De bevalling wordt ingeleid

Je bevalling wordt ingeleid, wat gebeurt er dan?

De bevalling wordt ingeleid als de gynaecoloog van mening is dat je baby beter geboren kan worden en je nog geen weeën hebt.
Dat kan zijn omdat:

 • Je overtijd loopt (meestal wordt ingeleid rond week 42 van de zwangerschap)
 • Er sprake is van langdurig gebroken vliezen
 • De placenta (moederkoek) niet meer goed werkt
 • Je baby niet goed (meer) groeit
 • Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.

Wanneer kan er worden ingeleid?

Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken. Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen.
Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.
Een rijpe baarmoedermond is veel korter (verstreken), voelt zacht (week) aan, vaak is er ook al iets ontsluiting. Alleen bij een rijpe baarmoedermond kan er worden ingeleid

Wat als de baarmoedermond nog niet rijp is?

Is je baarmoedermond nog niet rijp en is het toch nodig dat de bevalling op gang gebracht wordt, dan moet de baarmoedermond eerst rijp gemaakt worden.

Dit wordt gedaan door het inbrengen van prostaglandinen (hormonen) hoog in je vagina (vlak bij de baarmoedermond). De prostaglandine kan worden ingebracht als gel, een tablet of in een tampon.
Een andere methode is het inbrengen van dunne staafjes die opzwellen in de baarmoedermond.

Bij een erg onrijpe baarmoedermond wordt er soms een ballonnetje met prostaglandine gel in de baarmoedermond gebracht. Het inbrengen van het ballonnetje kan pijnlijk zijn.

Hoe lang het duurt voor je baarmoedermond rijp genoeg is om met een infuus echt te kunnen inleiden kan niemand je zeggen. Vaak moet de behandeling een aantal keren herhaald worden. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het soms wel een aantal dagen duren voor de mond rijp genoeg is om te kunnen inleiden.

De prostaglandines kunnen ook harde buiken veroorzaken en soms gaan die harde buiken over in weeën zodat je door het rijp maken van de baarmoedermond direct doorschiet in de  bevalling en geen infuus meer nodig hebt om weeën  op te wekken.

Inleiden bij een rijpe baarmoedermond

Als je baarmoedermond rijp is dan kan de inleiding op 3 manieren gebeuren:

 1. Breken van de vliezen. Door het handmatig breken van de vliezen kan het lichaam een signaal krijgen dat het tijd is om te bevallen en zo alsnog spontaan weeën geven.
  In dat geval verloopt je bevalling niet anders dan bij een volledig spontaan begonnen bevalling. Om de vliezen te kunnen breken moet er minstens 2 centimeter ontsluiting zijn, anders kan de arts niet bij de vliezen komen om ze te breken. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk. Natuurlijk is het inwendig onderzoek geen pretje, maar van het breken van de vliezen zelf voel je niets.
 2. Een infuus met wee-opwekkende middelen (oxytocine).
  Oxytocine is het hormoon wat je lichaam normaal zelf maakt en natuurlijke weeën opwekt. In het geval van een inleiding wordt de oxytocine kunstmatig in je lichaam ingebracht. Je krijgt een infuus waar met een pompje eerst een klein beetje oxytocine wordt toegediend. Dan wacht men even af om te kijken of je lichaam op deze hoeveelheid oxytocine weeën gaat geven. De hoeveelheid oxytocine wordt langzaam opgevoerd, net zolang tot je zulke goede weeën hebt die nodig zijn om vlot te kunnen ontsluiten.
  Net als bij een spontane bevalling zullen je weeën steeds iets krachtiger worden en steeds iets vaker komen en verloopt je bevalling meestal niet anders dan dat je spontaan weeën had gekregen.
  Bij een inleiding komt iets vaker een weeën storm voor. Bij een weeën storm is er weinig tot geen pauze tussen twee weeën. Dit is heel vervelend want je hebt geen tijd om op adem te komen. Meestal ken het infuus dan wat terug gezet worden zodat de weeën storm afneemt.
 3. Inbrengen van een prostaglandine gel of tablet in de vagina. Net als bij het rijpen van de baarmoedermond kan prostaglandine soms ook gebruikt worden om weeën op te wekken.

Als je wordt ingeleid hoef je niet op bed te blijven liggen.

Je kunt je weeën in iedere houding die jij wilt opvangen. Ook tijdens het persen mag je zelf bepalen welke houding voor jou het prettigst is. Het persen verloopt bij een inleiding niet anders dan bij een spontane bevalling.
Na de geboorte van je baby wordt het infuus (als je ingeleid wordt met een infuus) soms hoger gezet om ervoor te zorgen dat de placenta (moederkoek) vlot geboren wordt en het bloedverlies binnen de perken blijft.
Ongeveer een uur na de geboorte van de placenta wordt het infuus verwijderd en kun je, als je je goed voelt, onder de douche.

Over het algemeen mag je na de bevalling (afhankelijk van de conditie van jou en je baby) binnen 24 uur weer na huis, meestal de volgende ochtend.

Jij bent de baas:

Stelt de gynaecoloog voor om te gaan inleiden maar twijfel jij of het wel nodig is/of je dit wel wilt? Vraag altijd waarom inleiden noodzakelijk is. Wat zijn de risico’s als je niet ingeleid wilt worden? Wat zijn de alternatieven?

Bedenk: jij bent de baas, laat je niet overrompelen en vraag goed uit als je je ergens niet goed bij voelt!

 


Gerelateerde artikelen

Overtijd Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Een normale zwangerschap duurt 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt […]

meer lezen ...
strippen Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

meer lezen ...
Inwendig onderzoek Inwendig onderzoek

Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

meer lezen ...
Mechanisme van de ontsluiting Mechanisme van de ontsluiting:

Voordat er ontsluiting kan ontstaan moet de baarmoedermond verweken en verstrijken.

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Bevallen in bad Bevallen in water, een goed idee?

Wil jij in bad bevallen? Lees wat voor- en nadelen zijn

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...
Bevalling, de eerste vier cm ontsluiting De eerste 4 cm ontsluiting

De eerste 4 cm ontsluiting kunnen, vooral bij een eerste kindje, best lang duren. Waarom is dat?

meer lezen ...
Van 4 tot 8 cm ontsluiting Van 4 tot 8 cm ontsluiting

Bevalling, de middenfase: van 4 tot 8 cm ontsluiting De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën. De weeën komen korter na elkaar. Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker, […]

meer lezen ...
De laatste 2 cm ontsluiting De laatste 2 cm ontsluiting

Bevalling: de laatste 2 centimeter ontsluiting. Deze laatste 2 cm ontsluiting zijn vaak de moeilijkste periode. De weeën komen heel kort op elkaar. De ene wee is nog niet weg of de volgende komt alweer. Kenmerkend voor de laatste 2 cm is de wanhoop van de barende. Je kunt geen kant meer op, het opvangen […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Geboorte placenta De geboorte van de placenta

Hoe lang duurt het voordat de placenta geboren wordt?

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen