof. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen land, hier zijn de normen voor gebruik strenger dan in veel andere landen.
En het beste is nog om onbespoten groenten/fruit (biologisch) te eten.

Weekmakers in plastic: om plastic flexibel te houden worden weekmakers gebruikt. Weekmakers laten los van het plastic en komen zo in het voedsel wat in de verpakking zit.  Ook in blik zitten deze stoffen.

Eet zoveel mogelijk vers, niet verpakt voedsel.

Weekmakers kunnen ook in  plastic speelgoed voorkomen. Als je plastic speelgoed koopt, lees dan altijd of er weekmakers (ftalaten) in zitten.

BPA:

Bisphenol A wordt onder andere gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, glasheldere kunststof. Producten die van polycarbonaat worden gemaakt zijn CD’s en DVD’s, lichtkoepels, onbreekbare flessen voor dranken, tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de magnetron.

Bisphenol A wordt ook toegepast in epoxyharsen die als beschermlaag worden aangebracht in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Door de wijdverbreide toepassing komt iedereen in meer of mindere mate in aanraking met bisphenol A.

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel (zorgen dat iets langer bruikbaar blijft); zitten in heel veel producten, denk aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, kant en klare sauzen (herkenbaar aan E214 t/m E219), inkt, lijm en verf (meestal verf op waterbasis).

Gebruik cosmetica op natuurlijke basis, of in ieder geval cosmetica zonder parabenen. Denk hierbij ook aan je zeep en shampoo en natuurlijk al helemaal aan de producten die je voor je baby koopt. Ook schoonmaakmiddelen zijn parabeenvrij te koop.

Gebruik in de zwangerschap en bij je baby geen parfum of luchtverfrissers.

Chemische stoffen op je meubelen, in kleding en linnengoed: (nieuwe) meubelen ademenen allerlei chemische stoffen uit. Deze komen in stof en lucht terecht. Ventileer je huis daarom goed, lucht minimaal 2 x per dag minstens 5 minuten. En stof en zuig minimaal 1 x per week.

Was kleding en linnengoed voor gebruik. Denk hier zeker aan bij je baby spulletjes! Heb je nieuwe meubelen, ventileer dan vaker en langer. Denk hier ook aan bij de babykamer!

Billendoekjes: bevatten allerlei chemische stoffen. Gebruik  ze niet te veel, maak de billen schoon met lauw water en watten ipv met billendoekjes. Beperk het gebruik van billendoekjes tot buitenshuis.

Speelgoed: in veel plastic (PVC) speelgoed wordt nog steeds weekmakers en BPA gebruikt. De normen die gesteld zijn voor gebruik van weekmakers en BPA zijn volgens wetenschappers nog steeds te hoog. koop speelgoed zonder weekmakers.

Bij twijfel niet oversteken….

Nogmaals, de gevaren van deze chemische stoffen zijn niet onomstotelijk bewezen voor mensen. Dierproeven laten zien dat de chemische stoffen hormoonverstorend werken waardoor er meer onvruchtbaarheid, borstkanker, teelbalkanker en diabetes 2 bij dieren die werden blootgesteld wordt gezien. Of dit bij mensen ook zo is weten we gewoon nog niet. Maar de laatste jaren komen er wel steeds meer bewijzen dat het echt verstandig is om goed na te denken welke producten je gebruikt…..
Toch willen we  jullie deze informatie niet onthouden. Doe ermee wat je wilt… Persoonlijk vinden we  dat mensen geïnformeerd moeten zijn over MOGELIJKE gevaren, je kunt dan zelf beslissen of je  wel of niets iets wilt doen met deze informatie.

 

wil je de folder lezen ( in Engels) die de Deense overheid aan zwangere vrouwen verstrekt, klik hier


Gerelateerde artikelen

BPA vermindert je kans om zwanger te worden BPA vermindert je kans om zwanger te worden

Dagelijks kom je in contact met BPA, het is schadelijk voor je ongeboren kind én vruchtbaarheid.

meer lezen ...
Is het veilig om je haar te verven? Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om je haar te verven of permanenten? Mag je alle verzorgingsproducten gebruiken?

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
leefstijl bij kinderwens Leefstijl voor bevruchting van cruciaal belang

Gek hè, maar je beïnvloed de gezondheid van je kind al voordat je überhaupt zwanger bent.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Verlofregelingen Verlofregelingen

Welke verlofregelingen zijn er als je zwanger bent? Hoe zit het precies met zwangerschapsverlof? Hoeveel dagen heeft je partner recht op verlof? Wat als je werkloos of ziek bent? En hoe is het geregeld als je zelfstandige bent?

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

Door met je baby te spelen kun je de ontwikkeling stimuleren Door het spelen oefent een baby zijn motoriek, zijn denken en zijn geheugen. Een baby leert begrijpen wat er gebeurt wanneer hij bepaalde dingen doet (als je tegen een bal duwt rolt die weg). Een baby leert zo ook problemen op te lossen (een […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Sperma kwaliteit neemt sterk af Sperma kwaliteit neemt sterk af

Zonder dat veel van ons het weten wordt de vruchtbaarheid van jongetjes vermindert door allerlei chemische stoffen.

meer lezen ...
Billendoekjes gevaarlijk voor je baby

De Franse consumentenorganisatie Que Choisir onderzocht billendoekjes voor baby’s. In 32 van de 34 onderzochte producten vond de organisatie substanties die ongewenste effecten zouden kunnen hebben op de baby’s.  Ze kunnen het hormonaal systeem aantasten, zijn giftig voor de lever, veroorzaken contacteczeem en kunnen zelfs allergieën in de hand werken. Billendoekjes worden veel gebruikt, bijna iedere […]

meer lezen ...
Couveuse baby’s in aanraking met hormoonverstorende stoffen.

Baby’s die in een couveuse liggen, worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen lekken uit het plastic van de medische hulpmiddelen. Wetenschappers pleiten voor vervangende hulpmiddelen zonder deze schadelijke stoffen. Onlangs is er een rapport verschenen waaruit blijkt dat andere landen hier al volop mee bezig blijft. Nederland blijft hierin achter, net als wij achterblijven […]

meer lezen ...
Opnieuw waarschuwing voor dagelijkse blootstelling chemische stoffen Opnieuw waarschuwing voor dagelijkse blootstelling chemische stoffen

Blootstelling aan hormoonverstorende chemische stoffen genaamd ftalaten (weekmakers)- die zijn te vinden in vele kunststoffen, levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging- vroeg in de zwangerschap wordt geassocieerd met een verstoring in een essentieel zwangerschapshormoon en heeft negatieve gevolgen voor de vermannelijking van de geslachtsdelen van jongetjes, volgens nieuw onderzoek. De focus in dit onderzoek richtte […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen