Dag 1 – De eerste nacht

De eerste nacht alleen met je baby, spannend!

Veel jonge ouders vinden het best eng om voor het eerst alleen te zijn met de baby.

Het motto is: “Laat je gezonde verstand werken, dan lukt het vaak het beste. Ga af op je eigen intuïtie en laat je niet gek praten door alle goedbedoelde adviezen van omstanders”

De eerste uren na de geboorte zijn veel baby’s erg alert. Ze kijken rond en nemen alles in zich op. Daarna vallen ze vaak een paar uur in slaap, moe van de bevalling en alle indrukken die ze hebben opgedaan. Als de baby dan weer wakker wordt en hij ligt alleen in bed, dan is de kans groot dat hij gaat huilen.

Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen…

9 maanden lang was hij lekker warm en beschermt bij mamma, en opeens is alles weg. Geen geluiden meer van mamma’s hart en darmen, geen warm omringend water en een klein beschermend nestje. Logisch dat hij zich verloren voelt. Om de baby zo goed mogelijk te laten wennen aan de buitenwereld kan je het wiegje het beste naast jouw bed neerzetten, bovendien is het advies ter voorkoming van de wiegendood om de baby op jullie kamer te laten slapen. De baby is vaak wakker en zal zich vertrouwder voelen als je in de buurt bent.

Bovendien is het makkelijk om de baby al strelend te troosten als hij naast jouw bed staat. Eerder werd wel geadviseerd om de baby bij je in bed te laten slapen, lekker tussenin. Hoewel de baby dit het prettigst zal vinden is het toch beter om dit niet te doen, uit onderzoek is gebleken dat wiegendood vaker voorkomt bij kinderen die tussenin liggen. Zie hoofdstuk Tips ter preventie van wiegendood.

De eerste nacht na de bevalling slapen de meeste moeders meestal niet veel.

Hoewel je tijdens de bevalling misschien geroepen hebt dat je alleen nog maar wilde slapen, zijn de meeste vrouwen zo onder de indruk van alles wat er gebeurd is dat ze de eerste nacht klaarwakker blijven en de bevalling nog een aantal keer in hun hoofd herbeleven.

Als je moet plassen, maak dan je partner wakker en doe de wc-deur niet op slot. Het kan voorkomen dat je plotseling duizelig bent of flauwvalt op de wc, het is dan wel zo prettig dat je partner wakker is en in de gaten heeft dat er iets niet in orde is.

Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen. Borst tegen borst en dan de dekens over jullie heen. Doe dit alleen als je goed wakker bent! Ter voorkoming van de wiegendood is het advies om niet op deze manier met je baby samen in slaap te vallen.

Honger hebben de meeste baby’s de eerste dag na de geboorte niet, ze hebben voldoende reserves vanuit de baarmoeder meegekregen.

Maar de baby kan wel zuigbehoefte hebben, als je borstvoeding geeft is het goed om de baby regelmatig aan te leggen om de productie van de borstvoeding te stimuleren. Als je flesvoeding geeft, mag je de baby natuurlijk wat voeding geven als hij huilt.

Als je gevoed hebt en je baby blijft huilen, probeer dan eens je (schone) pink in z’n mondje te stoppen, veel baby’s hebben niet zozeer honger als wel een heel grote zuigbehoefte.


Gerelateerde artikelen

kraamdagen, dag 2 Dag 2

Wat mag je verwachten op dag 2 van je kraamdagen?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Bereiding van flesvoeding Bereiding van flesvoeding

Moet je flessen steriliseren? Hoe lang kun je flesvoeding bewaren?

meer lezen ...
Goed aanleggen Kraamweek: Goed aanleggen

Goed aanleggen van de baby is van groot belang voor het lukken van de borstvoeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat verkeerd aanleggen, met als gevolg pijn tijdens het voeden, één van de belangrijkste oorzaken is voor het mislukken van de borstvoeding. Goed aanleggen bij borstvoeding begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind. Of je […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen