Contact maken met de baby in de buik

Hippe geboortekaartjes rectangle

Al vroeg in de zwangerschap reageren baby’s op geluiden van buitenaf en kun je op verschillende manieren contact maken met de baby
Tijdens onderzoeken is gebleken dat in de 23e week van de zwangerschap de baby al begint te reageren op allerlei geluiden. Je kunt de baby dus ook aan de stemmen van beide ouders laten wennen.
Praat regelmatig tegen de baby in de buik zodat hij na de geboorte je stem zal herkennen. Beide ouders zouden regelmatig tegen de buik moeten praten.

Misschien vind je het een beetje raar om tegen die buik te kletsen, maar voor de baby voelt het zo vertrouwd als hij zowel zijn moeder als andere ouder regelmatig hoort. Vertel gewoon een verhaaltje aan de buik. Je hoeft geen zachte stem of baby geluid te produceren. Door met je normale stem te praten zal je baby na de geboorte deze stem herkennen.

Nu je baby goed geluiden van buitenaf hoort, hoort (en voelt) hij het natuurlijk ook als jullie schreeuwen. Probeer ruzies dan ook niet schreeuwend op te lossen. Je baby wordt er erg onrustig van.

Ook zal de baby vanaf ongeveer 23 weken gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt, de kans is groot dat hij naar je hand toekomt en er tegen schopt. Als hij niet reageert kan het zijn dat hij slaapt, probeer het dan later nog eens.

Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen. Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk. Natuurlijk wieg je heel zachtjes en ontspannen. Niet alleen de baby geniet hiervan, ook de baarmoeder ontspant door het zachte wiegen. Een harde buik zal bijvoorbeeld ontspannen door het zachte wiegen.
Doe dit vanaf een week of 22, juist in deze periode is je baby nog klein genoeg om alle kanten op te bewegen en kan heerlijk schommelen in de baarmoeder. In het begin zul je misschien nog niet zo heel duidelijk merken dat je baby reageert, maar als je dit regelmatig doet zul je steeds vaker merken dat je baby meespeelt.

In de baarmoeder kan je jullie baby laten wennen aan een bepaald muziekje. baby’s houden van rustig opgebouwde klanken. Opeens keihard hardrock opzetten zal je baby niet leuk vinden.

Als je in de zwangerschap een bepaald nummer regelmatig voor de baby draait, is de kans groot dat je hem na de geboorte met deze muziek kunt troosten. De baby associeert dit muziekje dan met de veiligheid van de baarmoeder.