Contact maken met de baby in de buik

Contact maken met de baby in de buik

Hechting begint in de zwangerschap, maak contact met baby in je buik

Praten tegen je ongeboren kind

Al vroeg in de zwangerschap reageren baby’s op geluiden van buitenaf en kun je op verschillende manieren contact maken met de baby.
Tijdens onderzoeken is gebleken dat in de 23e week van de zwangerschap de baby al begint te reageren op allerlei geluiden. Je kunt de baby dus ook aan de stemmen van beide ouders laten wennen.
Praat regelmatig tegen de baby in de buik zodat hij na de geboorte je stem zal herkennen. Beide ouders zouden regelmatig tegen de buik moeten praten.
Misschien vind je het een beetje raar om tegen die buik te kletsen, maar voor de baby voelt het zo vertrouwd als hij zowel zijn moeder als andere ouder regelmatig hoort. Vertel gewoon een verhaaltje aan de buik. Je hoeft geen zachte stem of baby geluid te produceren. Door met je normale stem te praten zal je baby na de geboorte deze stem herkennen.

Nu je baby goed geluiden van buitenaf hoort, hoort (en voelt) hij het natuurlijk ook als jullie schreeuwen. Probeer ruzies dan ook niet schreeuwend op te lossen. Je baby wordt er erg onrustig van.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Spelen met je ongeboren baby

Vanaf ongeveer 23 weken kan je baby gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt, de kans is groot dat hij naar je hand toekomt en er tegen schopt. Als hij niet reageert kan het zijn dat hij slaapt, probeer het dan later nog eens.

Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen. Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk. Natuurlijk wieg je heel zachtjes en ontspannen. Niet alleen de baby geniet hiervan, ook de baarmoeder ontspant door het zachte wiegen. Een harde buik zal bijvoorbeeld ontspannen door het zachte wiegen.
Doe dit vanaf een week of 22, juist in deze periode is je baby nog klein genoeg om alle kanten op te bewegen en kan heerlijk schommelen in de baarmoeder. In het begin zul je misschien nog niet zo heel duidelijk merken dat je baby reageert, maar als je dit regelmatig doet zul je steeds vaker merken dat je baby meespeelt. Natuurlijk is dit wiegen ook heel leuk voor je partner om te doen.

Laat je baby wennen aan muziek

In de baarmoeder kan je jullie baby laten wennen aan een bepaald muziekje. Baby’s houden van rustig opgebouwde klanken. Opeens keihard hardrock opzetten zal je baby niet leuk vinden.
Als je in de zwangerschap een bepaald nummer regelmatig voor de baby draait, is de kans groot dat je hem na de geboorte met deze muziek kunt troosten. De baby associeert dit muziekje dan met de veiligheid van de baarmoeder.

Zingen voor je baby is ook een prima manier om contact te maken met je ongeboren kind. Ook hierbij geldt dat als je regelmatig hetzelfde liedje voor je baby zingt hij dit na de geboorte als rustgevend zal ervaren.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.